RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Арахамія Давид Георгійович

Народний депутат України ІХ скликання, голова фракції партії "Слуга народу"

Народний депутат України ІХ скликання, голова фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія Фото: facebook.com

Народився 23 травня 1979 року в Росії, у місті Сочі. Якийсь час жив у Грузії в Гаграх. 1992 року, рятуючись від війни в Абхазії, батьки Арахамії переїхали до Миколаєва. У цьому місті Давид закінчив загальноосвітню школу №36.

Вищу економічну освіту Арахамія здобув у Європейському університеті. Також він і пройшов магістерську програму Professional Management у Open University London.

Сторінка Арахамії у Фейсбук

Доходи

Заробітна плата Давида Арахамії, згідно з декларацією за 2022 рік, склала 418 188 грн. Його дружина отримала за рік від підприємницької діяльності 1677170 грн доходу.

Крім цього, дружина народного депутата від відчуження рухомого майна отримала 2.421 млн. грн.

На рахунках Арахамії в банках України зберігається 1 304 234 грн і 20803 доларів. Банківські вклади дружини становлять 234 385 грн та 21 036 доларів.

Сума готівки в Арахамії складає 650 тис. доларів і 100 тис. євро, а в спільному користуванні з дружиною знаходяться готівкою 2,7 млн. грн., 250 тис. доларів і 100 тис. євро.

Дружина Арахамії з 28 грудня 2022 року орендує у різних фізичних осіб – громадян України легкові автомобілі: AUDI Q-4 E-TRON та MERCEDES-BENZ V300D (обидва 2021 року випуску). Дружина лідера фракції також володіє квадроциклом BRP MAVERICK 7TKH XRS TURBO 2020 року випуску та легковим автомобілем MERCEDES-BENZ S 350 D 2017 року випуску, придбаними відповідно в 2020 та 2021 роках.

Кар'єра

Вся трудова діяльність Арахамії до потрапляння у Верховну Раду пов'язана із бізнесом. 2002 року Давид став співзасновником IT-компанії TemplateMonster. Вона стала одним із світових лідерів із реалізації шаблонів веб-сайтів. У 2013 році Арахамія продав компанію та отримав за неї понад $100 млн.

Також Арахамія створив краудфандін платформу для волонтерських проектів People's Project.

У серпні 2014 року Арахамію було призначено радником голови Миколаївської облдержадміністрації Вадима Мерікова з питань волонтерської діяльності. У вересні цього року він став уповноваженим міністра оборони з питань закупівель, а у жовтні радником голови Міноборони Валерія Гелетея та головою Ради волонтерів при Міністерстві оборони України.

У листопаді 2014 року став співзасновником Асоціації народних волонтерів України та куратором «волонтерського десанту» — групи волонтерів, які почали працювати під час Міноборони.

З 2017 року Давид Арахамія співзасновник громадської організації "Міжнародний центр стратегій безпеки та оборони" '. Він також є співзасновником ТОВ "МВА-Центр", ТОВ "Українське агентство експорту та інвестицій".

9 липня 2019 року новообраний президент України Володимир Зеленський призначив Арахамію членом Наглядової ради Державного концерну "Укроборонпром".

Давид взяв участь у позачергових парламентських виборах у липні 2019 року від партії "Слуга народу" за №4 у списку.

Ставши народним депутатом, Арахамія було обрано головою фракції "Слуга народу". У Раді 9-го скликання він увійшов до комітету національної безпеки, оборони та розвідки.

Член Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань формування та реалізації державної політики щодо відновлення територіальної цілісності та забезпечення суверенітету України.

Керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків із США.

До цього можна додати, що Давид Арахамія був активним учасником Євромайдану у Миколаєві. Він ініціатор платформи "Народний проект", яка покликана допомагати українським захисникам у зоні бойових дій на Донбасі.

Сім'я

У Давида Арахамії з дружиною Вікторією шестеро дітей: двоє синів і чотири доньки. Імена всіх дітей починаються, як і в самого нардепа на букву Д: Давид, Даніель, Дана, Даріка, Демі та Денис.

Цікава інформація

Українське громадянство Арахамія набуло лише у 2015 році. До цього мав статус біженця.

Із Володимиром Зеленським, за словами Арахамії, він познайомився лише після виборів президента, на яких той переміг. Зеленський "просто зателефонував", шукав людину на посаду міністра оборони.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році Арахамія очолював українську делегацію на переговорах із РФ у Стамбулі.

Пізніше нардеп розповів, чому не було підписано жодних угод, хоча документи були готові.

"Вони справді майже до останньої сподівалися, що вони нас дотиснуть до підписання такої угоди, щоб ми взяли нейтралітет. Це була найбільша для них справа. Вони готові були закінчити війну, якщо ми візьмемо – як Фінляндія колись – нейтралітет і дамо зобов'язання , що ми не вступатимемо до НАТО.

Фактично ключовим пунктом був цей. Все інше – косметичні та політичні "приправки" про денацифікацію, російськомовне населення та бла-бла-бла" , - сказав Арахамія.

На запитання, чому Україна не погодилася на цей пункт, Арахамія відповів, що довіри до росіян не було, адже на словах демонстрували готовність до чого завгодно.

"Більш того, коли ми повернулися зі Стамбула, приїхав Борис Джонсон до Києва і сказав, що ми взагалі не будемо з ними нічого підписувати - і давайте просто воюватимемо", - додав Арахамія.

Цитати:

Про те, на що він готовий заради другого терміну Зеленського:

"Перепливу Босфор. Я весь час хотів зробити такий челендж, але не наважувався. А ось заради цього піду і перепливу".

Про ядерну зброю України:

"Ми могли б шантажувати весь світ – і нам би давали гроші на обслуговування".

Про співавторів Конституції України Степана Хмара та Віктора Шишкіна:

"Що це за два діди-мопеди? Стоять у залі".

Читайте також

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Гутцайт Вадим Маркович

Вадим Гутцайт – досьє голови НОК України

Устінова Олександра Юріївна

Олександра Устінова - народний депутат від партії "Голос"

Новини партнерів