RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Чого чекати від курсу гривні після виборів

Чим викликані коливання на валютному ринку

Чим викликані коливання на валютному ринку Фото: UNIAN

За останній тиждень гривня значно зміцнилася по відношенню до долара. Але 12-13 березня долар практично відвоював втрачене. Чим викликані ці коливання, яку роль в цьому відіграють Національний банк і Мінфін, і що буде далі з курсом гривні, "Апострофу" розповів фінансовий експерт Олексій Кущ.

Основна причина в тому, що динаміка курсу визначається не фундаментальними економічними факторами, а монетарними. Тобто, якби у нас превалювали фундаментальні економічні причини, ми б зараз говорили про приплив експортної виручки, заходження прямих іноземних інвестицій або, наприклад, виведення дивідендів іноземними компаніями. Але ці всі фактори відійшли на другий план. Тобто фундаментальні економічні чинники були фактично заглушені монетарними факторами у вигляді Національного банку і Мінфіну - їх операцій на відкритому ринку.

Висока облікова ставка - 18% Нацбанку, дозволяє зараз Нацбанку і Мінфіну виставляти за своїми борговими інструментами спекулятивно високу дохідність. Тобто Нацбанк продає депозитні сертифікати комерційним банкам під 16%, а Мінфін продає свої ОВДП на 3 і 6 місяців під 20%. Така дохідність як магніт притягує всіх фондових спекулянтів, зокрема, і комерційні банки. Тому Нацбанк за допомогою депозитних сертифікатів проводить, скажімо так, стерилізацію грошової маси і осушує кореспондентські рахунки комерційних банків, а Мінфін за допомогою цих ОВДП залучає спекулятивні гарячі інвестиції нерезидентів. Тобто нерезиденти заводять в Україну валюту, продають її тут на міжбанківському ринку, купують за гривні ці ОВДП.

Таким чином, з одного боку, йде стерилізація грошової маси за допомогою цих сертифікатів від НБУ, з іншого боку, йде штучний приплив спекулятивної валюти на міжбанківський ринок під купівлю ОВДП - це заслуга Мінфіну. Тому ми маємо справу з такою монетарної пружиною, яка стискалася останні кілька місяців у протиприродному курсовому тренді.

Сьогоднішня поведінка курсу обумовлюється розтисканням цієї пружини, тобто можливості Нацбанку і Мінфіну щодо такого монетарного стискання небезмежні, вони будуть змушені робити паузи у своїх виходах на відкритий ринок, і ці паузи будуть поступово ставати довшими. Кожна пауза - це фактично розтискання цієї монетарної пружини, і відбувається курсовий відскік. Якщо пауза затягнеться на тиждень або кілька, побачимо ще декілька курсових відскоків. Якщо, наприклад, Нацбанк і Мінфін не виходитимуть протягом місяця на відкритий ринок, тоді курс дуже швидко повернеться до 28 грн/дол. Тому штучно будуть тримати до виборів, тобто до середини квітня.

Читайте: Гривня зростає і це не межа: що буде з курсом долара навесні

Я не думаю, що зараз дадуть гривні сильно впасти, ймовірно, що після певної паузи Нацбанк і Мінфін вийдуть на відкритий ринок, знову пропилососять всю гривню - почнуть розміщувати депозитні сертифікати, тобто забирати гривню у комерційних банків - розміщувати ОВДП і залучати ці спекулятивні валютні надходження від нерезидентів.

Резюмуючи, можна сказати, що ситуація з курсом не обумовлена економічними причинами, складно передбачити закономірність, і такі скачки курсу - по п'ять копійок чи по п'ятдесят, дивлячись, як рахувати, відбуватимуться часто найближчим часом.

А серйозний девальваційний тренд почнеться приблизно в середині літа, коли у Нацбанка і Мінфіна вичерпається можливість утримувати цю монетарну пружину.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів

Опитування

Необходима ли Украине 4-ая волна мобилизации?