Лайм

В Україні починається відбір на Євробачення - ось як готувалися до великого шоу за день до старту

Нумо заглянемо за лаштунки першого півфіналу

Увечері 8 лютого в концертному залі столичного КПІ ніде буде яблуку впасти. За останні кілька років Національний відбір на Євробачення перестав бути прісною подією на малопопулярному телеканалі і виріс до масштабів грандіозного шоу з трьома етапами, за яким без перебільшень стежать мільйони глядачів. У тому числі і за кордоном, де колеги-журналісти доволі докладно висвітлюють український "Vidbir".

Торішня історія з Maruv мала всі шанси сильно підмочити репутацію формату, якого притримується відбірковий етап. Але так як в результаті були розставлені всі крапки над "і", а організатори (в особі НСТУ) засвоїли урок і заздалегідь детально прописали вимоги до артистів, Нацвідбір впевнено взяв курс на перезавантаження. Цього року канал СТБ обіцяє не менш яскраве шоу, а що радує ще більше - вельми якісне і куди більш зріле за змістом. За день до старту першого півфіналу theLime побував на його головному прогоні і пропонує читачеві одним оком заглянути за куліси.

Євробачення, як і більшість заходів подібного роду, включаючи український Нацвідбір, - це, перш за все, телевізійні шоу. У прямому ефірі глядач по той бік екрану ніколи не побачить людей, які створюють для нього вражаючу картинку. Поки в центрі уваги знаходиться артист і візуальні ефекти, часто невидимі навіть глядачеві у залі, над його номером працюють оператори, звукорежисери, освітлювачі... що вже казати про костюмерів, гримерів, хореографів, декораторів і багатьох інших учасників цього процесу, які залишаються поза сценою.

Кожен номер з програми першого півфіналу на репетиції проганяють мінімум тричі. Деяким не вистачає і цього - там не розрахували по світлу, тут - прогадали зі звуком. І так один артист за іншим, поки режисер-постановник не схвалить виступ від і до.

8 лютого на сцені традиційно виступатимуть вісім перших учасників Нацвідбору. Тільки троє з них пройдуть до фіналу, який відбудеться 22 числа, і за ці три квитка позмагаються гурти [O], Go-A та CLOUDLESS, співачки Jerry Heil, Katya Chilly і Assol, авторські проекти бандуристки Марини Круть (KRUTь) та співак Гіо Дарахвелідзе (GIO).

Як уже згадувалося вище, відбір 2020 року може похвалитися чи не найбільш якісним набором конкурсних номерів, і все це незважаючи на відсутність завидного сценічного досвіду і впізнаваності у більшості його учасників. За словами музичного продюсера Нацвідбору Руслана Квінти, талановитих артистів, які подали заявки на участь, було значно більше. Тому обирати з року в рік стає лише важче: "Цього року я ще більше посилив для себе ці правила, було безліч дискусій з цього приводу. Якщо минулого року у моїй базі було 40 артистів, то в цьому року я розширив її до 75-ти. З них вже довелося обирати кращих і найцікавіших".

Інформацію про 800 отриманих заявок у перший день їх прийому Квінта називає недостовірною. "Стався якийсь збій і нам прилетіли всі торішні заявки", - сміється режисер. Всього ж його команді надійшло близько 800 запитів за весь період. Далі почалося найважче.

"Були такі ситуації, коли нам, наприклад, дуже подобалася пісня. Ну прям дуже. Ми всі так чекали виконавця чи виконавицю, вони приходять і та прекрасна пісня і її подача наживо звучать вже зовсім інакше - немає вже тих емоцій, тієї іскри. І таких випадків реально багато, - згадує він. - Молодь робить сьогодні дуже цікавий продакшн - техніка дозволяє, індустрія крокує вперед. І матеріал у них дуже хороший, але через брак якогось творчого бекграунду поки людям складно".

