RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бобровська Соломія Анатоліївна

Народний депутат ІХ скликання від партії "Голос"

Народний депутат ІХ скликання від партії "Голос" Соломія Бобровська Фото: facebook.com

Соломія Бобровська народилася 20 грудня 1989 року в місті Рівному.

2012 року закінчила філософський факультет Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Заочно навчалася в аспірантурі того ж вишу. Працювала над кандидатською дисертацією, тема якої: "Свобода як джерело соціально-правової легітимації громадянського суспільства".

Соломія також є випускницею Інституту громадського лідерства та випускницею спільного проекту Лабораторії законодавчих ініціатив та Ради Європи – "Українська школа політичних студій".

З вересня по листопад 2017 року стажувалась у Жіночій раді державної адміністрації штату Массачусетс (Бостон, США).

Бобровська у соцмережах

Особиста сторінка в Facebook

Офіційна сторінка в Facebook

Instagram

Декларація

У березні 2021 року Соломія Бобровська опублікувала електронну декларацію про свої доходи.

Нардеп володіє у місті Рівному квартирою (66,5 кв.м.) та земельною ділянкою (479 кв.м.). Там їй на правах спільної власності належить житловий будинок (186,7 кв.м.). У Києві Соломія мешкає в орендованій квартирі (62,6 кв.м.). У грудні 2019 року Бобровська придбала BMW X3 2012 року випуску. Автомобіль коштував їй 140,8 тисяч гривень.

За 2020 рік зарплата Соломії у Верховній Раді становила 507 тисяч. Від благодійного фонду родини Богдана Гаврилишина як благодійну допомогу вона отримала 26 тисяч. У банку парламентарій зберігала на той момент 216 тисяч гривень. Готівкою Бобровська задекларувала 19,5 тисяч гривень.

Кар'єра

2002 - Соломія стає членом Національної скаутської організації "Пласт". У межах організації вона започаткувала дівоче об'єднання.

2009 рік – приєдналася до ВМГО "Фонд регіональних ініціатив". Ця громадська організація займалася підготовкою молодих лідерів України.

2012 рік – після закінчення університету Соломія переїхала до Києва та влаштувалася до громадської організації "Центр громадянських свобод", де працювала до 2014 року куратором різних проектів.

Водночас, вона була помічницею нардепа від партії "Свобода" Олександра Сича на громадських засадах, а також активісткою Громадського руху "Чесно. Фільтруй Раду!".

Під час Євромайдану Соломія стала співзасновником громадської ініціативи "Євромайдан SOS", а після перемоги Революції гідності стала ініціатором руху "Допомога ДПСУ".

2014 - після того, як Олександра Сича призначили віце-прем'єром з гуманітарних питань, вона кілька місяців працювала в його команді радником.

2014 – 2015 роки – Бобровська повернулася на роботу до ГО "Центр громадянських свобод".

2015 – 2016 роки – працює радником голови Одеської державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі.

Квітень – листопад 2016 року – Соломію призначили заступником голови Одеської обласної державної адміністрації. Вона відповідала за гуманітарні питання. Їй вдалося досягти зміни радянських назв низки одеських вулиць.

9 листопада 2016 року – Бобровську призначили виконувачем обов'язків голови Одеської обладміністрації. Стала наймолодшою в Україні головою області (на той час їй було лише 26 років). Перебувала на посаді до 12 січня 2017 року.

У 2017 році Соломія очолила громадську організацію "Скликання". У тому ж році вона стала співзасновницею ГО "Ініціатива реальних дій".

2018 року Бобровська приєдналася до команди "Громадянської позиції", підтримавши кандидатуру Анатолія Гриценка на виборах президента України у 2019 році.

2018 – 2019 роки – очолювала ГО "Українська Основа", одним із напрямів якої є проект Студії жіночої політичної взаємодії для жінок південної та східної України.

2019 року Соломія Бобровська приєдналася до команди Святослава Вакарчука. У травні того ж року голова партії "Голос" представляв її у групі лідерів, а під час виборчої кампанії активістка була одним із основних спікерів.

У виборчому списку партії Вакарчука вона здобула 9-е місце і 21 липня 2019 року пройшла до Верховної Ради.

У парламенті Бобровську обрано секретарем Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

У Верховній Раді її також обрали заступником голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО, співголовою групи міжпарламентських зав'язей з Латвійською Республікою.

У грудні 2019 року Бобровська увійшла до складу Міжфракційного об'єднання "Гуманна країна", створеного за ініціативою UAnimals для популяризації гуманістичних цінностей та захисту тварин від жорстокості. У тому ж місяці її було обрано заступником голови Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років.

16 червня 2021 року 10 депутатів фракції "Голос" оголосили про створення об'єднання "Справедливість". Серед них була Бобровська. Нардепи критикували керівників партії та фракції Кіру Рудик та Ярослава Железняка за те, що вони нібито "використовують політсилу для самопіару" та "підігрують владу". Крім того, Соломія звинуватила Рудика в узурпації влади, зловживанні партійними фінансами, прогулах засідань Ради.

Скандали

У квітні 2021 року Соломія потрапила до скандальної історії, розмістивши у себе на сторінці у Фейсбуці фейкове фото з мокрицею у тарілці з борщем, який нібито подали на стіл курсантам Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

Керівництво навчального закладу провело власне розслідування, намагаючись встановити, як могло подібне статися у їдальні та виявило таке. За інформацією в. о. начальника університету полковника Андрія Бережного, відео з'явилося в інтернеті 22 квітня 2021 року на одному з російських інтернет-ресурсів. Встановлено, що відео виставив на каналі YouTube антиукраїнський блогер, наступного дня його опублікувало російське видання Україна.ру. На відео також помітний логотип телеграм-каналу НШ, який активно розповсюджує інформацію про негативні процеси у Збройних Силах України.

Після розслідування скандалу Бобровська, який виник внаслідок оприлюднення результатів, так і не вибачилася за поширення неперевіреної фейкової інформації та несправедливого звинувачення посадових осіб Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

Сім'я

Батько Соломії – Анатолій Леонідович Бобровський – доктор технічних наук, професор кафедри менеджменту Рівненського державного гуманітарного університету, автор чотирьох книг. Обирався до міської ради 6-го скликання. Був членом фракції ВО "Свобода".

Брат Тарас. 2017 року він був старшим офіцером відділу з питань міжнародної технічної допомоги Управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції Адміністрації Державної прикордонної служби України. 2016 року він став кандидатом політичних наук.

Бобровська незаміжня, дітей немає.

Цікаві факти

Соломія є співзасновницею громадського ресторану Urban Space 500. Він створений на безповоротні внески п'ятисот засновників. 80% доходу громадського ресторану йде на проекти розвитку Києва.

За створення громадської ініціативи "Допомога прикордонникам" ДПСУ нагородила активістку пам'ятною медаллю "Захиснику Батьківщини".

У 2017 році Соломія увійшла до "TOP 30 Under 30" за версією KyivPost.

Читайте також

Притула Сергій Дмитрович

Сергій Притула створив фонд, який допомагає збирати кошти на потреби ЗСУ

Литвиненко Олександр Валерійович

Олександр Литвиненко змінив на посаді голови РНБО Олексія Данилова

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Новини партнерів