RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Страшний 2014 рік: Муженко згадав про перший бій з російськими диверсантами

Начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко розповів про перший бій українських військових з російською диверсійно-розвідувальною групою в 2014 році.

Про це Муженко сказав в інтерв'ю газеті "День".

"2014 рік став для мене суцільним калейдоскопом подій. Пам’ятаю, як усе починалося, — вже після Майдану, після розстрілів... у складі української делегації разом із першим заступником міністра оборони України брав участь у засіданні в штаб-квартирі НАТО. Ми прибули в Брюссель надвечір 26 лютого, а рано-вранці 27-го наш військовий представник у Північноатлантичному альянсі постукав мені в двері й повідомив — у Криму — росіяни!", - зазначив Муженко.

"Далі — мені запам’яталася Херсонщина. Я, тоді заступник начальника Генерального штабу, отримав завдання сформувати угруповання, яке мало захистити наш південь... Ми з групою офіцерів — по 20 годин удень на ногах, із них 5-6 годин — у вертольоті. І привіти з того боку: "Передайте Муженко, что мы за ним наблюдаем..."

"Ми також за вами спостерігаємо", — відповідав я. До речі, перший бойовий контакт із росіянами відбувся в той час — наші хлопці одного з полків спецпризначення вступили в бій з диверсійно-розвідувальною групою росіян вже на материковій Україні", - розповів глава Генштабу ЗСУ.

Як повідомляв "Апостроф", навесні 2014 року спеціальні підрозділи, які могли втримати Донецьку та Луганську область від захоплення російськими окупантами та їх посібниками, не отримали наказу про штурм адміністрацій.