RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Садовий Андрій Іванович

Мер Львова

Мер Львова Андрій Садовий Фото: facebook

Андрій Садовий народився 19 серпня 1968 року. Закінчивши середню школу вступає до Львівського технікуму радіоелектроніки. Після отримання диплома у 1987 році львів'янина призивають на два роки до армії до Москви.

Відслуживши Андрій Садовий вирішує продовжити освіту заочно у Львівському політехнічному інституті. 1995 року він закінчує "Львівську політехніку" та отримує кваліфікацію "інженер-електронік".

Через два роки Андрій дипломується за спеціальністю "фінанси та кредит". А 1999 року інженер та фінансист закінчує ще й Академію держуправління при Президентові України та стає магістром державного управління.

Садовий у соцмережах

Сторінка у Фейсбук

Телеграм-канал https://t.me/andriysadovyi

Доходи

Андрій Садовий опублікував декларацію про прибутки за 2022 рік. Більшу частину доходу становить зарплата – 813,3 тис. грн. зарплати Ще 5922 грн міський голова задекларував на рахунку у ПриватБанку.

Річний дохід дружини львівського мера Катерини Кіт-Садової у 2022 році становив майже 2,4 млн грн зарплати у "ТРК Люкс" та майже 400 тис. грн кредиту в банку. Вона задекларувала автомобіль Škoda Kodiaq 2017 року та новий автомобіль Mersedes-Benz 2021 року, придбаний у листопаді 2021 року вартістю 2,374 млн. грн. Крім цього, 28 тис. доларів США та 430 тис. грн. Також у неї є кредити в "Укргазбанку" та "ПриватБанку", взяті у 2021 та 2022 роках.

Кар'єра

Трудову біографію Андрій Садовий розпочав на заводі "Львівприлад" регулювальником радіоапаратури. На підприємство він прийшов, демобілізувавшись із армії.

Робітникам майбутній мер працював до 1992 року, а згодом став заступником директора Львівського відділення фонду соціальної адаптації молоді.

1993 року Андрій Садовий йде у медійний бізнес і разом із партнерами засновує радіостанцію "Люкс".

У 1995 році переходить на роботу у фірму "Галицькі інвестиції". Це була перша українська інвестиційна компанія, яка мала ліцензію на проведення операцій з цінними паперами.

Відомо, що ця фірма мала всі ознаки фінансової піраміди. Втім, Садовий був її засновником, лише виконував роль найманого працівника.

У 1997 році львів'янин очолив правління ТОВ "Південьзахіделектромережбуд". Тут Андрій працює до 2005 року.

Водночас Садовий реєструє громадську організацію "Інститут розвитку міста" та стає її головою. Також у 2002 році він запускає телерадіокомпанію "Люкс" та очолює раду цього ЗАТ.

Згодом до складу медіахолдингу входять: Телеканал "24", "Радіо Люкс", "Радіо 24", портал "Футбол 24", інтернет-видання Zaxid.net, рекламне агентство "Люкс".

Політична діяльність

1998 року Андрій Садовий обирається до Львівської міськради. Він засідає у місцевому парламенті до 2002 року. У 2005 році Андрій Іванович створює громадсько-політичне об'єднання "Самопоміч".

Під час Помаранчевої революції інформаційні ресурси Садового підтримують опозицію, а він стає членом партії "Наша Україна".

У 2006 році у статусі лідера "Самопомочі" та власника медіахолдингу Садовий виграє вибори на посаду міського голови Львова.

2008 року львівський голова висуває ідею щодо відновлення в Україні Магдебурзького права – однієї з форм місцевого самоврядування.

Наступного року мер Львова виходить із "Нашої України" за власним бажанням.

2010 року Андрій Садовий знову обирається градоначальником столиці Галичини. Він іде вибори від Республіканської Християнської партії.

У грудні 2012 року громадське об'єднання "Самопоміч" реорганізується у партію і Садовий стає її лідером.

Під час Євромайдану мер Львова закликає городян підтримати протести у Києві, що й робить сам, вийшовши на вулицю разом із земляками.

Кабмін Арсеній Яценюк, який очолив після Революції Гідності, пропонує Садовому посаду віце-прем'єра. Проте лідер "Самопомочі" від цієї посади відмовляється та заявляє про участь своєї політсили у виборах різного рівня.

На позачергових виборах до Верховної Ради у 2014 році партія Садового вперше проходить до парламенту, набравши 10,97% голосів виборців та взявши 32 мандати. Сам керівник політпроекту вважав за краще залишитися головою міста.

Крім цього, "самопомічники" обираються і до місцевих органів влади: обласних та міських рад.

У листопаді 2015 року Андрій Садовий утретє перемагає на виборах Львівського міського голови.

Восени 2018 року лідер "Самопомочі" заявляє про те, що не має наміру вчетверте висувати свою кандидатуру в мери, а візьме участь у президентських виборах.

3 січня 2019 року офіційно висунув кандидатуру на пост президента України. 1 березня 2019 року зняв свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка.

На позачергових парламентських виборах 2019 року очолив виборчий список партії Об'єднання "Самопоміч". У результаті на виборах до Верховної Ради партія не подолала прохідний бар'єр у 5%.

