Лайм

Як підвищити гемоглобін: корисні продукти та загальні поради фахівця

Сонливість і швидка стомлюваність можуть бути ознаками низького рівня гемоглобіну

Для нормального функціонування людського організму потрібно хоча б раз на рік здавати аналізи, щоб контролювати основні показники крові та поповнювати дефіцит вітамінів. Одним з таких показників є гемоглобін - білок з червоних кров'яних тілець, який переносить по організму залізо. Про те, чому важливо знати його рівень і за допомогою яких продуктів його можна "підняти", розповіла виданню "Сегодня" терапевт і сімейний лікар Ганна Красюк.

По суті залізо, яке містить гемоглобін (Нb), транспортує кисень, необхідний для всіх функцій організму. Воно відповідає за імунітет, регуляцію обміну речовин, стабільну роботу печінки, щитовидної залози тощо.

На рівень гемоглобіну можуть впливати різні чинники, в тому числі вік, стать та індивідуальні особливості. Щоб дізнатися його, необхідно здати загальний аналіз крові. У нормі гемоглобін у дітей повинен мати показник 110, у жінок - 120, у чоловіків - 130.

Фото: Pixabay

Якщо показники нижче, це означає, що в організмі є дефіцит заліза, або як його ще називають анемія (недокрів'я). Однак не варто відразу впадати в паніку - іноді вона розвивається, наприклад, під час вагітності, коли на організм майбутньої матері лягає подвійне навантаження. У той же час низький або високий гемоглобін може бути індивідуальною особливістю людини.

Але якщо ви все-таки запідозрили у себе ознаки анемії (сонливість, швидка стомлюваність, запаморочення, прискорене серцебиття, шкіра стає сухою і блідою, волосся випадає, нігті ламкі), а аналіз крові її підтвердив, варто дотримуватися простих рекомендацій.

Для початку слід звернутися до фахівця, щоб він проконсультував вас із приводу того, як підвищити рівень гемоглобіну і чим такий стан може бути викликан (вагітність, грудне вигодовування, стреси, захворювання, дієти, незбалансоване харчування та ін.). Якщо ступінь анемії досить серйозний, лікар, швидше за все, призначить препарати заліза і потрібне дозування. Приймаючи їх, необхідно буде кілька разів здавати аналіз крові для контролю рівня гемоглобіну.

Якщо ж рівень гемоглобіну не надто різниться від норми, його можна підвищити і продуктами харчування.

Які продукти слід вживати, щоб заповнити дефіцит заліза?

1. Яловичину.

2. Яловичу печінку.

3. Гранат.

4. Гречану крупу.

5. Яблука.

6. Буряк.

7. Гарбуз.

8. Кріп, петрушку та іншу зелень.

9. Капусту всіх видів.

10. Червону ікру.

Фото: Pixabay

Також для підтримання достатнього рівня гемоглобіну щодня корисно вживати нерафіновані рослинні жири - оливкову, соняшникову, лляну олії.

Слід також враховувати той факт, що ці продукти потрібно грамотно поєднувати з іншими, щоб залізо засвоювалося в організмі.

Тому також потрібно вживати:

- аскорбінову кислоту (шипшина, болгарський перець, кольорова капуста);

- мідь (печінка, арахіс, гречка, крупи);

- фолієву кислота (яловича печінка, печінка тріски, волоські горіхи);

- лимонну і яблучну кислоти (цитрусові, помідори, перець);

- сірковмісні амінокислоти (м'ясо, риба, морепродукти);

- цукор.

Також для нормального функціонування організму важливо дотримуватися простих правил: гуляти на свіжому повітрі, пити багато чистої негазованої води, по можливості займатися спортом і спати не менше 8 годин на добу.

Фото: Pixabay

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що робити з черствими пасками: кулінарні лайфхаки від кондитерів

Як можна використовувати залишки черствої паски, яка залишилася після Великодня, які прості десерти можна з неї приготувати

Найкращі ідеї французького манікюру на короткі нігті: добірка фото

Які варіанти французького манікюру на короткі нігті зробити у 2024 році, щоб бути у тренді та виділятися із сірого натовпу  

Молоко корисне для городу: як його використовувати і які рослини поливати

Як у домашніх умовах приготувати натуральне добриво на основі молока, а також які рослини та кімнатні квіти можна підживлювати ним