Лайм

Що відбулося в фіналі Нацвідбору на "Євробачення-2024": виступи учасників і критичний збій у "Дії"

У слухачів з'явилася можливість довше повболівати за виконавців

3 лютого відбувся фінал Нацвідбору на "Євробачення-2024", трансляція якого була показана у записі. Однак після виступів 11 фіналістів українці так і не змогли проголосувати за свого фаворита, оскільки у "Дії" стався критичний збій.

Голосування перенесли, і тепер віддати голос за улюбленого артиста можна буде до вечора неділі, 4 лютого. Лінії закриють о 19.05, лише після цього українці дізнаються ім'я того, хто представлятиме нашу країну на міжнародній пісенній сцені.

Читайте також: Артистична перекладачка жестової мови стала зіркою Нацвідбору на "Євробачення-2024": відео.

Фото: instagram.com/suspilne.eurovision

Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації та ініціатор електронного сервісу державних послуг "Дія", пояснив збій у системі. У своєму Telegram-каналі він оприлюднив заяву, у якій говориться, що після відкриття ліній віддати свій голос хотіла рекордна кількість користувачів: замість 800 запитів за секунду, як було минулого року, було 15 000 запитів.

"Порівняно з минулим роком ми збільшили потужності в 5 разів (а запитів надійшло більше у 20 разів). І тому виникла величезна черга. Перепрошую за цю ситуацію. Ми зробимо детальний розбір, аналіз та впровадимо організаційні зміни, щоб бути готовими до схожих хвиль трафіку, - зазначає Федоров. - Ми разом пишемо історію найшвидшого та наймасштабнішого розвитку цифрової держави у світі. Пройдемо, пофіксимо, вийдемо на наступний рівень. Ситуація вже стабілізується, а за декілька годин усе запрацює на повну, та всі охочі зараз, уночі й завтра протягом дня зможуть проголосувати. Дякую".

Наостанок міністр цифрової трансформації зауважив, що "цього року Дія дала можливість повболівати за фаворитів на добу довше і створити десятки мемів". "Наступного року цього не буде", - підсумував він.

Читайте на тему: Крім 11 фіналістів: хто з українських зірок виступив у фіналі Нацвідбору на "Євробачення-2024".

Фото: instagram.com/suspilne.eurovision

Як голосувати за фаворита

Як вже зазначалося вище, голосування за переможця Нацвідбору відбувається у електронному сервісі державних послуг "Дія". Щоб віддати голос за одного з фіналістів, варто дотримуватися такого алгоритму дій:

  • відкрийте на своєму смартфоні застосунок "Дія";
  • перейдіть у розділ "Сервіси";
  • виберіть вкладку "Опитування" та натисніть на "Актуальні опитування";
  • у списку учасників Нацвідбору оберіть артиста, якого хочете підтримати своїм голосом.

Нагадаємо, голосування українців – це 50% від загальних результатів. Інші 50% - оцінки членів журі, якими цього року були Андрій Данилко, Джамала і Сергій Танчинець (фронтмен "Без Обмежень"). Кожен суддя виставляє учасникам бали від 1 до 8, де 1 - найменший бал, а 8 - найбільший. При цьому бали не можуть повторюватися.

Після чого результати голосування глядачів формуються у відсотковому співвідношенні голосів, що в сукупності становить 100%, із подальшою конвертацією відсотків у бали від 1 до 8.

Фото: facebook.com/suspilne.eurovision

Виступи всіх 11 фіналістів, які змагаються за право стати представником від України на "Євробаченні-2024", можете побачити на сторінці нижче:

Читайте на нашому сайті: При надії: Джамала у день фіналу Нацвідбору оголосила про третю вагітність.

YAKTAK - Lalala

18-річний Ярослав Карпук, відомий під псевдонімом YAKTAK, представив для конкурсу легку україномовну пісню Lalala із простою любовною лірикою та прилипливим приспівом. Напередодні фіналу Нацвідбору трек запідозрили у плагіаті, але артист запевнив, що лише використав "орендований" семпл, який також взяла в лізинг співачка Many.

