RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Данилов Олексій Мячеславович

Екс-секретар Ради національної безпеки та оборони України

Екс-секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов Фото: Офіс президента України

Народився 7 вересня 1962 року в м. Красний Луч (нині – Кришталевий) Луганської області. У 1981 році закінчив Старобільський радгосп-технікум та отримав спеціальність "ветеринар".

1999 року здобув вищу освіту в Луганському державному педагогічному університеті ім. Т. Шевченка за фахом учитель історії.

2000 року закінчив Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля за спеціальністю "магістр менеджменту" та Луганський інститут внутрішніх справ МВС України, за спеціальністю "юрист".

Офіційна сторінка Данилова в Фейсбук .

Доходи

Згідно з декларацією за 2020 рік, Данилов має дві квартири у Києві площею 352,3 та 203, 9 квадратних метрів. Також секретар РНБО задекларував будинок у Васильківському районі Київської області площею 446 квадратних метрів та земельну ділянку там же площею 3160 кв. м.

Данилов вніс до декларації витвори мистецтва: 102 картини, 495 порцелянових статуеток, а також 20 160 екземплярів книг.

Автомобілем преміум-класу Lexus RX 350 2012 випуску володіє дружина політика Людмила. Вона також володіє частками у семи компаніях, серед яких — металургійне підприємство у Запоріжжі, деревообробний комбінат у Києві та два видавництва.

Зарплата Данилова у РНБО за 2020 рік становила 718 884 гривень.

Людмила Данилова за 2020 рік, незважаючи на наявність великого бізнесу, задекларувала дохід у сумі 152 132 грн. Заощаджень також не має. А ось Олексій Данилов задекларував на банківських рахунках 7285 грн. У готівці секретар РНБО мав 36 500 доларів і 80 000 гривень.

Кар'єра

Свою трудову діяльність Данилов чергував із політичною.

Після закінчення технікуму 1981 року Данилов кілька місяців попрацював ветеринаром-фельдшером підсобного господарства Ворошиловградського заводу фруктово-мінеральних вод. Потім його призвали до армії. Після проходження термінової служби влаштувався на роботу до "Зоокутника" парку культури та відпочинку ім. Першого травня у Ворошиловграді, як тоді мав назву Луганськ.

У 1987 році в країні розгорнувся кооперативний рух і Данилов став головою кооперативу "Білий Ллека".

З 1991 по 1994 рік він працював директором МПП "Віра" в Луганську.

З липня 1994 року по вересень 1997 року був головою Луганської міськради народних депутатів.

Данилову не чужий Клуб Веселих та Кмітливих. 1994 року майбутній секретар РНБО став президентом луганського клубу КВК.

1996 року Данилов став членом Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). Її тоді очолював Василь Онопенко. Через рік Данилов вийшов з партії, а політсилу очолив Віктор Медведчук.

Олексій Данилов з 1999 до 2002 року працював старшим викладачем кафедри менеджменту Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля.

2000 року він став радником голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Михайла Бродського.

З 2000 по 2005 рік - Данилов перебував у складі партії "Яблуко" (не плутати з однойменним російським проектом). 2002 року він навіть став заступником голови цієї політсили Михайла Бродського.

У 2001 році заснував Громадську організацію "Луганська ініціатива", в якій був головою до лютого 2005 року.

З червня 2000 до 2005 року — колишній ветеринар став членом політради "Партії вільних демократів", з жовтня 2002 року — заступник голови партії.

2004 року Данилов очолив Луганський регіональний штаб кандидата в президенти України Віктора Ющенка.

2002-2005 рр. - Заступник директора Інституту європейської інтеграції та розвитку.

Олексій Данилов у робочому кабінеті

Попрацював Данилов та головою Луганської облдержадміністрації. Щоправда, це було недовго з 4 лютого по 8 листопада 2005 року.

