Банки

Україна vs Коломойський: що відбувається з "ПриватБанком"

Очікуваний суд щодо ПриватБанку не відбувся

Фото: unian

Київський суд призупинив виробництво за позовом олігарха Ігоря Коломойського про незаконність націоналізації "ПриватБанку". "Апостроф" нагадує, що відбувалося з банком після його переходу під контроль держави.

Господарський суд Києва, який розглядає позов колишніх власників "ПриватБанку" - олігарха Ігоря Коломойського і компанії Triantal Investments Ltd - про незаконність націоналізації фінустанови в 2016 році, прийняв рішення зупинити провадження у справі. Рішення стало досить несподіваним, враховуючи, що на 17 жовтня в суді повинні були відбутися дебати, які є завершальною стадією процесу, після якої суддя йде до нарадчої кімнати для прийняття вердикту.

В судовому засіданні не обійшлося без казусів - ще до початку запланованих дебатів невідомий повідомив про мінування будівлі Госпсуду. Втім, слідчо-оперативна група поліції вибухівки не виявила.

Але старання зловмисників - ким би вони не були - виявилися марними, так як рішення про зупинку виробництва суддя Людмила Шкурдова ухвалила ще напередодні.

Що ж стало причиною такого рішення? Як повідомляється на сайті Господарського суду, виробництво зупинено до набрання законної сили рішенням у справі №826/7432/17. Йдеться про вердикт Окружного адміністративного суду столиці від 18 квітня 2019 року, яким було задоволено позов Коломойського до Національного банку України (НБУ) і Кабінету міністрів про визнання незаконною націоналізації "ПриватБанку". Нацбанк, Кабінет міністрів, а також сам "ПриватБанк" оскаржили це рішення в Шостому апеляційному адмінсуді. При цьому виробництво в апеляційній інстанції поки не відкрите, а тому квітневе рішення суду першої інстанції не набрало чинності.

Позиційна "війна"

Створений в 1992 році Геннадієм Боголюбовим та Ігорем Коломойським "ПриватБанк" до моменту його націоналізації в грудні 2016 року був найбільшою в Україні фінустановою. Причиною переходу банку в держвласність стали його фінансові проблеми, через які він був визнаний неплатоспроможним. Для порятунку банку в нього було влито понад 155 мільярдів гривень.

Незважаючи на те, що в 2016 році акціонери "ПриватБанку" самі звернулися до уряду з проханням про його націоналізацію, згодом Ігор Коломойський заявляв, що банк у нього "відібрали". У ситуації навколо фінустанови він звинувачував керівництво НБУ і тодішнього президента України Петра Порошенка.

Коломойський і Ко в своїх діях щодо повернення контролю над "ПриватБанком" активізувалися навесні 2019 року, коли стало очевидно, що новим президентом України буде Володимир Зеленський - останнього вважають ставлеником олігарха (другий тур виборів відбувся 21 квітня, за результатами якого Зеленський отримав більше 73% голосів виборців).

Коломойський і Ко активізувалися весною 2019 року Фото: unian

Першою серйозною перемогою Коломойського в боротьбі за "ПриватБанк" став уже згаданий вердикт Окружного адмінсуду Києва від 18 квітня, за яким з дивовижною швидкістю пішли інші рішення на користь олігарха.

Разом з тим, Ігор Коломойський вже дав зрозуміти, що знову ставати власником "ПриватБанку" він не збирається - за словами бізнесмена, його цілком влаштує компенсація, яку він оцінив у 2 мільярди доларів.

До зустрічі в Лондоні

Судові тяжби щодо "ПриватБанку" ведуться не тільки в Україні, а й за кордоном. Так, в грудні 2017 року "ПриватБанк" подав до Високого суду Лондона позов про шахрайство, скоєне за попередньою змовою осіб, до Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та шести компаній, які, ймовірно, перебувають в їхній власності або під їхнім контролем. Відповідачі, в свою чергу, заявили, що позов повинен розглядатися не у Великій Британії, а в Україні або Швейцарії (на той час постійне місце проживання Ігоря Коломойського). Суд порахував, що йому не підсудна ця справа, проте визнав, що вимоги "ПриватБанку" до колишніх акціонерів цілком обґрунтовані, в зв'язку з чим як забезпечувальний захід видав наказ про всесвітній арешт активів відповідачів на більш ніж 2,5 мільярда доларів.

"ПриватБанк" оскаржив рішення Високого суду Лондона, і 15 жовтня 2019 року апеляційна інстанція погодилася з аргументами банку, визнавши, що позов може (і буде) розглядатися у Великій Британії. Таким чином, арешт активів відповідачів зберігається, а справу повернуть до Високого суду Лондона для розгляду по суті.

Це рішення британського апеляційного суду вже встигли назвати маленькою "перемогою" української держави (в особі державного "ПриватБанку") над олігархом Ігорем Коломойським.

Також скромною перемогою можна вважати і припинення провадження за позовом Коломойського Господарським судом Києва, оскільки 17 жовтня очікувалося, що він ухвалить рішення у справі про законність націоналізації "ПриватБанку" - важко навіть припустити, яким міг бути цей вердикт.

Відомо, що проти повернення "ПриватБанку" колишнім власникам виступає Міжнародний валютний фонд (МВФ). І є інформація, що переговори за новою програмою фонду для України були заморожені, великою мірою, через ситуацію навколо банку.

До речі, 16 жовтня в штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні відбулася перша зустріч української делегації з представниками фонду в рамках згаданих переговорів. І поки залишається тільки гадати, як вплинуть на рішення головного кредитора України про подальше фінансування нашої країни звістки з судів Києва і Лондона.

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Меры по противодействию отмыванию денег в рамках реализации Плана Ukraine Facility могут поставить под угрозу банковскую тайну в Украине

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Ограничения на денежные переводы, которые планирует ввести Нацбанк Украины, приведут к оттоку средств из банков и тенизации расчетов

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Многие страны последуют примеру Турции и Китая ограничить сотрудничество с РФ, что еще больше ухудшит состояние российской экономики