RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Послух і покірність: чи вдасться Зеленському перетворити "Слугу народу" на "Партію регіонів"

Партія Зеленського все більше скочується в часи Януковича

Партія Зеленського все більше скочується в часи Януковича Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У суботу, 13 березня, "Слуга народу" провела партійний з'їзд, під час якого делегати зайнялися реформуванням партії. На з'їзд прийшов і президент Володимир Зеленський з явною метою мотивувати депутатів голосувати правильно. Втім, спроба оновлення партії влади на новій основі, яка чимось нагадує "Партію регіонів", не виглядає надто переконливою. Про те, як відбувався з'їзд "слуг", читайте в матеріалі "Апострофа".

Голосуйте або провалюйте

Неодноразово заявляючи про те, що він кардинально відрізняється від старих політиків, президент Володимир Зеленський повторює багато старих політичних моделей, які активно використовували його попередники. Чого лише варта демонстрація могутності "Слуги народу", в з'їзді якої крім глави держави взяли участь і прем'єр-міністр Денис Шмигаль, і глава Верховної Ради Дмитро Разумков. Востаннє поява на партійному з'їзді тріо керівників держави відбулася в 2012 році - за часів тотального домінування "Партії регіонів". Судячи з риторики Зеленського, зі своїх "слуг" він має намір "ліпити" щось подібне.

Відкриваючи партійні збори, глава держави озвучив ключове побажання, виконання якого він чекає від своїх депутатів. "У вас може бути дискусія щодо деталей, але коли мова йде про принципові речі, на табло завжди має бути щонайменше 226 наших голосів", - сказав він, зазначивши, що депутатам має бути байдуже, як голосують їхні колеги, а найважливіше зараз - це закони, які закінчать децентралізацію, реформу землі, народовладдя, судову реформу, амністію капіталів і подолання корупції.

Мотивувавши таким чином членів партії влади, Зеленський відразу ж зазначив, що партію "поступово очищають від засланих козачків та випадкових людей", таким чином натякнувши що тим депутатам, які не голосують "правильно", як скаже керівництво - не по дорозі з СН. Завершивши свій короткий спіч, глава держави залишив збори.

Головним рішенням з'їзду стало затвердження нової редакції статуту партії, що стосується внесення змін до структури політсили. Крім політради серед керівних органів "Слуга народу" з'являється Національна рада громад, куди за посадою входитимуть глави всіх обласних організацій. Подібна структура буде також продубльована на обласному рівні партії.

Згідно з рішенням з'їзду, політрада парії "Слуга народу" налічуватиме 73 членів, хоча на з'їзді партії було обрано 64 представника, інших 9 членів виберуть протягом місяця.

До політради увійшли народні депутати Давид Арахамія (очолив раду), Юрій Аристов, Євгенія Кравчук, Андрій Клочко, Вадим Галайчук, Максим Ткаченко, Андрій Герус, Михайло Радуцький, Микита Потураєв, Микола Тищенко (він взяв самовідвід) і перший віце-спікер Руслан Стефанчук. Також в вищий керівний орган СН увійшли члени Кабінету міністрів: міністр культури і інформполітики Олександр Ткаченко, віце-прем'єр-міністри Михайло Федоров і Ольга Стефанишина і міністр юстиції Денис Малюська.

Деяку інтригу вніс спікер Ради Дмитро Разумков, який так і не увійшов до керівництва партії. Голова партії СН Олександр Корнієнко зазначив, що Разумков - "зайнята людина".

"Не думаю, що у нього багато можливостей приділяти увагу партійній роботі", - сказав Корнієнко, відзначивши, що Разумков неодноразово заявляв, що головним завданням для себе бачить виконання функцій голови Ради і проведення реформи парламенту.

Молоді регіони

Визначивши склад політради і Ради регіонів і затвердивши доктрину, яка є програмою партії, "слуги" фактично вирішили дати старт перезапуску партії влади, яка за задумом віддалено нагадує "Партію регіонів". Але чи буде задум успішним - велике питання. Політтехнолог Сергій Гайдай вважає, що для цього у нинішньої влади дуже мало досвіду.

"В Україні поки що ніхто справжніх партій не будував. Щодо СН я б сказав, що це команда людей, яка утворилася під брендом "Слуга народу" і створила в парламенті найбільшу фракцію в історії України. Поки партію Зеленському не надто вдається будувати, тому що якоїсь командної єдності, вже не кажучи про ідеологічну - немає. Правда, це стосується і більшості інших українських партій. Крім невеликих ідеологічних проектів на кшталт "Свободи". До того ж, партії всього пару років, і достатнього досвіду ні у Зеленського, ні у його партійців немає", - сказав експерт в коментарі "Апострофу".

З колегою не погоджується політичний експерт Костянтин Матвієнко. На його думку, у СН є міцна основа для будівництва справжньої політсили.

"Для будівництва партії у СН є міцна основа: монобільшість і фракції практичних у всіх місцевих радах, хоч і міноритарні. Крім того, 12 облрад очолюють саме "слуги". У "слуг" є певна схожість з Партією регіонів, але остання створювалася за рознарядкою через трудові колективи та інші спільноти, а в СН увійшли багато активної молоді, яка надає політсилі динамічності", - говорить Матвієнко.

Утім, перед "слугами" - чимало викликів.

"У них будуть і кадрові, і організаційні проблеми, і амбіції багатьох будуть заважати. Крім того, СН не впоралися з головним викликом для політсили - корупцією, і це на додачу до проваленої вакцинації, зіпсованих відносин з МВФ, дорогами, що "зійшли разом зі снігом" тощо", - додає Матвієнко.

Успіхи, невдачі і Дубінський

Примітно, що Олександр Корнієнко назвав на з'їзді не тільки "феноменальні", але і "неприємні" результати діяльності СН. Він зазначив, що за результатами місцевих виборів в жовтні минулого року партія отримала "феноменальні результати, яких не було в жодної партії", тобто мова йде про кількість обраних депутатів місцевих рад. Водночас Корнієнко нагадав, що від СН на цих виборах не обрали жодного мера ні в одному обласному центрі країни.

Але, кажучи про перемоги і поразки, Корнієнко явно спеціально проігнорував тему, яка цікавила партійців і пресу. Йдеться про подальшу долю Олександра Дубінського, щодо якого введені санкції в США. Незважаючи на виключення з фракції Дубінський залишається главою Київської обласної парторганізації. Також він став членом Національної ради громад. Ще гостріше це питання постало через введені США проти Ігоря Коломойського санкції, які в п'ятницю ввечері прокоментував президент Зеленський.

"Ми підтримуємо це рішення і працюємо над тим, щоб повернути в Україну кошти, щоб повернути в Україну справедливість. Її головний принцип полягає в тому, що ми чітко бачимо різницю між поняттями "великий бізнес" і "олігархічний клас". А ось прізвища тут не грають ніякої різниці - це Медведчук, Коломойський, Порошенко, Ахметов, Пінчук, Фірташ або будь-хто інший. Важливо одне: ти готовий працювати законно і прозоро або хочеш і надалі створювати монополії, контролювати ЗМІ, впливати на депутатів і на інших державних службовців. Перше - підтримується. Друге - закінчується", - сказав президент у відеозверненні.

Незважаючи на те, що у зміненому статуті партії був передбачений пункт, згідно з яким глава партії може виключати будь-якого члена політсили за дії, які її дискредитують, право на ухвалення такого рішення Корнієнко переклав на обласну організацію СН.

Здавалося, що таким чином питання по Дубінському спустили на гальмах. Однак уже після з'їзду свіжоспечений член політради партії, нардеп Юлія Гришина анонсувала збори обласного осередку СН. "14 березня, Київська обласна організація "Слуги народу" розгляне кадрові питання. Так, мова про те, про що ви подумали", - зазначила вона.

Сам Дубінський моментально відреагував на пост Гришиной, назвавши те, що відбувається "шахрайством".

"Обережно!!! У партії "Слуга народу" аферисти з Банкової зайнялися шахрайством! Ніяких конференцій Київська обласна організація завтра не проводить. Жоден член Київської обласної організації не звертався ні в обласну організацію, ні до її керівництва з пропозицією про проведення конференції", - написав він у соцмережах.

Скандальний нардеп звернувся до всіх членів партії "Слуга народу" з вимогою негайно виявити шахраїв і залучити їх до відповідальності.

"Ніякі артистичні здібності і таланти не допоможуть обдурити тих, хто ще вірить в щирість публічних заяв. І бумеранг дуже скоро прилетить до тих, хто користується шахрайськими схемами", - написав Дубінський.

Однак на сайті президентської партії вже офіційно підтвердили, що члени Київської обласної організації вирішили зібратися через скандального нардепа. "Дізнавшись про формування нових керівних органів партії, яке було прийнято на XI позачерговому з'їзді, партійці заявили про неприпустимість входження до Національної ради громад нинішнього керівника обласної організації Олександра Дубінського", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, варто запастися попкорном: шоу з вигнанням Дубинського з партії може вийде вкрай яскравим. Адже мова стосується реальної влади. І у Коломойського навряд чи захочуть віддати контроль над Київською областю, де чималий вплив зберігає Дубинський, за просто так...