Данилов встиг побувати і народним депутатом, але теж недовго, з 25 травня 2006 року по 23 листопада 2007 року. Він пройшов до Ради за списками Блоку Юлії Тимошенко, будучи там під №42. Входив до Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

З кінця 2007 по 2012 рік Данилов очолював три громадські об'єднання: "Громадське око", "Українська політична школа" та "Духовна спадщина України". Усі вони зазначені у його декларації за 2019 рік.

У 2012-2019 роках очолював Український фонд підтримки підприємництва.

З 23 липня до 3 жовтня 2019 року був заступником Секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олександра Данилюка.

З 3 жовтня 2019 року працює секретарем Ради національної безпеки та оборони України.

26 березня 2024 року президент України Володимир Зеленський звільнив Олексія Данилова з посади секретаря РНБО. Причини звільнення глава держави пояснив так: "Є кадрові заміни. Я вдячний Олексію Данилову за роботу на посаді секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Він переводиться на інший напрямок" .

Президент заявив, що погодив призначення Данилова на посаду посла України у Молдові.

Скандали

У 2019 році координатор проекту "Стоп Терор" Семен Кабакаєв назвав Данилова "бандитом".

Також активіст пов'язує Данилова зі скандальним екс-регіоналом Олександром Єфремовим, якого у 2015 році затримали за звинуваченням "у сприянні сепаратизму ... зазіханні на територіальну цілісність та суверенітет" України. Сам Данилов визнав бізнес-зв'язки з Єфремовим, але уточнив, що зрештою їхня співпраця закінчилася конфліктом.

Сім'я

Олексій Данилов одружений. Дружина – Данилова Людмила Володимирівна. Подружжя має чотирьох дітей та вісім онуків.

Цитати

Про війну з Росією:

"Коли Росія від нас відстане? Тоді, коли вона розвалиться. Я говорив у 2014 році про те, що вся ця історія для Росії закінчиться незалежною Ічкерією, незалежним Татарстаном тощо, зрештою, Росія розвалиться... Насправді завдання Путіна - це не Україна. Головне завдання Путіна — це розвал чи, якщо хочете, переформатування Європейського союзу та створення нової геополітичної парадигми, осі Пекін - Москва - Берлін".

Про мешканців Донбасу:

“Вони не можуть нічого зрозуміти, бо їм постійно розповідають байки, казки про якихось фашистів. І ця пропаганда настільки потужно входить у голову людини, яка нічого не розуміє і не бажає розуміти. ви будете вільними, у вас буде "ДНР" і "ЛНР", все буде добре". Мені шкода цих людей. Вони швидко все зрозуміють".

Про Крим і Путіна :

"Після того, як сталася історія з Кримом, американці підозрювали, що Путін зробить усе, як в Абхазії чи в Південній Осетії. Тоді ситуація була б близька до патової, і до Путіна формально не було б жодних претензій. Але тут напевно внутрішні "кроти" у Москві шепотіли Вові на вухо: "Давай, Вово, з'їж Крим, ти зможеш!" . Очевидно, комусь треба було, щоб Путін заковтнув наживку до кінця, зробив Крим частиною Російської Федерації і фактично офіційно визнав себе окупантом. Окупант у цивілізованому світі – це ізгой”.

Про відключення телеканалу "Перший незалежний" :

"Що трапилося з тим телеканалом? Чому він припинив мовлення? Може, якась технічна помилка, ми не знаємо. Потрібно розбиратися. А може це Божа кара?".

Про висловлювання про Україну спецпредставника Китаю у справах Євразії Лі Хуея :

"Я не розумію, хто може нашими територіями, нашими землями так брати і розкидатися. Тому що якомусь Хуі , я вибачаюсь, прізвище як там, чи ще комусь там (здалося), що вони мають це вирішувати".

Читайте також

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Гутцайт Вадим Маркович

Вадим Гутцайт – досьє голови НОК України

Устінова Олександра Юріївна

Олександра Устінова - народний депутат від партії "Голос"

Новини партнерів