Звісно, без дискусій у мережі не обійшлося. Як тільки на YouTube з'явилися пісні учасників Нацвідбору, глядачі відразу почали розподілили їх на "пройде" і "не пройде". Свій вибір кожної з композицій Квінта пояснює виключно власними почуттями та емоціями, яким довіряє. Як приклад ми згадуємо Олександра Порядинського і його конкурсну баладу Savior: "Автор пісні почув кожну ноту цього хлопця. Адже буває, що потенціал у артиста є, а не кожному автору вдається його розкрити. У цій пісні добре показана вокальна сила цього хлопця, ноти цікаві, діапазон - вона з характером. Пісня з органікою. А якщо є органіка, це завжди працює", - пояснює продюсер.

В одному зі своїх інтерв'ю музичний критик Ігор Панасов відповідав на популярне запитання глядачів - чому б не запросити на Нацвідбір когось із знаменитостей. Крім версії журналіста про те, що це мало кому цікаво з артистів класу "А", Квінта згадує і той факт, що далеко не у всіх селебріті вистачить на це сміливості:

"Вийти з молодими на сцену собі може дозволити далеко не кожен, розумієте? Якщо ви пам'ятаєте, у 2017 році у Нацвідборі брав участь Сергій Бабкін. Низький уклін йому і респект, бо для цього треба мати сміливість. Деякі артисти просто боятися втратити своє напрацьоване амплуа, своє ім'я - стати на один щабель з новачками. Ну а деяким просто не цікаво, так".

Абсолютним лідером за переглядами та лайкам на YouTube цього року стала співачка Jerry Heil (Яна Шемаєва), яка представить цієї суботи трек VEGAN. Для живого виступу автор хіта "Охрана_Отмєна" готує яскравий номер з підтанцьовкою і тематичною візуалізацією. На репетиції деякі ноти даються виконавиці не відразу, та незабаром Яна вже куди впевненіше проганяє трек повторно.

Пісня VEGAN, як пояснює Jerry Heil вже за сценою, не тільки про її гастрономічні переваги. Мемним треком учасниця відбіркового має намір руйнувати усталені стереотипи про Україну: "Про нас так багато стереотипів, і мені хочеться своїм виступом розбити їх. Розповісти, яка ми сучасна нація, який широкий крок ми зробили за останнє десятиліття. Вона [пісня] про відкритість, толерантності, про позитивне сприйняття змін у світі".

Раніше 2020-й рік назвали роком веганства, але з конкурсною піснею Шемаєва нібито визначилася набагато раніше. Каже, так зійшлися зірки. Що ж стосується номера, його команда співачки створювала, дотримуючись виключно свого бачення - на можливі переваги суддів ніхто не орієнтувався: "Коли ти повністю орієнтуєшся на інших, ти втрачаєш частинку своєї душі", - говорить співачка.

З побаченого на генеральному прогоні, а погостювати біля сцени Нацвідбору нам пощастило всього пару годин, можемо сказати, що деякі виконавці налаштовані вельми серйозно. Часом здавалося, що вони готові боротися за кришталевий трофей вже тут і зараз, так бадьоро в пориві ентузіазму літали сценою мікрофонні стійки.

Дехто готує для глядачів справжнє шоу, хтось має намір підкорювати публіку виключно вокалом та музикою. Тут вже кожен глядач визначиться самостійно. Важливо лише не забувати, що представник країни на Євробаченні - не спринтер. Гідне представлення країни на міжнародній арені - як раз і є велика перемога.

Нагадаємо, прямі трансляції Національного відбору на Євробачення-2020 проведуть телеканали СТБ та UA:Перший. Старт першого півфіналу заплановано вже на 19:00 за київським часом. Слідкуйте за ходом подій на сторінках theLime.

  • А тим часом, якщо конкурсна пісня Jerry Heil здається вам дивною, дивіться 7 виступів диваків на українських відборах на Євробачення, які могли б увійти до історії.
  • Якщо ще не розібралися з артистами та їх конкурсними піснями, вам сюди. Тут ми слухаємо і обговорюємо всі представлені на сьогодні треки для Нацвідбору-2020.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами