RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна отримає системи Patriot лише як прелюдію - експерт з озброєнь

Поява в Україні ЗРК Patriot може стати черговою сходинкою до передачі західних літаків

Поява в Україні ЗРК Patriot може стати черговою сходинкою до передачі західних літаків Фото:

Американські ЗМІ повідомили, що Україна невдовзі отримає систему протиракетної оборони Patriot. Зокрема, про це з посиланням на двох американських чиновників та високопосадовця з адміністрації Байдена повідомив у вівторок телеканал CNN. Майже одночасно про це повідомили видання The New York Times, посилаючись на заяви двох американських чиновників, та "Голос Америки".

Наразі навколо цієї інформації ведеться чимало суперечок. Здебільшого вони про те, як Україна буде застосовувати цю систему ППО та чи буде це ефективно. За роз'ясненнями "Апостроф" звернувся до експерта з озброєнь, головного редактора видання Defence Express ОЛЕГУ КАТКОВУ.

Читайте також: Постачання ЗРК Patriot до України: експерт розповів про можливі проблеми в інтеграції комплексів

– Що таке ЗРК Patriot і якщо нам їх передадуть, як їх інтегрувати в українську систему ППО?

– Спершу треба розібратися з тією інформацією, яка є у ЗМІ. Багато що вказує на те, що ці системи нам все ж таки виділять. За інформацією ЗМІ, це план, розроблений адміністрацією Байдена, який потім піде на узгодження з Пентагоном, а потім його буде підписано президентом США. Тобто, швидше за все, звертаються до Пентагону, а не до виробників. Це так звана програма "президентського вилучення", за якою озброєння вилучається зі складів армії США та передається Україні. Це означає дуже швидку передачу цих ЗРК. Не буде очікування, доки їх виготовлять, а просто армія США їх віддає.

Якщо говорити про те, навіщо нам ці Patriot взагалі, то наголошу, що ці ЗРК, і зокрема версія РАС-3 MSE, відносяться до одного з небагатьох зенітно-ракетних комплексів, призначених саме для боротьби з балістичними ракетами. Це система протиракетної оборони кінетичної дії. Вона вражає балістичні ракети безпосереднім контактом, врізаючись у них, а чи не вибухаючи поруч. Дальність дії – до 60 км.

- Виходить, що зенітно-ракетний комплекс Patriot РАС-3 MSE суттєво відрізняється від комплексів С-300, які перебувають на озброєнні України?

- Звісно. С-300 не збиває балістичні ракети. С-300 - працює по літаках і крилатих ракетах, які можна збити, пошкодивши "оперення" або сопло двигуна. Щоправда, є ЗРК С-300 "В", це окрема модернізація, окрема версія. Але ті С-300, які перебувають на озброєнні ЗСУ, можуть перехоплювати аеродинамічні цілі (крилаті ракети, літаки, гелікоптери) на відстані до 75 км. Але не балістичні ракети. Ефективних засобів протидії саме балістичним ракетам в Україні немає. Швидше, всі ці системи Patriot – це результат тривалої роботи Києва щодо необхідності отримання систем захисту саме від балістичних ракет.

- А чому саме зараз? Може було б краще отримати якесь інше озброєння?

- Дуже добрий варіант – отримати винищувачі. Але ж ми всі розуміємо, що якщо Україна умовно отримає 12-15 літаків західного зразка, їх треба буде десь розмістити. Росія може виявити місцезнаходження цієї умовної авіабази та вдарити по ній балістичними ракетами. Ось уявімо гіпотетичну ситуацію: Україна отримала західні винищувачі. Ми всі радіємо. Але відразу після того, як авіабаза, де буде розміщено ці літаки, буде зафіксована засобами супутникової розвідки Росії, вона стає мішенню для знищення. По ній будуть бити всіма можливими ракетами. У тому числі й балістичними. І ось ця авіабаза, створена або адаптована для літаків західного виробництва (бо не всі авіабази придатні для базування таких літаків), вона буде вражена. Тому, як на мене, складається така ситуація: спочатку США постачають нам Patriot для захисту умовної авіабази, а потім уже можна буде дати й літаки. Можливо, це дещо оптимістично, але це досить прагматичний підхід. Адже ці ЗРК Patriot розміщуються в країнах НАТО насамперед для захисту авіабаз.

Читайте також: ППО Patriot буде в Україні? Байден може ухвалити найважливіше рішення до кінця тижня

- А як щодо цієї історії, коли Німеччина пропонувала розмістити системи Patriot на кордоні Польщі та України?

– Саме американські системи Patriot були розгорнуті для захисту авіабази у Жешуві. І вони там досі перебувають. І це перше, що зробили США, перш ніж створити у Жешуві логістичний хаб для передачі озброєння Україні.

- Але для захисту всієї України – такої кількості систем Patriot нам, мабуть, не передадуть?

- Для того, аби захистити умовно 7 міст України, які постійно перебувають під обстрілами, не кажучи вже про всю Україну, потрібно 20 батарей, 20 fire-units системи Patriot. Кожен fire-unit складається з радара, командного пункту, автомобіля постачання та до 8 пускових установок. Тобто нам знадобиться 20 батарей Patriot, якщо ми говоримо про створення надійного протиповітряного щита навколо кожного із 7 умовних міст. А якщо зважити на те, що ціна Patriot на експорт становить від 1 млрд доларів за батарею, то навіть два Patriot - це значний відсоток від тієї військової допомоги, яку передали США. А про 20 Patriot мова, швидше за все, не йтиме. Швидше за все, мова піде про якусь кількість, використання якої буде оптимальним. Тому що американці дуже добре вміють рахувати гроші, і не віддають за принципом "нехай буде", а створюють прагматичну систему. Тому якщо ми розуміємо, що Patriot не може бути передано багато, але їх все ж таки передають, то можна обережно припустити, що це чергова сходинка до того, щоб Україна отримала західні винищувачі. Але для цього необхідно створити місце базування, яке потрібно захистити.

- Багато кажуть про те, що ці системи Patriot треба якось інтегрувати до української системи ППО і що це досить складно. Чи так це?

– Це якийсь дитячий садок, а не аргументація. Україна вже отримала NASAMS, IRIS-T, ASPID, HAWK – новітні західні зенітно-ракетні комплекси. І жодного разу не було чути про те, щоб були якісь проблеми з їхньою інтеграцією в українську систему ППО. Адже є дуже важливий момент: усі західні ЗРК поєднані в єдину автоматизовану систему управління. Тобто це вже працює у нас. І те, що бачить радар IRIS-T, те саме бачить і NASAMS. А це означає, що ця система буде інтегрована і те ж бачитиме радар Patriot. І навпаки. Тобто всі ці системи працюватимуть у єдиному інформаційному просторі, що дуже важливо. Адже це повноцінна організація системи протиповітряної оборони.

- Тобто вони всі будуть між собою пов'язані й отримуватимуть дані один від одного та від інших джерел?

– Так. Крім того, є таке припущення, що, можливо, всі західні системи ППО будуть отримувати дані від такої системи моніторингу, як AWACS - Airborne Warning And Control System (система далекого радіолокаційного виявлення та управління) в режимі 24/7. Це "літаючий радар", автоматизована система, яка літатиме вздовж кордонів України десь біля Польщі чи Румунії, і "бачить" углиб до 800 км. Ці AWACS постійно моніторять повітряний простір України, можливо, інформація від них уже передається до центру повітряних сил ЗСУ. Все це пов'язано на єдину систему, в якій працюють і радянські системи ППО С-300. Тому все це буде чудово інтегровано, поєднано та працюватиме як єдиний організм.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів