Кожна господиня має свій улюблений рецепт консервованих огірків: хтось закриває їх разом із помідорами, хтось четвертинками з часником і петрушкою, а інші – з оливками. Однак багато хто стикається з поширеною проблемою розсіл у банках починає каламутніти і білішати. theLime вирішив докладніше розповісти, чому так відбувається, і чи можна вживати потім такі заготовки.

Чому розсіл у банках починає біліти?

1. Нестерильні продукти та банки

Часто розсіл у банках із солоними огірками починає каламутніти, якщо перед консервацією були погано вимиті овочі або неправильно підготовлені банки та кришки – не простерилізовані. Усередині банки з часом починають розмножуватися бактерії, адже порушення стерильності є сприятливим середовищем для цього.

2. Велика кількість хімічних речовин у огірках

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Якщо при вирощуванні тих чи інших овочів плоди постійно обробляли великою кількістю хімічних добрив, через деякий час після засолювання розсіл огірків може стати білого відтінку.

3. Порушення герметичності

Банки з пошкодженою горловиною, несправний ключ для закочування або неякісні кришки також можуть стати причиною помутніння розсолу в банках.

4. Недотримання умов зберігання

Оптимальна температура для зберігання консервованих огірків від +2 до +7°С. Найкраще їх зберігати у темному підвалі чи льоху, у крайньому разі – у холодильнику. А за кімнатної температури така заготовка зіпсується вже на 3 добу.

Фото: pinterest.com

Чи можна їсти солоні огірки з банки з каламутним розсолом?

Огірки з банок з таким розсолом можна їсти, якщо овочі добре проглядаються крізь білу рідину, кришка не вздулась (не стала "горбиком") і якщо з моменту подібних змін не пройшло більше 3-4 днів.

Але найкраще такі огірки використовувати для розсольника, тобто термічно обробити, щоб убити усі бактерії.

Якщо ви вирішили з'їсти їх у сирому вигляді, овочі слід добре промити під проточною водою.

Фото: pixabay.com

Що робити, щоб розсіл у банках не ставав білим та каламутним?

1. Банки повинні бути без вад та тріщин.

2. Кришки – тільки гарної якості та без будь-яких пошкоджених місць.

3. Перед початком консервації банки та кришки повинні бути не тільки добре промиті, а й простерилізовані. Зробити це можна в мікрохвильовій печі, мультиварці, в каструлі на плиті або в духовці.

4. Ключ для консервації теж повинен бути хорошої якості.

5. Перед тим, як відправляти огірки та зелень у банку, їх необхідно ретельно промити у проточній воді.

6. При виготовленні консервації потрібно суворо дотримуватися рецепту не зменшувати і не збільшувати ту чи іншу кількість необхідних компонентів.

7. Розсіл повинен прокипіти двічі, а оцет необхідно вливати в останню чергу.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.