У кожної господині є свій улюблений рецепт консервованих помідорів, якими вона запасається на зиму для усієї родини. Квашені чи мариновані, у банках чи в бочці, з часником, капустою, червоним перцем... Рецептів є безліч і всі помідори, заготовлені по них, виходять по-своєму смачні і корисні.

Авторка Youtube-каналу «Савківчанка» поділилася рецептом квашених помідорів у бочці, який вона записала від 98-річної бабусі Тетяни. У свої роки жінка ще сама квасила помідори зі свого городу.

Читайте також: Швидкі малосольні помідори в пакеті за 1 годину: перевірений рецепт суперзакуски.

Як розповіла бабуся Тетяна, цей спосіб приготування квашених помідорів у діжці передавався з покоління в покоління, а готували помідори на всю родину, щоб вистачило на всю зиму.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Рецепт розраховано на велику діжку, в яку може поміститися 4 відра стиглих помідорів будь-якого сорту, а на смак вони будуть схожими на помідори у власному соку. Звісно, не у всіх є можливості заквасити 4 відра помідорів у бочці, але можна спробувати це зробити за рецептом бабусі Тетяни і в меншій пропорції.

Секрет помідорів від довгожительки — ніякого цукру та спецій, окрім солі і лаврового листя.

Як заквасити помідори в діжці

1. Спочатку треба підготувати діжку - її треба гарно вимити і випарити окропом.

2. На дні діжки кладемо 1-2 капустяні листи, а потім засипаємо 4 відра добре вимитих помідорів.

3. Зверху на помідори треба покласти кілька лаврових листків.

4. Вливаємо воду - обов'язково треба брати чисту криничну воду. У відрі криничної води треба розчинити склянку кам’яної (не йодованої) солі. Якщо розсолу мало, можна долити ще в такій самій пропорції.

Читайте також: Подвійне задоволення: рецепт маринованих огірків з шампіньйонами на зиму.

5. Залиті розсолом помідори треба накрити шматком чистої бавовняної тканини і покласти на них гніт — спеціальний круг (або ж тарілку відповідного розміру), а на нього — гранітний камінь чи якусь іншу вагу. Розсолу має бути рівно стільки, щоб він покривав помідори та тканину, але не більше.

6. Кожні два дні потрібно знімати гніт та круг, полоскати тканину і промивати круг і викладати назад у діжку, щоб помідори поступово вкисали. З часом помідори будуть опускатися у бочці, а гніт опиниться повністю в розсолі. Приблизно в цей час помідори вже можна куштувати.

7. Квашені помідори в діжці зберігають у темному прохолодному місці. Найкраще — у погребі.

Цікаві новини для вас:

  1. Баклажани як гриби по-новому: смаку надасть секретний інгредієнт.
  2. Соус сацебелі на зиму: як приготувати "родзинку" грузинської кухні.
  3. Смачніші за в’ялені: як приготувати французькі помідори конфі на зиму.