Лайм

Стівен Кінг заявив, що Оскар "сфальсифікований" на користь білих чоловіків

Письменник пояснив свої недавні "неполіткоректні" слова про "Оскарі" - каже, замріявся про ідеальний світ

Чи варто піклуватися про расову і гендерну різноманітність номінантів на "Оскар"? Якщо ви - Стівен Кінг, ваші свідчення можуть змінитися менше, ніж за два тижні. У колонці для Washington Post письменник роз'яснив свої недавні зауваження про те, що оцінюючи творчу майстерність, не потрібно звертати увагу на проблеми різноманіття.

"Я б ніколи не брав до уваги різноманіття, якщо мова йде про мистецтво. Тільки якість. Мені здається, що чинити інакше було б неправильно", - написав він 14 січня.

Фото: @StephenKing в Twitter

Зіткнувшись із бурхливою реакцією громадськості, Кінг поспішив опублікувати есе, в якому заявив, що "Оскар" все ще "сфальсифікований на користь білих". Тепер "король жахів" наполягає, що творча майстерність стає багатшою, сміливішою і цікавішою завдяки різноманітності.

"Я сказав, що ті, хто оцінює творчу майстерність, повинні бути сліпі до питань раси, статі, сексуальної орієнтації, - пише Кінг. - Я не сказав, що так відбувається сьогодні, адже це дуже далеко від істини. Але це було б в ідеальному світі, де гра не сфальсифікована на користь білих".

Кінг зазначив, що прогрес в кінематографічній спільноті все ж є, хоча і дуже повільний: більшість членів Американської кіноакадемії, які обирають номінантів і лауреатів "Оскара", є чоловіками. Жінок серед них 32%, а людей, що не відносяться до білої раси - всього 16%.

На думку письменника, саме гендерний і расовий перекіс в сторону білих чоловіків пояснює, чому Грету Гервіг з її фільмом "Маленькі жінки" не номінували в категорії "Кращий режисер". Він також додав, що серед 60 фільмів, що потрапили в лонгліст "Оскара-2020", академіки могли подивитися і зрозуміти не всі.

Кадр з фільму "Гаррієт" 2019 року

"Як багато зі старших, білих представників [Кіноакадемії] насправді бачили "Гаррієт" або "Останнього чорного в Сан-Франциско"? Якщо вони подивилися всі фільми, чи були вони зворушені побаченим? Чи вони відчули катарсис, який лежить в основі всього, до чого прагнуть художники? Що вони зрозуміли?" - запитує Кінг.

Посилаючись на перші твіти, що викликали обурення в інтернеті, автор зазначив, що хоча творчої досконалості можуть досягти люди будь-якої раси, гендеру або сексуальної орієнтації, головним критерієм оцінки має залишатися досконалість. Інакше ті важкі перемоги, які дісталися не білим чоловікам, можуть бути знецінені як політкоректні.

"Ми не живемо в ідеальному світі, і одноманітні номінації на премію "Оскар" цього року ще раз це доводять. Може бути, коли-небудь це зміниться. Я можу мріяти, чи не так? Зрештою, я заробляю цим на життя", - примирливо підсумував письменник.

  • Нагадаємо, що 13 січня американські кіноакадеміки в прямому ефірі з Лос-Анджелеса назвали номінантів на головну премію в галузі кіно "Оскар-2020". Цього року статуетки роздадуть трохи раніше звичайного - 9 лютого.
  • Читайте також наші прогнози на "Оскар-2020" - хто і чому стане переможцем кінопремії. Серед фаворитів оскарівських перегонів цього року - Квентін Тарантіно, Сем Мендес і Хоакін Фенікс.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї