Лайм

Які страви обов’язково мають бути на столі у Святвечір та що вони означають

Традиційно готують 12 сакральних страв

Цього року перед багатьма українцями постала дилема – в який день святкувати Різдво Христове: як і раніше, тобто 7 січня, або ж 25 грудня з усім цивілізованим світом за новоюліанським календарем. Разом з тим переддень свята, який в Україні називають Святий вечір (Святвечір), припадає на 6 січня та 24 грудня відповідно.

Вечір напередодні Різдва - не менш важливий день, з яким пов'язано багато християнських традицій. Одна з них – готувати 12 страв, кожна з яких має свій сакральний символізм. Традиційно вважається, що меню на Святвечір має бути пісним.

1. Кутя - головне блюдо трапези. Це каша з обмеленої пшениці та ячменю, яку традиційно подають з маком, медом та горіхами.

Фото: Getty Images

Кутя - це символ первозданної Пустоти до початку Творіння. Вживаючи її людина уподібнюється Всебогу (Творцю), який починає творити новий Світ, нове Життя (Новий рік).

Крупа символізує зерна Правди, божественні Дари; мед вважається символом здоров'я та благополучного побуту (солодкого життя); мак – символ спасу Миру та захист від злих сил.

Читайте також: Як приготувати класичну кутю на Різдво.

2. Узвар, або компот із сухофруктів, - ще одна обов'язкова страва на Святвечір. Вважається, що вода символізує життя, божественну енергію, яка все поєднує, насичує та благословляє.

3. Борщ із червоних буряків. Вживання борщу на основі соку буряків та свіжих овочів – це поєднання з Божественною Силою, з Божественними Предками.

4. Вареники символізують мудрість та достаток. Страву з прісного тіста можна приготувати з різними начинками як солодкими, так і солоними.

Фото: Getty Images

5. Голубці – ще одна страва святкового столу. Наші предки для начинки брали пшоно і змішували його з морквою та олією. Пшоно – символ зірки на небі, космос, а загорнута крупа у капустяне листя означає впорядкованість Всесвіту, символ народження дітей.

6. Також на столі обов'язково мають бути страви з гороху та квасолі, які символізують плодючість для худоби, поля та городу, приплід домашніх тварин.

7. Не обійтися напередодні Різдва й без страви з риби. Риба символізують зв'язок із спасом Миром, першолюдиною.

Читайте також: Різдво Христове: що можна і категорично не можна робити на свято.

8. Млинці – символ місяця. Також вважається, що млинці на столі символізують зв'язок з Предками, запрошення приходити та допомагати у творінні світу.

Фото: Getty Images

9. Каша гречана – ще один варіант пісної страви. Гречана крупа символізує силу та здоров'я, приросту блага та легкість досягнень.

10. Хліб або пампушки з білого борошна - символ отримання врожаю, приплоду та єдності з Дажбогом через працю.

11. Запечені яблука - єдність зі Спасами, народження, відродження на дереві життя у вищих світах. Найчастіше цей фрукт запікають з медом та родзинками. Також можна урізноманітнити смак різними спеціями.

12. Мариновані гриби символізують родючість, творіння життя, поєднання чоловічого та жіночого, небесного та людського. Розкриття потаємних сил.

Фото: Getty Images

  • Раніше ми розповідали, як приготувати польську кутю із сюрпризом.
  • Читайте також на theLimе, як зварити узвар на Різдво: 3 смачні рецепти з сухофруктів.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати