RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Опубліковані відео розгону "Майдану" в Казахстані

У мережі з'явилися відеозаписи затримання в Казахстані учасників акції протесту, яка відбулася в Астані 21 травня.

Поліцією, яка вживала заходів щодо запобігання демонстрацій у багатьох великих містах, були затримані сотні людей, передає "Радіо Азаттик".

Зазначається, що розвиток подій у країні може піти за двома сценаріями. Перший призводить до серйозних та справжніх громадських і внутрішніх політичних реформ, другий — до більш жорсткого авторитарного правління.

На думку влади Казахстану, раптова хвиля громадського невдоволення стала результатом плану приватизації землі, про яку оголосили пару місяців тому.

Однак крім земельного питання землі були й інші чинники. Так, у зв’язку з падінням цін на нафту на світовому ринку національна валюта Казахстану тенге з липня 2015 року втратила майже половину своєї вартості. Внаслідок цього в країні знизилася зарплата, а також з'явилося більше одного мільйона людей, які відчули на собі валютну іпотечну кризу.

"Преса також повідомляє про те, що члени сім'ї і близькі друзі президента Назарбаєва потрапляють у списки найбагатших людей світу. Коли ви стаєте біднішими, це стає набагато більш важливим питанням. Також стає простіше ставити під сумнів політику влади", - пише видання.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні розповіли про те, як президент РФ Володимир Путін розгойдує проросійський сепаратизм у Республіці Казахстан.