Журі оцінили глибокий тембр співака та його впевненість на сцені. Джамала зазначила, що сенс і форма пісні не надто підходить для представлення України на "Євробаченні", а Сергію Танчинцю здалося, що трек "надто довго розгойдується".

Читайте також: Не думаю про шоу-бізнес: інтерв'ю з YAKTAK про участь у Нацвідборі, славу і творчость.

INGRET - Keeper

Співачка INGRET спробувала свої сили у Нацвідборі вже вдруге. Вперше вона хотіла представити Україну на "Євробаченні-2018", але тоді не потрапила до фіналу. Цього року артистка виконала англомовну пісню "Keeper" про Берегинь-жінок, які чекають своїх чоловіків з війни. Про це дівчина знає не з чуток, адже її тато та чоловік – професійні військовослужбовці.

Журі Нацвідбору зазначили, що артистці вдалося створити атмосферну пісню, яка немов стала саундтреком подій про повномасштабну війну в Україні. Також їм сподобався її вокал, у якому помітили скандинавські нотки, які підходять для конкурсу у шведському місті Мальме.

NAZVA

Галицько-донбаський гурт, відомий своїм хітом "Сіґеле-міґеле", представив у фіналі Нацвідбору іронічну пісню "Slavic English". Її нехитрий текст присвячений "слов'янському англійському" акценту, яким розмовляють багато українців. Пісню спочатку не вважали фаворитом відбору-2024, але настрій слухачам та журі музиканти підняли.

Найбільше учасників підтримав Андрій Данилко. "Я вдячний вам за іронію, видно, що ви музиканти. Може, це і не для поїздки на "Євробачення", але для Нацвідбору це круто", - сказав він. Джамалу ж зачепила іронія над "слов'янською англійською", оскільки українці сьогодні використовують англійську мову на всіх платформах. Сергій Танчинець також зазначив, що сенс пісні не дотягує до "Євробачення".

ANKA

Молода співачка ANKA та її трек "Палала" так сподобалися українським слухачам, що вони повернули її у фінал після невдалого попереднього відбору професійним журі. Примітно, що виступ у Нацвідборі став для співачки першим на великій професійній сцені. Як зазначив Сергій Танчинець, ANKA трохи перенервувала, через що її вокал був неідеальним.

Читайте також: "Євробачення-2024" відбудеться у травні: що прогнозують букмекери для України та інших країн-учасниць.

DREVO

Жоден Нацвідбір на "Євробачення" не був би повним без рок-музики, і 2024 року цю нішу зайняв співак DREVO. Максим Дерев'янчук представив англомовний трек "Endless chain", який хоч і сподобався багатьом слухачам, але виявився "не форматним" для "Євробачення". Журі помітили потужний тембр співака, хоч і не без подібності з італійцями Maneskin, які виграли "Євробачення" у 2021 році.

alyona alyona & Jerry Heil

Дует українських артисток спочатку претендував на перемогу в Нацвідборі, а їхню пісню Teresa & Maria хоч і хоч і розкритикували, все ж таки вона зібрала мільйони прослуховувань на YouTube. До речі, відбір 2024 року став для Jerry Heil третім: раніше вона намагалася пробитися на "Євробачення" у 2020-му та 2023-му роках.

Андрій Данилко зазначив, що у постановці не вистачило взаємодії між співаками на сцені. Джамалу насторожила тема релігії, яка може відштовхнути деяких єврофанів. Сергій Танчинець на релігійні підтексти уваги не звернув, бо похвалив "100-відсотковий хіт" артисток.

MELOVIN

Співак MELOVIN представляв Україну на "Євробаченні" у 2018 році, де посів 17 місце. 2024-й міг стати для нього реваншем, і для цього артист представив емоційний трек-маніфест "Dreamer". Співаку вдалося впоратися зі складною вокальною партією, і журі не знайшли жодної претензії до його номера. Більше того, його посередній результат на "Євробаченні-2018" Андрій Данилко назвав несправедливим, адже телеглядачі поставили співака на 7-е місце.

