RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

​Підрив полковника СБУ в Маріуполі: розкриті дані про ефективні операції загиблого

Полковник СБУ Олександр Хараберюш був одним з найефективніших українських контррозвідників за час військового конфлікту з Росією.

Журналіст Юрій Бутусов на своїй сторінці в Facebook відкрив завісу таємниці і розповів про успішні операції загиблого.

Хараберюш був родом з Донецька, там він працював в управлінні СБУ: "На його рахунку - близько 80 затримань російських агентів і терористів, в більшості захоплень він брав участь особисто".

За словами Бутусова полковник "зіграв ключову роль у виявленні і викритті трьох зрадників у лавах донецького СБУ, завербованих російською розвідкою - Третяка, Никифорова, Косяка". Йдеться в тому числі про шифровальщика і співробітника контррозвідки, які зрадили присягу.

Крім того, пише журналіст, Хараберюш брав участь в гучній операції по затриманню та захопленню диверсійної групи "Мангуст". 9 травня 2014 року диверсанти влаштували атаку на міське управління міліції в Маріуполі і спровокували масові заворушення в місті. Тоді інцидент закінчився численними жертвами, у тому числі серед мирного населення.

Бутусов підкреслив, що насправді про успіхи контррозвідки можна говорити по кількісті вичислених диверсантів і зрадників. Він зазначив, що спецслужби РФ почали інформаційну війну проти української контррозвідки на Донбасі: "вкидання компромату, і навіть інспекційні поїздки делегацій ООН для перевірки діяльності ряду управлінь контррозвідки СБУ".

Хараберюш був непублічною людиною, але його добре знали в таємній війні двох спецслужб, пише Бутусов.

Як повідомляв "Апостроф", глава СБУ Василь Грицак назвав Хараберюша кращим контррозвідником України.