Погляд

Все чудово, падаємо: як оцінювати 17 млрд грн збитків "Нафтогазу" за 9 місяців

Коболєв докерувався до перманентних збитків НАК "Нафтогазу" - можливо, зі своєї зарплати компенсує?

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв Фото: УНІАН

Третій квартал поспіль монополіст НАК "Нафтогаз України" демонструє збитки. Їх сума досягла вже 17 млрд грн. І це незважаючи на безпрецедентне - в кілька разів - підвищення цін на газ для населення. Як оцінювати ситуацію на тлі інших грандіозних провалів менеджменту "Нафтогазу" в своїй колонці розповів експерт Валентин Землянський.

Те, про що так довго говорили більшовики (закреслено) експерти газового ринку - сталося. Третій квартал поспіль "Нафтогаз" продовжує тонути в безодні фінансових збитків. Але так впевнено, гордо та незалежно, що аж гордість бере за рідну країну та її топ-менеджерів. Хоча стоп. Лондон же "із зе кепітал" точно не України. Ага, значить просто, за топ-менеджерів української держкомпанії з британської пропискою. Як теперішніх (тов Коболєва, що звинувачує у всіх бідах цінову кон'юнктуру і підступи облгазів "віденського в'язня"), так і колишніх, в особі того ж Вітренка, які проливають крокодилячі сльози про "газові потьомкінські села", збудовані самими ж цими зухвалими реформаторами за 6 років .

Залишимо зведення дебету з кредитом професійним аферис... вибачте фінансистам. Спробуємо розібратися в очевидних речах.

По-перше, кратне зростання цін на газ за останні 6 років. Нагадаю, що при "злочинній владі" у домайданному 13-му і ще трохи в 14-му посполиті платили за газ трохи більше 70 копійок за куб. Це з урахуванням транспортування газу, яке сьогодні винесено в окремий платіж. Сьогодні - 7, 8 і навіть дев'ять. Тільки не копійок, а гривень. І вже без урахування транспортування газу.

Я це до того, що збитки "Нафтогазу" в 13-му були економічно обґрунтовані соціальним навантаженням на компанію. А зараз-то чим?

Цінове ралі останніх 5 років призвело до запаморочливого зростання грошового потоку для "Нафтогазу". Цей потік обіцяли направити на зростання видобутку. Направляли? - направляли. Ну, добре, іноді направляли. Плани писали? - писали. Видобуток наростили? - ні.

Заявлених у "Програмі 20/20" показників за всі роки її існування не вдалося досягти. У 2019 УГД було видобуто 14,9 млрд кубометрів газу, що на 600 млн кубометрів менше, ніж в 2018 році. За прогнозом, в 2020 році, компанія повинна видобути ще менше - 14,6 млрд кубометрів (на 27% менше, ніж передбачалося "Програмою 20/20").

Прибрали транзит? - Але ж у нас геніальні менеджери з самого початку вимагали його відокремити згідно з європейськими правилами. Ось, Юрій Юрійович в 16 році віщав "Дзеркалу тижня": "Оператор ГТС буде щорічно отримувати приблизно втричі, або на 4 млрд дол, більше доходів від транзиту (в 2015 р - до 2 млрд дол). Відокремлення оператора ГТС передбачено Третім енергопакетом. "Нафтогаз" вже, принаймні, два роки пропонує конкретні механізми щодо того, як зробити оператора ГТС повністю незалежним ".

Ну, відокремили. Навіть контракт з росіянами на транзит підписали, та ще й агентами "Газпрому" стали, згідно з цим контрактом. І оператора ГТС на лічильник поставили. Процитую ще разок, так би мовити, класика-сучасника Ю.Вітренка:

"Принцип дуже простий: оператор буде віддавати нам частину свого прибутку. Він буде покривати всі свої витрати і робити всі необхідні капіталовкладення, а те, що буде залишатися - розподіляється і частина від цієї суми піде нам. За ГТС "Нафтогаз" може отримати більше 180 млрд грн. Цю суму можуть виплатити за десять років".

І що? І все.

Ані платежі Оператора, ані недофінансування власного видобутку, ані грабунок населення та підприємств комунальної енергетики укупі з місцевими бюджетами ситуацію в "Нафтогазі", як бачимо, не врятували.

Читайте також

Потрібно готуватися до довгих годин без світла - радник прем'єр-міністра

До зимы в Украине необходимо восстановить максимальное количество энергообъектов, создать распределенную генерацию и нарастить импорт

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Эксперт по энергетике Виктор Куртев поставил под удар энергообъекты Украины, опубликовав в сети чертежи их защиты