Лайм

Заборони, цензура і бойкоти: з якими проблемами Netflix стикається в різних країнах

Netflix збирає на своїй платформі повний спектр шоу для дітей і дорослих, але це подобається не всім

Netflix стає об’єктом пильної уваги і критики через вплив його фільмів і серіалів на дітей і суспільство в цілому. Видання The Hollywood Reporter розповіло, з якими проблемами стрімінговий сервіс стикається в різних країнах.

Через два роки після виходу першого сезону популярної підліткової драми "13 причин чому" Netflix прибрав з неї трихвилинну сцену самогубства головної героїні.

"За рекомендаціями медичних експертів ми з творцем серіалу Брайаном Йорки і продюсерами видалили сцену самогубства з першого сезону", - йдеться в заяві компанії.

Це не єдина капітуляція стрімінгового сервісу перед вимогами регулюючих органів. Так, Netflix взяв на себе зобов'язання урізати сцени куріння в своїх шоу. Почасти це стало відповіддю на обурення через куріння, помічене в серіалі "Дивні дива".

Через глобальне розширення та необхідність підлаштовуватися під місцеві правила Netflix раз у раз виявляється втягнутий в різні регіональні суперечки.

Цього літа в Йорданії прозвучали заклики заборонити "Джинн" - перший серіал Netflix на арабській мові. Причиною стали дві сцени, в яких актриса Сальма Малхас цілує двох різних хлопців. У мусульманській країні деяким така поведінка здалося неприпустимою.

У Бразилії ліві політики закликали до бойкоту Netflix через кримінальний серіал Хосе Паділья «Механізм». У ньому зображена злегка видозмінена версії політичного скандалу з відкатами, який розділив країну.

Ізраїльська драма «Фауд», що стала лауреатом багатьох нагарод, піддалася нападкам як пропалестинських груп (за співчутливе зображення ізраїльських військ), так і проізраїльських активістів (за співчуття до палестинських терористів).

Netflix - американська компанія, але і самі Сполучені Штати не відстають від зарубіжних цензорів. Так, італійський серіал "Крихітка" про школярок, які займаються проституцією, потрапив під "обстріл" Національного центру з питань сексуальної експлуатації. Організація стверджувала, що шоу "гламурно зображує сексуальне насильство".

Теми, які вважаються спірними або скандальними, широко варіюються від країни до країни. Те ж саме стосується і місцевого регулювання, з яким стрімінговому сервісу доводиться рахуватися. У Сінгапурі, наприклад, заборонено показувати вживання наркотиків "гламурним і привабливим", а Нова Зеландія, в якій рівень самогубств серед підлітків залишається вражаюче високим, спеціально для серіалу "13 причин чому" ввела нову категорію цензури. Тепер рейтинг RP18 забороняє всім особам молодше 18 років дивитися шоу без нагляду дорослих.

Оскільки компанія дійсно стає великим міжнародним гравцем, їй належить підлаштуватися під культурні та нормативні особливості кожної країни. Це являє для Netflix особливу проблему, оскільки вона намагається збирати на своїй платформі повний спектр шоу для дітей і дорослих, надаючи їх передплатникам по всьому світу одночасно. Ймовірно, цю політику доведеться змінити заради глобального зростання.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime , щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї