RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Регіональні мезальянси: як партії Порошенка і Зеленського влаштовують неприродні союзи

Деякі спілки політичних сил на місцевому рівні виглядають дико

Деякі спілки політичних сил на місцевому рівні виглядають дико Петро Порошенко та Володимир Зеленський Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Вибори в обласні та міські ради залишилися позаду, але зараз у всю йде "гарячий" період поділу посад у регіональній вертикалі. Хоча закон не передбачає обов'язкове створення коаліцій у місцевих радах, депутатські фракції вже ведуть переговори про створення більшості, в тому числі йдучи на союзи з ідеологічними опонентами. У формуванні регіональних альянсів найменш "вибагливими" на даний момент виявилися "Європейська солідарність", президентська "Слуга народу", а також партія "За Майбутнє", відома в народі як "За Майбах". "Апостроф" розбирався, чому саме ці політичні сили в одних регіонах конфліктують, а в інших - кулуарно домовляються, ділять посади і сфери впливу у владі і бізнесі.

Альянс переможених

"Апостроф" вже писав про окремих політиків, які заради вигоди, в будь-який момент готові перейти до лав своїх ідеологічних супротивників. Така ж практика існує і на рівні цілих політичних сил, готових об'єднуватися з вчорашніми ворогами. Одна з найбільш показових, з політичної точки зору, ситуацій склалася в обласній раді Київської області. Тут "Європейська солідарність" (ЄС) екс-президента Петра Порошенка виступила в союзі з партією "За майбутнє" на чолі з нардепом Ігорем Палицею, якого пов'язують зі скандальним олігархом Ігорем Коломойським. Останнього аж ніяк не можна назвати союзником Петра Порошенка, але їх партійні соратники в регіонах швидко знайшли спільну мову.

На першій сесії Київської обласної ради, що проходила в дуже нервовій обстановці, претендент на пост глави ради від "За майбутнє", колишній нардеп-регіонал Ярослав Москаленко зі скандалом зняв свою кандидатуру. Виступаючи перед журналістами, він заявив, що пішов на такий крок після консультацій з фракцією "Європейська солідарність".

Перед цим ЄС і "За майбутнє" планували створити коаліцію, але їм не вистачило голосів. Вірніше - одного-єдиного голосу для того, аби призначити Москаленка головою облради. В результаті, на цю посаду обрали представника "Слуги народу" Олександра Склярова, якого підтримали 44 депутати при необхідних 43. "Євросолідарність" та "За майбутнє" висловилися категорично проти. У партії Порошенка заявили, що в Київській облраді виникла коаліція СН, "Батьківщини" та "Опозиційноъ платформи - За життя".

Ярослав Москаленко заявив про намір опротестувати рішення лічильної комісії в суді через, як він вважає, порушення регламенту. ЄС і "За майбутнє" обурило, що комісія вписала до виборчого бюлетеня тільки одного претендента - Олександра Склярова.

"Я заявив про самовідвід ще до того, як стали відомі результати голосування. Вони запустили бюлетень з одним кандидатом і, маючи більшість, протягнули його через зал. Я не хочу брати в цьому участі. Політична сила "Європейська солідарність" підтримала мене в цьому" , - заявив Ярослав Москаленко, звертаючись до журналістів.

Далі екс-"регіонал", відомий тим, що 16 січня 2014 року голосував за "диктаторські" закони, озвучив компліменти на адресу "Європейської солідарності". "Ми, як дві чесні і порядні політсили, які хочуть жити і працювати законно, будемо оскаржувати цей акт і захищати свої права в суді", - заявив депутат. Представники ЄС також висловилася на підтримку позиції Ярослава Москаленка.

Експерти непрозоро натякають, що рішення (на регіональному рівні) про співробітництво ЄС і "За майбутнє" могло бути ухвалено ще на етапі виборчої кампанії. В тому числі, з корисливих мотивів. З огляду на, що всю місцеву кампанію партії стрясали скандали з приводу фактів торгівлі місцями в передвиборних списках, подібні підозри можуть мати під собою підстави.

Цікаво, що схожий союз, за інформацією "Апострофа", за участю "За майбутнє" та "Євросолідарності" формується і в Хмельницькій області.

"Тут працює бізнес-логіка: вирішувати проблеми по мірі їх надходження. Зараз їм необхідно взяти владу в міських і обласних радах. Якщо для цього вигідно, нехай і тимчасово, об'єднатися з ідеологічними противниками, то такий альянс відбудеться. Новообрані депутати абсолютно не звертають увагу на те, що в разі дострокових виборів до Верховної Ради такі ситуативні союзи на місцях створять великі проблеми для партійних штабів. Адже виборці вже не зможуть відрізнити одну партію від іншої. Бізнесмени, прикрившись партійними парасольками, так далеко не думають. Їм же потрібно відбити витрати на виборчу кампанію, і якщо заради цього буде потрібно голосувати разом з політичними противниками, то депутати-бізнесмени підуть на такий крок ", - пояснив у розмові з "Апострофом" політичний експерт Віктор Небоженко.

Одеський пасьянс

В Одеській міськраді президентські "слуги", навпаки, швидко скооперувалися зі своїми ідеологічними опонентами з "Європейської солідарності", відтіснивши представників ОПЗЖ в сторону.

Як вважають в Опозиційній платформі, "слуги" об'єдналися з партією Порошенка заради бізнес-інтересів і спільного "розпилу" одеського бюджету.

"Ще вчора вони лили один на одного бруд, звинувачували в корупції і зраді і креслили "червоні лінії". Після виборів вони перетворилися на партнерів, які будують політичну сім'ю. Ця нова "політична сім'я" разом з корупціонером Трухановим займається в Одесі просуванням своїх бізнес-інтересів, розподілом міського бюджету та виконанням антинародних урядових директив. З цією метою порошенківські депутати проголосують за призначення "непримиренного" політичного опонента, представника Зе-команди на посаду секретаря міської ради Одеси", - йдеться в офіційній заяві Опозиційної платформи.

Насправді, нічого несподіваного тут немає. Ще у вересні в одеські ЗМІ просочилася інформація, що в списки кандидатів від "Слуги народу" в міську та обласну ради Одеси були включені, щонайменше, вісім людей, які були депутатами від Блоку Петра Порошенка. Список СН в обласну раду очолив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, який за Петра Порошенка був главою обласної адміністрації.

Як відзначають спостерігачі, в Одесі "Слуга народу" пішла на тактичний союз з ЄС з тих же причин, за якими представники цих партій конфліктують один з одним в обласній раді Київщини. Підприємці, які пройшли до рад під різними партійними прапорами, намагаються домовитися з вигодою для себе. Наскільки це співвідноситься з "генеральними лініями" партій, що їх висунули - справа другорядна. Різниця лише в тому, що в Київській області ЄС "воює" з "Слугою народу", а в Одесі депутати від партії Порошенко і "слуги" уклали взаємовигідну угоду.

"У Верховній Раді "Слуга народу" і "Європейська солідарність" можуть вести себе як непримиренні опоненти, але місцеві вибори - це франшиза, що купується регіональними елітами. Наприклад, є два одеських підприємця. Один бере франшизу у "слуг", а інший у ЄС . Потім йде стандартна місцева кампанія: дорога, школа, лікарня, каналізація. Вибори закінчуються, і починається ділова повсякденність, в якій обидва депутата зацікавлені в "конструктивній роботі", а не в веденні ідеологічних дискусій. І таке відбувається в кожному регіоні", - пояснив в бесіді з "Апострофом" експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв.

Вінницький демарш

У Вінницькій обласній раді представники "Європейської солідарності", навпаки, вирішили проявити "ідеологічну принциповість", критикуючи "Українську стратегію Гройсмана" за блокування зі "Слугою народу" і "За майбутнє".

Партія екс-прем'єра Володимира Гройсмана отримала в раді 40 мандатів, "Європейська солідарність" - 11 місць. Обласну раду очолив представник "Стратегії Гройсмана" В'ячеслав Соколов, якого підтримали 68 депутатів. Кандидат від "Євросолідарності" Андрій Гижко програв, заручившись лише 10 голосами.

Після голосування фракція ЄС зі скандалом покинула сесійну залу, заявивши про перехід в опозицію до соратників Володимира Гройсмана. "Фракція політичної партії "Європейська солідарність" змушена перейти в опозицію через фактичне створення більшості в обласній раді партіями "Українська стратегія Гройсмана", "Слуга народу", "Батьківщина" і "За майбутнє", перші кроки якого йдуть врозріз з ідеологічними принципами "Європейської солідарності", - йдеться в офіційній заяві Андрія Гижка.

Мабуть, пана Гижка не бентежить, що в інших регіонах депутати від ЄС, в залежності від обставин і особистих інтересів, активно взаємодіють або з "Слугою народу" або з "За майбутнє".

Як і у випадку з міською радою Одеси, формальною причиною розбіжностей є корупція. Тільки цього разу викривачем виступила місцева верхівка "Європейської солідарності".

"У таких умовах ми йдемо в опозицію. Адже для нас ідеологічні засади і зобов'язання перед виборцями є головним пріоритетом. Ми залишаємося з Вінницькою областю та з людьми, які за нас голосували. І будемо жорстко контролювати дії новоствореної більшості і домагатися реалізації європейських принципів самоврядування і стандартів життя на нашій рідній Вінниччині", - наполягає Андрій Гижко.

У фракції "Українська стратегія Гройсмана" не стали коментувати заяву ЄС, коротко зазначивши, що "відкриті до співпраці зі всіма проукраїнськими демократичними силами, представленими в обласній раді".

Основна причина розладу криється в особистому протистоянні між Володимиром Гройсманом та Петром Порошенком. Екс-прем'єр розглядає Вінницьку область в якості опорного регіону, і не має наміру ділитися з впливом з соратниками Петра Порошенка, на якого пан Гройсман затаїв глибоку образу. Чорна кішка пробігла між ними ще, коли Володимир Гройсман займав прем'єрське крісло.

"У партнерів Петра Олексійовича до нього - купа претензій з приводу адміністративних, фінансових та інших "кидків" з його боку, і які сприймаються як його невід'ємний політичний і бізнесовий стиль. Тертя між Порошенком і Гройсманом виникло ще коли останній був прем'єром. Володимир Гройсман вважав, що тодішній президент Порошенко робив неправильні речі, гріб все під себе і не давав йому бути успішним прем'єром. У нинішній ситуації він відмовився підтримувати партію Порошенка в обласному парламенті, щоб не допустити навіть найменшого посилення ЄС", - пояснив "Апострофу" політичний аналітик Олександр Кочетков.

Львівський підрив

Петро Порошенко, судячи з результатів президентської, парламентської та місцевих компаній, планує зробити опорним регіоном Львівську область.

За підсумками виборів, до обласної ради пройшли відразу дев'ять партій. Найбільше отримали "Європейська солідарність" (28 мандатів), "Слуга народу", "Самопоміч" (кожна по 9 депутатів). Потім йдуть "Батьківщина" і "Голос", що мають по 7 мандатів. На третій позиції опинилися "Свобода", "Народний рух України", "Українська галицька партія", "За Майбутнє", кожна з яких провела по 6 депутатів.

Тут основна мета "Європейської солідарності", як відзначають спостерігачі, не так сколотити вигідний альянс, скільки взяти регіон під повний політичний контроль, відтіснивши вбік львівського градоначальника Андрія Садового.

"Львів повинен стати для Петра Порошенка столицею його майбутньої політичної імперії, бо на сході країни він не проходить. Будуть спроби сформувати з числа прихильників Порошенка провідну партійну групу не тільки в міській раді Львова, але в і обласній раді. Необов'язково прямо об'єднуватися, у ЄС буде досить ситуативних голосувань. Андрія Садового не підтримують ні Офіс президента, ні провідні олігархічні групи. Є ризик, то протягом року Львів впаде", - прогнозує Віктор Небоженко.

Тактично представники ЄС демонструють готовність до діалогу з усіма силами. Петро Порошенко особисто закликав владу Львова до конструктивної співпраці, а голова обласної організації ЄС Олег Синютка публічно запропонував "Самопомочі", "Свободі", "Голосу", "Батьківщині", "Народному руху" і "Українській Галицькій Партії" створити більшість в Львівській облраді.

На пропозицію Синютки прямо поки відповіли тільки в "Українській Галицькій Партії" (УКГ) і "Самопомочі". В УГК навідріз відмовилися від співпраці, назвавши ЄС і інші партії, що пройшли до обласної ради, "олігархічними".

"Помітна спільна гра партій "Європейської солідарності" і "Слуги народу" (або їх делегатів). Відверта і не прихована. Аж до того, що під час обговорення питання лічильної комісії, яка буде працювати на першій сесії, саме учасник від СН запропонував включити в склад лічильної комісії трьох представників ЄС (хоча початкова пропозиція обласної ТВК була по одному представнику від кожної партії)", - заявив новообраний депутат від "Самопомочі" Любомир Зубач.

На даний момент, партійні баталії в Київській і Вінницькій областях, а також в Одесі та Львові - тільки початок коаліційної чехарди, яка вже захльостує місцеві ради. Адже в інших регіонах теж йде боротьба за те, хто зможе взяти більшість. Судячи з динаміки процесу, політичним і фінансовим амбіціям учасників, основними ньюсмейкерами ризикують опинитися "Європейська солідарність" і "Слуга народу", які в один регіонах будуть демонстративно скандалити, а в інших - тихо домовлятися.