SKYLERR

Під псевдонімом SKYLERR виступає Валерія Кудрявець, яка раніше брала участь у шоу "Х-фактор" та "Співай як зірка". Артистка подалася на "Євробачення-2024" з танцювальною піснею "Time is running" українською та англійською мовами. Члени журі розкритикували номер. Андрій Данилко назвав виступ нудним, а Джамала - передбачуваним та клішированим. Сергій Танчинець заступився за композицію, назвавши її цікавою і незабутньою. Дисбаланс побачили і у вбранні артистки, яке, на думку Танчинця, не підходить під сенс пісні.

Ziferblat

Гурт із Києва, у складі якого виступають брати-близнюки Данило (вокал, клавіші) та Валентин (гітара), а також барабанщик Федір, голосно заявили про себе після виходу успішного дебютного альбому. Музиканти представили ліричну англомовну пісню "Place I Call Home" про те, як людина нерозривно пов'язана зі своїм будинком.

Джамала заявила, що українській сцені дуже не вистачало такого музичного гурту, а пісня є однією з її улюблених на відборі-2024. Сергій Танчинець також зізнався, що витончена композиція стала його персональним натхненням. "Ця музика має звучати і в Україні, і в Європі. Продовжуйте, незважаючи на те, що відбудеться на відборі", - сказав фронтмен "Без обмежень".

Читайте також: Alyona Alyona і Аліна Доротюк можуть подати до суду на Іванова і Петрова через публічні приниження.

YAGODY

Виступ етно-гурту YAGODY з піснею "Tsunamia" був театралізованим та яскравим. Свою музику вони створюють у сучасній обробці, а родзинкою конкурсного треку стали цимбали, з якими на "Євробаченні" Україна ще не виступала. Джамала похвалила потужних вокалісток, але побачила схожість із гуртом "ДахаБраха", який відомий у всьому світі. Сергій Танчинець відзначив якість постановки, а Андрій Данилко не мав жодного питання до артистів.

NAHABA

Назва групи NAHABA повністю відповідає їхньому зухвалому та сміливому виступу у фіналі Нацвідбору на "Євробачення-2024". Дует, пісню якого порівнювали з російським гуртом "Тату", емоційно прокричав свою пісню на тему війни. До слова, вокаліст Андрій Науменко служить у ЗСУ - у 40-й тактичній авіаційній бригаді "Привиди Києва", а його колега Ольга Нахаба їздить Європою і виступає як вулична музикантка.

Сергій Танчинець заступився за артистів на тлі порівнянь з "Тату", похвалив їхню енергетику та перфоманс, які Андрій та Ольга показали на сцені відбору-2024.

Після оголошення результатів голосування переможець чи переможці розпочнуть підготовку до міжнародного конкурсу "Євробачення-2024" у Мальмі (Швеція). Нагадаємо, що захід пройде 7, 9 та 11 травня, а Україна виступить у першому півфіналі. Наші артисти мають пройти кваліфікацію у фінал, оскільки минулого року гурту TVORCHI не вдалося потрапити до топ-5.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Дата встановлення миру в Україні вже відома: старець Прохор отримав видіння про кінець війни

Старець Прохор отримав видіння, що війна в Україні закінчиться підписанням мирної угоди в кінці 2025 року

Просто його очікую: кохана "Да Вінчі" розповіла про життя після його загибелі

Аліна Михайлова розповіла, як живе без коханого Дмитра Козюбайла ("Да Вінчі"), який загинув на фронті у березні 2023 року

Процедура продовжується: Тімур Мірошниченко розповів, на якому етапі друге усиновлення

Популярний український телеведучий Тімур Мірошниченко підтвердив, що зовсім скоро їхня родина побільшає – вони усиновлять ще одну дитину