Лайм

Расизм і неповага: Тарантіно знову лають за фільм "Одного разу в Голлівуді"

Сумнівний образ Брюса Лі у фільмі не дає спокою його друзям і родині

Колишній баскетболіст і друг покійного Брюса Лі Карім Абдул-Джаббар написав для видання Hollywood Reporter колонку, в якій розкритикував Квентіна Тарантіно за расизм і недбалість у фільмі "Одного разу в Голлівуді" . Наводимо його головні аргументи.

"Пам'ятаєте, як доктор Мартін Лютер Кінг відбив нирку офіціантові за те, що той подав йому сирі грінки в томатному супі? Як щодо випадку, коли Далай-лама написав «Карма - сука» на лімузині тибетського посла? Ймовірно, не пам’ятаєте, оскільки цього ніколи не було. Але ці події можуть відбутися, якщо режисер вирішить вписати їх в свій фільм. І, хоча ми знаємо, що фільм - вигадка, ці сцени будуть жити в нашій спільній культурній пам'яті як враження про реальних людей, руйнуючи тим самим пам'ять, засновану на їхніх реальних діях", - пише Абдул-Джаббар.

"Кінематографісти несуть відповідальність, граючи з уявленням глядачів про шанованих історичних особистостей. Вони повинні берегти правду про сутність своїх персонажів. Зображення Брюса Лі у фільмі Квентіна Тарантіно "Одного разу в Голлівуді" не відповідає цьому стандарту", - вважає він.

"Звичайно, Тарантіно має художнє право зображати Брюса так, як він хоче. Але зробити це так недбало і по-расистські - невдача як для художника, так і для людини".

Друг Брюса Лі був засмучений побаченим у фільмі, оскільки Тарантіно - один із його улюблених режисерів. Його головними позитивними якостями Карім Абдул-Джаббар називає сміливість, безкомпромісність і непередбачуваність. Схоже, "Одного разу в Голлівуді" став для автора колонки надто вже непередбачуваним.

"Брюс Лі був моїм другом і вчителем. Це дає мені деяке уявлення про нього як про людину. Я вперше зустрів Брюса, коли був студентом Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. Ми швидко подружилися, він навчив мене дисципліні і духовності єдиноборств, що дуже допомогли мені протягом 20 років грати в баскетбол, уникаючи травм, - згадує Абдул-Джаббар. - У роки нашої дружби Брюс пристрасно говорив про те, як розчарований стереотипним зображенням азіатів в кіно і на телебаченні. Єдиними їх ролями були лиходії або слуги. Брюс присвятив себе зміні іміджу азіатів за допомогою своєї гри, створення і впровадження Джіткундо - власної інтерпретації бойових мистецтв. Ось чому мене турбує, що Тарантіно вирішив зобразити його таким пласким".

Те, як старіючий мачо-каскадер Кліфф Бут (Бред Пітт) перемагає зарозумілого, нахабного китайського хлопця, повертає нас до стереотипів, які Брюс Лі намагався зруйнувати.

"Я був на публіці з Брюсом, і кожен раз, коли якийсь придурок голосно викликав його на бій, він завжди чемно відмовлявся і йшов далі. Першим правилом бійцівського клубу Брюса було не битися - якщо немає іншого вибору. Він не відчував необхідності доводити свою силу. Він знав, хто він такий, і що справжня битва була не на килимку, а на екрані: показати, що азіати - більше, ніж просто набір стереотипів. На жаль, "Одного разу в Голлівуді" вважає за краще використовувати старі добрі способи", - констатує автор колонки.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime , щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї