Лайм

Чому біліє розсіл в огірках і як цього уникнути: важливі поради

Найчастіші причини – порушення герметичності та нестерильні банки

Кожна господиня має свій улюблений рецепт консервованих огірків: хтось закриває їх разом із помідорами, хтось четвертинками з часником і петрушкою, а інші – з оливками. Однак багато хто стикається з поширеною проблемою розсіл у банках починає каламутніти і білішати. theLime вирішив докладніше розповісти, чому так відбувається, і чи можна вживати потім такі заготовки.

Чому розсіл у банках починає біліти?

1. Нестерильні продукти та банки

Часто розсіл у банках із солоними огірками починає каламутніти, якщо перед консервацією були погано вимиті овочі або неправильно підготовлені банки та кришки – не простерилізовані. Усередині банки з часом починають розмножуватися бактерії, адже порушення стерильності є сприятливим середовищем для цього.

2. Велика кількість хімічних речовин у огірках

Якщо при вирощуванні тих чи інших овочів плоди постійно обробляли великою кількістю хімічних добрив, через деякий час після засолювання розсіл огірків може стати білого відтінку.

3. Порушення герметичності

Банки з пошкодженою горловиною, несправний ключ для закочування або неякісні кришки також можуть стати причиною помутніння розсолу в банках.

4. Недотримання умов зберігання

Оптимальна температура для зберігання консервованих огірків від +2 до +7°С. Найкраще їх зберігати у темному підвалі чи льоху, у крайньому разі – у холодильнику. А за кімнатної температури така заготовка зіпсується вже на 3 добу.

Фото: pinterest.com

Чи можна їсти солоні огірки з банки з каламутним розсолом?

Огірки з банок з таким розсолом можна їсти, якщо овочі добре проглядаються крізь білу рідину, кришка не вздулась (не стала "горбиком") і якщо з моменту подібних змін не пройшло більше 3-4 днів.

Але найкраще такі огірки використовувати для розсольника, тобто термічно обробити, щоб убити усі бактерії.

Якщо ви вирішили з'їсти їх у сирому вигляді, овочі слід добре промити під проточною водою.

Фото: pixabay.com

Що робити, щоб розсіл у банках не ставав білим та каламутним?

1. Банки повинні бути без вад та тріщин.

2. Кришки – тільки гарної якості та без будь-яких пошкоджених місць.

3. Перед початком консервації банки та кришки повинні бути не тільки добре промиті, а й простерилізовані. Зробити це можна в мікрохвильовій печі, мультиварці, в каструлі на плиті або в духовці.

4. Ключ для консервації теж повинен бути хорошої якості.

5. Перед тим, як відправляти огірки та зелень у банку, їх необхідно ретельно промити у проточній воді.

6. При виготовленні консервації потрібно суворо дотримуватися рецепту не зменшувати і не збільшувати ту чи іншу кількість необхідних компонентів.

7. Розсіл повинен прокипіти двічі, а оцет необхідно вливати в останню чергу.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також