Восени 2020 року Садового знову переобрано мером Львова.

Жертва "бомбістів"

У липні 2013 року на політика вчинили у рідному місті два напади за один вечір. У першому випадку, хуліган завдав удару кулаком в обличчя. Другий зловмисник напав зі спини.

Андрій Садовий став об'єктом трьох замахів на своє життя. Два з них відбулися у 2014 році. 25 липня та 26 грудня його будинок обстріляли з протитанкового гранатомета РПГ-18. Під час другого нападу житловій будівлі було завдано значної шкоди.

Внаслідок злочинів ні сам мер, ні його родина не постраждали. Третій інцидент стався у листопаді 2015 року. Тоді у двір Садового будинку зловмисник кинув гранату. Правоохоронці затримали "терориста". Ним виявився колишній боєць батальйону "Айдар".

Об'єкт російської пропаганди

Наприкінці 2013 року російська православна газета "Московські відомості" розмістила на першій шпальті фотографію мера Львова із сім'єю. Цим знімком пропагандистське видання прикрасило статтю, присвячену забороні усиновлення американцями російських дітей.

Садові були показані московськими пропагандистами як щаслива російська сім'я. Щоправда на фото один із синів львівського міського голови одягнений в українську вишиванку.

Саморозпуск "Самопомочі"

11 вересня 2018 року оскандалилося столичне відділення партії Садового. Приводом стало голосування у Київраді кількох депутатів політсили за виділення земельних ділянок родичам депутата Романа Марченка.

Керівництво "Самопомочі" звинуватило свого колегу Марченка у причетності до корупційних схем, а чотирьох депутатів Київради у потуранні земельним махінаціям.

З партії було виключено і лідера Київського відділення Сергія Гусовського. Після вигнання однопартійців фракція "Самопомочі" у Київраді заявила про саморозпуск.

Сміттєва криза

2016 року найбільший резонанс в Україні спричинив скандал із вивезенням львівського сміття. Причиною кризи стало закриття за санітарними нормами звалища у Грибовичах, куди раніше звозили сміття з обласного центру.

На сміттєвому полігоні сталася пожежа під час гасіння якої загинули троє пожежників та один комунальник.

Тоді сміттєві автомобілі зі Львова були помічені у багатьох населених пунктах області та України. У містах, куди доставлялося львівський сміття, почалися протести населення. Андрій Садовий заявив тоді, що полігони для звалища побутових відходів блокують із подачі влади та звинуватив у цьому Банкову.

Прем'єр Володимир Гройсман розкритикував Садового, дорікнувши в тому, що за 11 років керівництва містом глава не побудував новий полігон. У свою чергу лідер "Самопомочі" назвав сміттєвий скандал політичним.

Внаслідок цього конфлікт завершився підписанням меморандуму обладміністрації з урядом. Згідно з документом, для створення нового сміттєзвалища виділялася земля та кошти з бюджету.

Сім'я

У Андрія Садового є сестра Ірина. Одружився майбутній львівський градоначальник у 2001 році. Його дружиною стала мистецтвознавець Катерина Кіт. Весілля відбувалося у Львівському Музеї "Італійський дворик".

У родині Садових п'ятеро синів.

Цитати:

Про російського опозиціонера Олексія Навального:

"Навальний - це бутерброд, який упаковували в ланчбокс і возять світом як приклад того, що в Росії ще залишилася опозиція. Обговорюють його рецептуру, черствий хліб, зіпсований сир і специфічний запах російської пропаганди, якою тепер пахне Оскарівська статуетка" .

Про корупцію в Україні:

"У нас непроста корупція, у нас політична корупція. Це проблема номер один ".

Про Путіна:

"Путін для багатьох лідерів - як зразок, але не всі про це говорять. Така правда. Багато хто хоче мати монопольну владу. Але це страшно для країни, бо тоді країна йде вниз".

"Росія – країна-агресор. І Путін – президент країни-агресора, який окупував нашу територію… Це трагедія для нашої країни. Але ви і я розуміємо, що Росія була, є і буде нашим сусідом. У нас тисячі кілометрів кордону. Тому я дуже б хотів, щоб Росія мала можливість демократично обирати своє керівництво, і Україна завжди співпрацюватиме з тим керівництвом, яке буде демократично обране ”.

Про відносини з центральною владою:

"Я не знаю, чим вони (Банкова) мене ще лякатимуть. По дому стріляли, гранати кидали, сміттєву блокаду робили. Що вони ще готові вигадувати? Усі інші – вони відомі, зрозумілі та прогнозовані. Тому що вони при владі у Києві всю своє життя. А Садовий для них не прогнозований. Вони не знають, що Садовий зробить завтра.

Читайте також

Зеленський Володимир Олександрович

Володимир Зеленський – актор, який став президентом України

Притула Сергій Дмитрович

Сергій Притула створив фонд, який допомагає збирати кошти на потреби ЗСУ

Литвиненко Олександр Валерійович

Олександр Литвиненко змінив на посаді голови РНБО Олексія Данилова

Новини партнерів