RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Досьє

Малюк Василь Васильович

Голова Служби безпеки України

Голова Служби безпеки України Василь Малюк Фото: СБУ

‚Василь Малюк народився 28 лютого 1983 року в місті Коростишів Житомирської області.

2005 року закінчив Національну академію Служби безпеки України за спеціальністю "Правознавство". Згодом здобув науковий ступінь кандидата юридичних наук.

Доходи

Востаннє Василь Малюк опублікував електронну декларацію у квітні 2021 року. У ній він вказав таке:

- Житловий будинок загальною площею 228 квадратних метрів;

- земельну ділянку у Коростишові Житомирської області та землю у Коростишівському районі Житомирської області;

- квартиру у Києві площею 122,4 кв. м, яким сім'я користується на безоплатній основі;

- житловий будинок у столиці, що належить СБУ;

Також у декларації Малюка відображено два автомобілі: Lexus LX470 (2004 року випуску) та Nissan Rogue (2014 року випуску).

За 2020 рік родина Василя Малюка одержала дохід у сумі 2,2 млн. грн. Готівкою вони зберігали 90 тисяч доларів.

Після 2021 року Василь Малюк декларації про майно не надавав, оскільки з метою захисту даних та протистояння кібератакам з боку Росії доступ до декларацій силовиків у 2022 році тимчасово закрили.

Кар'єра

Вся трудова діяльність Малюка пов'язана із силовими структурами.

З 2001 р. розпочав службу в органах державної безпеки. За час служби у регіональних управліннях СБУ обіймав посади від оперуповноваженого до заступника начальника управління – начальника відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю.

Малюк брав участь в антитерористичній операції на Донбасі.

З січня 2020 року до 13 березня 2020 року – Малюк перший заступник начальника Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ. А з 13 березня 2020 року по 26 липня 2021 року – перший заступник Голови СБУ – начальник ГУ з боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

Було звільнено указом Президента, Володимира Зеленського. Причиною звільнення, за словами позаштатного радника керівника ВП, Михайла Подоляка за те, що не забезпечив "достатню роботу" СБУ у напрямку боротьби з контрабандою.

З 16 по 27 лютого 2022 року Малюк працює заступником міністра внутрішніх справ України.

У свій день народження 28 лютого 2022 року Василя Малюка призначено заступником Голови Служби безпеки України. Цю посаду він обіймав недовго, до 3 березня.

А 3 березня 2022 року указом Президента України Малюка призначено першим заступником Голови Служби безпеки.

З 18 липня 2022 року по 7 лютого 2023 року - тимчасово виконуючий обов'язки Голови Служби безпеки України.

7 лютого 2023 р. за поданням Президента України Володимира Зеленського Верховна Рада проголосувала за призначення Василя Малюка на посаду Голови Служби безпеки України.

За два роки Василь Малюк кілька разів підвищувався у військовому званні. Так, 25 березня 2022 року йому надано звання бригадного генерала, 1 грудня 2022 року - звання генерал-майора, а 6 січня 2024 року він став генерал-лейтенантом.

Досягнення

Експерти визнають, що з приходом Малюка до керівництва СБУ спецслужба стала більш ефективною. Саме Малюку приписують проведення спецоперації із затримання кума Путіна Віктора Медведчука, яка відбулася 12 квітня 2022 року.

З Малюком також пов'язують і підрив Кримського мосту, який стався 8 жовтня 2022 року. Пізніше це підтвердив і сам голова СБУ.

"Руйнування Кримського мосту - це одна з наших реалізацій" - зазначив тоді Малюк.

За цю спецоперацію МЗС Росії вимагало арешту Василя Малюка і навіть випустило спеціальну заяву.

У прес-службі СБУ у відповідь на заяву МЗС Росії зазначили, що Росія, апелюючи до норм міжнародного права, "забуває, що саме Путіна офіційно оголошено в міжнародний розшук: зокрема, його чекають у Гаазькому трибуналі за викрадення українських дітей". "Особливо цинічно заяви про тероризм звучать від самої країни-терориста на тлі річниці звільнення Бучі та звірств, які там робили росіяни", – зазначили у СБУ. Будь-які заяви Москви в СБУ назвали "нікчемними".

Ще одна спецоперація, проведена СБУ, відбулася в ніч на 29 жовтня 2022 року. Морськими дронами було атаковано кораблі Чорноморського флоту РФ у Севастопольській бухті. За різними оцінками, в результаті цієї спецоперації, 4 російські кораблі отримали різні пошкодження, у тому числі 2 фрегати-ракетоносці.

Незабаром СБУ представила свою модифікацію надводних безпілотних апаратів під назвою SeaBaby (Морський малюк).

Саме ці дрони, здатні нести 850 кг бойового заряду, вразили у липні 2023 року Кримський міст удруге. Інші модифікації морських дронів, використані СБУ у липні 2023 року, вивели з ладу російський десантний корабель «Оленьогірський гірник» та танкер SIG у бухті Новоросійська.

Згодом "Морські малюки" з експериментальним озброєнням вразили ракетний корабель "Самум" (вересень 2023 р.), а також носій крилатих ракет "Буян" та корабель "Павло Державін" (жовтень 2023 р.).

Також СБУ під керівництвом Малюка, з метою очищення церкви від російського впливу, восени 2022 року спільно з іншими правоохоронцями розпочала проведення комплексних заходів щодо УПЦ (Московського патріархату).

Скандали

Не уникнув Василь Малюк і скандалів. Так, видання "Українська правда" опублікувало матеріал , у якому назвало Малюка близькою людиною до одіозного заступника голови Офісу президента Олега Татарова. Як пише видання, у вересні 2021-го Малюка помітили на дні народження Татарова, а вже за кілька місяців він опинився на посаді в Міністерстві внутрішніх справ.

Також народний депутат Ярослав Юрчишин назвав Василя Малюка причетним до контрабандних оборудок в Одеському порту.

Також у журналістів та громадських активістів викликали питання задекларовані Малюком за 2021 рік будинок площею 230 кв. м., кілька квартир, земля, автомобіль марки Lexus LX470, мільйони гривень на рахунках та $90 тисяч готівкою.

Сім'я

Інформація про сім'ю глави СБУ закрита.

Цитати

Про долю Путіна:

"Загрався, закрався, зазнався. Це бункерний дід. Він реально живе у своєму хворобливому світі, і його спіткає 2 варіанти: або лава підсудних у Гаазі, або безславна смерть десь у бункері на Алтаї".

Про невідворотність покарання колаборантів:

"Колаборантам я можу сказати одне: в українській мові є таке прислів'я — нехай краще двоє ведуть, а не четверо несуть. Якщо вони прийдуть із явкою з повинною, це буде в їхніх інтересах, бо вони зберегли б своє життя".

Про священиків УПЦ (Московського патріархату):

"Якщо людина в рясі і з кадилом — це не є ні пом'якшувальною обставиною при скоєнні злочину, ні обтяжливою.

Читайте також

Вірастюк Василь Ярославович

Василь Вірастюк - стронгмен та нардеп від "Слуги народу"

Ястремська Даяна Олександрівна

Даяна Ястремська – українська тенісистка

Андрухович Юрій Ігоревич

Юрій Андрухович один із засновників постмодерної течії в українській літературі

Новини партнерів