RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми його втрачаємо: що відбувається з доларом, і чи потрібно турбуватися українцям

Долар може втратити статус резервної валюти

Долар може втратити статус резервної валюти Фото: Getty images

Американський долар може втратити статус головної світової резервної валюти. Журналіст "Апострофа" Віктор Авдєєнко з'ясовував, наскільки вірогідний такий сценарій, в чому він полягає, і чи є в ньому загроза для економіки України.

Аналітики Goldman Sachs, одного з найбільших інвестиційних банків світу, заявили, що американський долар може втратити статус світової резервної валюти.

Через епідемію коронавірусу економіка США переживає непрості часи - в другому кварталі 2020 року ВВП країни обвалився - в річному вимірі - на 32,9%. Ніколи раніше американська економіка не показувала такого падіння за один квартал.

Втім, за прогнозами, вже в третьому кварталі американський ВВП може зрости на 18%, хоча збільшення числа захворювань Covid-19 викликає в цьому певні сумніви. Але, навіть якщо економічне зростання в США відновиться, показник цього року, швидше за все, все одно залишиться негативним.

Останнім часом у світі ростуть ціни на золото, що також є чітким індикатором кризових явищ у світовій і, за замовчуванням, американській економіці.

Аналітикам також вселяє побоювання і зростаючий державний борг США, який перевищив 26 трильйонів доларів цього літа. Держборг країни перевищує 100% ВВП і, за прогнозами, буде тільки збільшуватися, навіть в разі оздоровлення економіки.

До всього цього додамо, що долар слабшає на тлі інших світових валют, зокрема, євро, що пов'язано з недавнім рішенням країн Європейського Союзу по пакету заходів порятунку європейської економіки від наслідків поширення коронавірусу.

Це, до речі, відбилося на валютному ринку України - якщо курс долара до гривні останнім часом майже не змінювався, то євро виріс істотно.

Питання не одного дня

Але наскільки прогнози аналітиків Goldman Sachs вірні?

За словами президента інвестиційної групи "Універ" Тараса Козака, отримання статусу резервної валюти, так само як і його втрата, є довгостроковим процесом на десятки років.

"Китайський юань став, по суті, резервною валютою. Китай є другою за розміром економікою світу, але цей статус був визнаний фактично зовсім недавно - після 20 років старань китайців", - зазначив експерт в коментарі "Апострофу".

Це проявляється, зокрема, в тому, що центральні банки різних країн все частіше включають в свої золотовалютні резерви юані, хоча, зрозуміло, що долар залишається резервною валютою №1 в світі.

"Про що говорить прогноз Goldman Sachs - про те, що долар (згодом) не матиме таких переваг перед іншими валютами, але це не означає, що завтра або післязавтра, або через десять років долара не буде в золотовалютних резервах центральних банків - просто його частка стане меншою. І це дуже повільний процес змін ", - сказав Козак.

Фото: Getty images

Нагадаємо, зараз, за різними оцінками, на долар припадає понад 60% світових валютних резервів. При цьому в міжнародній торгівлі роль "зеленого" ще вагоміша - в ньому проводиться дещо менше за 90% всіх міжнародних розрахунків.

"Ми знаємо ціни на основні біржові товари - золото, пшеницю, нафту - саме в доларах. Наприклад, європейці не називають ціну бареля нафти в євро, китайці - в юанях, японці - в ієнах", - говорить Тарас Козак.

Інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса повністю не відкидає сценарію, в якому долар перестане бути резервною валютою, але вважає його малоймовірним, принаймні, в найближчій перспективі. "Поки це не виглядає реальним. Теоретично можливо, але точно не найближчим часом", - сказав він розмові з виданням.

Процес може прискорити тотальний обвал американської економіки, але цей варіант експерти також не розглядають як дуже імовірний.

"Американська економіка переживає не перша кризу, а долар США - не перше зниження. Однак, всякий раз за тим було зростання", - заявив "Апострофу" старший аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Вадим Іосуб.

За його словами, епоха долара завершиться тоді, коли з'явиться альтернативна валюта країни з більшою ніж у США економікою (поки єдиним претендентом на це є Китай - "Апостроф"). "При цьому курсоутворення цієї валюти має бути не адміністративним, а виключно ринковим. І з цієї причини, наприклад, на цю роль не підходить юань", - зазначив експерт.

Крім того, американський уряд як і раніше є найбільшим і надійним позичальником в світі, "а долари потрібні, щоб купувати американський держборг".

Чи не доларом єдиним

Разом з тим, потрібно усвідомлювати, що будь-які серйозні потрясіння в США позначаються на глобальній економіці. Так, наприклад, було під час рецесії 2007-2009 років, що почалася з американської іпотечної кризи.

Однією із загроз є можливе значне знецінення долара до основних світових валют, вважає Тарас Козак: "Може початися дуже велика доларова інфляція, тобто ціни в доларах будуть рости", - сказав експерт, нагадавши, що в 1970-ті роки інфляція в США досягала майже 20%: "Не виключено, що найближчим часом буде щось схоже".

Очевидно, що українців хвилює, як ситуація з доларом позначиться на вітчизняній економіці і, відповідно, на їхньому добробуті.

Фото: Getty images

Незважаючи на те, що з початку нинішнього століття в Україні відбулася значна дедоларізація економіки, ми все одно продовжуємо в розумі все переводити в долари - ціни, зарплати, статки олігархів і політиків.

За словами Вадима Іосуба, зараз, незважаючи на ослаблення, долар по відношенню до євро перебуває приблизно на тому ж рівні, що і в 1999 році, коли в обіг запустили безготівкову євровалюту (1 січня 1999 року курс євро був встановлений на рівні 1,1736 долара , сьогодні він становить 1,8 долара - "Апостроф"). "З доларом нічого надординарного не відбувається, по відношенню до євро він приблизно в середині свого історичного діапазону. Відповідно, і на українську економіку це ніяк принципово не впливає", - сказав фахівець.

При цьому, якщо американська валюта дійсно значно знеціниться, номіновані в доларах ціни просто виростуть: те, що сьогодні коштує 100 доларів, завтра буде коштувати, наприклад, 200 доларів, те, що продається за 10 тисяч доларів, буде продаватися за 20 тисяч доларів. Насправді, тут важливіше, яким буде обмінний курс гривні, і скільки зароблятимуть українці.

За словами Тараса Козака, Україна не може собі дозволити те, що сьогодні робить Америка - з метою "лікування" економіки Федеральна резервна система (центробанк США) запустила грошову емісію - за останні півроку надрукували кілька трильйонів доларів: "Якби так було в Україні, тобто, якби вирішили "лікувати" економіку, друкуючи гроші, українці б "побігли" якраз в долар, розуміючи, що гривня буде знецінюватися ".

І, повертаючись до прогнозу Goldman Sachs про можливу втрату доларом статусу світової резервної валюти - навряд чи саме це стане головною причиною проблем вітчизняної економіки. "Якщо це станеться, світ так зміниться, що говорити саме про вплив цього фактора на українську економіку просто не доводиться. Це буде зовсім інший світ, і яким він буде, зараз уявити просто неможливо", - заявив Сергій Фурса.

Що ж, треба визнати - проблем в економіці України дійсно вистачає і без долара. Це і падіння промислового виробництва, і відсутність реальної приватизації, і величезний бюджетний дефіцит і багато чого ще. Більш того, якщо українська влада зможе вирішити хоча б частину цих проблем, буде абсолютно все одно, яка валюта є резервною - американський долар, китайський юань або, наприклад, монгольський тугрик.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів