Лайм

Чи можна зберігати мед у пластиковій тарі: поради, щоб він не втратив смак і користь

Запам'ятайте ці прості правила

Мед – це перероблений бджолами квітковий нектар. Багато господинь використовують цей інгредієнт для приготування випічки, наприклад, торта Медовик, додають у солодку консервацію, а також як доповнення до чаю, сирників, млинців та оладок тощо. theLime вирішив докладніше розповісти, як зберігати мед у домашніх умовах.

Читайте також: Не витрачайте гроші на підробку: як розпізнати якісний натуральний мед.

Фото: pixabay.com

Багато господинь люблять запасатися цим продуктом про запас, проте через неправильне зберігання він може втратити свої властивості. Зовнішні чинники – температура повітря та світло – впливають на мед та можуть погіршити його якість.

Термін зберігання

У домашніх умовах в середньому мед може зберігатися до двох років.

Умови зберігання

Мед краще зберігати при температурі від –6 до +20°С. Якщо у квартирі дуже жарко, мед починає розшаровуватися, втрачаючи частину своїх корисних якостей.

Якщо мед нагріти до позначки вище +40°С, то частина вітамінів і корисних властивостей втрачається відразу. Низькі температури (нижче 0) на якість меду не впливають. Але при температурі нижче -10°С його структура змінюється, він твердне і швидко "зацукровується".

Також слід зберігати мед у темному сухому приміщенні. Якщо на мед потрапляють прямі сонячні промені, вони нагрівають банку і руйнують більшу частину корисних речовин, зокрема фермент інгібін, який відповідає за протимікробні властивості меду.

Мед дуже сильно вбирає вологу, тому продукт не слід тримати у вологих місцях, біля джерел води, а також поруч із сіллю, яка концентрує вологу в повітрі. В іншому випадку він вбере в себе багато вологи, стане надто рідким і зіпсується. До речі, у звичайних холодильниках дуже висока вологість, тому там також не варто зберігати мед.

Читайте також: Як дізнатися, чи містять продукти пальмову олію: корисні поради.

Тара для зберігання

Особливу увагу потрібно приділити тарі, в якій зберігатиметься мед – вона повинна бути чистою та сухою.

Наші предки зберігали цей солодкий продукт у дерев'яних бочках, проте зараз найкраще віддати перевагу ємностям із алюмінію, нержавіючої сталі чи скла.

Також підійде емальований, керамічний або глиняний контейнер для зберігання, а цинк, мідь та свинець краще тримати від меду подалі, оскільки від тривалого зіткнення з цими металами продукт стає токсичним. Залізна ємність для зберігання теж не підходить, оскільки вона окислюється та псує смак меду.

Багатьох господинь цікавить питання – чи можна зберігати мед у пластикових контейнерах? Так, можна, але не більше ніж 1 рік. І це має бути сертифікований харчовий пластик. Справа в тому, що після закінчення цього терміну мед, як біологічно активний продукт, починає вбирати хімічні домішки, що містяться в пластиці, і стає отруйним.

Важливо, щоб тара для зберігання меду герметично закривалася кришкою. Зберігати його потрібно подалі від бензину, гасу, солоної риби, цибулі, часнику та всього, що має сильний запах.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як вибрати солодкий і стиглий кавун: 6 ознак, на які варто звернути увагу.
  2. Не поспішайте викидати цвілий хліб: як зробити з нього корисне добриво.
  3. Найкраще місце для зберігання картоплі на кухні, щоб вона довго не псувалася.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про ветерана війни Терена, який став новим "Холостяком"

Головним героєм Холостяка 13 став військовослужбовець Олександр Терен Будько - що відомо про захисника, який втратив ноги

Сила надихає нас усіх: представник Латвії на "Євробаченні" зворушливо підтримав Україну

Представник Латвії на Євробаченні-2024 співак Dons заспівав українською пісню Teresa & Maria alyona alyona і Jerry Heil - відео

Любов через покоління: мережу розчулило фото хворого Брюса Вілліса з маленькою онучкою

Тяжкохворий Брюс Вілліс показався з маленькою онучкою Луеттою - який вигляд має 69-річний актор, який хворий на деменцію