Лайм

Олексій Суханов, Євген Сморигін та інші: хто з відомих людей отримав українське громадянство

Іноземні зірки, які стали українцями

Поки одні медійні люди зраджують Україну та відмовляються від українських паспортів на користь російських, інші всім серцем люблять нашу країну, хоча народилися і виросли далеко за її межами. theLime вирішив згадати, хто з відомих особистостей отримав громадянство України і тепер є українцем не лише у серці, а й в документах.

Читайте також: Чому Ані Лорак вирішила отримати громадянство РФ і як до цього причетний Кіркоров: ЗМІ розкрили деталі.

Амадор Лопес

Співак та хореограф із Венесуели живе в Україні з 2000 року, і весь цей час мріяв отримати український паспорт. 3 лютого 2022 року, у свій день народження, Амадор Лопес офіційно став громадянином України.

"Нарешті збулася моя мрія - тепер я громадянин України не тільки в серці, а й на папері. Я отримав паспорт і я дуже щасливий із цього приводу! Я довго йшов до цього всіма можливими способами!", - ділився тоді своєю радістю артист.

Раніше лідер гурту Rumbero'S розповідав, що задля українського громадянства пройшов не одне "бюрократичне коло", а також складав іспит на знання української мови.

Фото: instagram.com/amadorlopez_rumberos

Ектор Хіменес-Браво

Канадський шеф-кухар колумбійського походження понад десять років живе та будує свій бізнес в Україні. За цей час країна стала рідною для кулінара з Колумбії, і у 2021 році він офіційно став українцем. Ектор Хіменес-Браво зізнавався, що давно вважає Україну своїм домом, а велика війна дала зрозуміти, наскільки він сильно любить цю країну.

Коли вранці 24 лютого 2022 року на Київ впали перші ворожі бомби, зірка "МастерШеф" плакав, а потім кілька хвилин не міг говорити. Повномасштабне вторгнення застало кулінара в Колумбії, де він відвідував сім'ю, і незважаючи на можливість залишитися в безпеці, він повернувся в Україну і став допомагати вже рідній країні.

"У цей момент я відчув неймовірну силу, яку мені за 13 років подарували українці. На мій дім напали. Не на дім рідних, дім де я в гостях, а мій рідний дім. Ми не будемо жертвами, ми повинні боротися. Я відчув це вперше в житті – цей менталітет мені подарували українці. Без задніх думок зібрав речі і вирушив в Україну", - розповідав кулінар.

Фото: instagram.com/hectorjimenezbravo

Олексій Суханов

Телеведучий родом з Росії, але в душі є українцем. В Україну він переїхав у 2014 році, проте паспорт отримав лише у 2019 році. Суханову треба було відмовитися від російського громадянства та привезти відповідний документ з країни-терористки, проте Олексій не міг туди повернутися.

Згодом ведучому вдалося стати громадянином України. При цьому він продовжував зберігати російський паспорт, оскільки має квартиру, записану на цей документ. Влітку 2023 року Суханов позбувся його і назавжди розірвав усі зв'язки з РФ.

"Я дав офіційну обіцянку Україні, державі, своїм землякам. Для мене честь бути земляком українців, тому я більше ніколи не скористаюся цим документом. Тож я його знищив, нікому про це не говорив, вважаю, що і не треба про це говорити, щоб це не було використано в розрізі "Суханов робить шоу", Суханов ніколи не влаштовував жодного шоу! Я тихо позбувся його, чим поклав край всьому, що мене пов'язувало з Росією", - розповідав він "24 каналу".

Фото: instagram.com/suhanov.official

Євген Сморигін

Уродженець Білорусі вже понад 15 років живе, працює та виховує трьох дітей у Києві, проте білоруський паспорт міняти не поспішав. На початку великої війни, коли з його рідної країни почали летіти ракети на його сім'ю, отримання громадянства України стало для нього головним питанням.

"Коли розпочалася війна у 2014 році, для мене це не було такою гострою проблемою. Тому що я розумів, що я білорус, я не росіянин. Конфлікт із Росією, з російського боку. Білоруси завжди були братами для українців. Це не просто слова. Я знаю, я живу так в Україні білорусом 15 років і ніколи і жодного разу не було: "А, ти, білорус..." Ні, для мене це не було гостре питання, а коли з моєї рідної Білорусі пішли війська і полетіли ракети в мій будинок в Україні…Ось це для мене стало гострим питанням", - зізнавався Сморігін у листопаді 2022 року.

Учасник "Дизель шоу" склав іспит з української мови, пройшов цілу низку перевірок у правоохоронних органах і зібрав купу документів. Наразі актор чекає на узгодження всіх паперів відповідними службами. Через повномасштабну війну цей процес затягується.

Також читайте: Юрій Бардаш похвалився російським паспортом, отриманим після зради України.

Фото: instagram.com/smorigin_evgeni

Юлія Юріна

Колишня учасниця українського гурту YUKO Юлія Юріна народилася в РФ і має російський паспорт, від якого давно хоче відмовитися. Співачка вже 12 років живе в Україні, просуває український фольклор, але не може здобути громадянство цієї країни.

У січні 2023 року Юлія розповідала , що через рік у неї закінчується термін дії російських документів, на основі яких вона має постійний дозвіл на проживання. Відновити документ у Росії вона не зможе, оскільки там їй світить термін за "держзраду", а в Україні документ не матиме юридичної сили.

Юлія Юріна приїхала в Україну з Анапи у віці 18 років. Вона навчалася на кафедрі українського фольклору у Київському національному університеті культури та мистецтв, їздила у фольклорні експедиції селами. У 2015 році вийшла заміж за українського сценариста Влада Байдуна.

Фото: instagram.com/yurina_yuyu

Валерій Балаян

Радянський та російський кінорежисер Валерій Балаян отримав громадянство України у травні 2015 року. За сценаріями Балаяна поставлено понад 40 документальних фільмів і понад 60 він зняв самостійно як режисер.

Фото: Wikipedia

Крістіан Жерегі

Російсько-молдавський кінорежисер, режисер студії "Вавілон 13" також став громадянином України у 2015 році.

"Друзі, трапилося! Указом Президента України від 23 квітня 2015 року громадянин Росії Жереги Крістіан Валерійович набув громадянства України! Нарешті! Дякую Адміністрації Петра Порошенка, Тетяні Поповій, Юрію Стецю, Артему Біденку та всім, хто сприяв у прийнятті цього рішення! Тепер можу сміливо сказати: "Дякую тобі, Боже, що я не москаль!", - зізнавався він у себе у Facebook.

Фото: facebook.com/Cris.Jereghi

Олександр Невзоров

У червні 2022 року стало відомо, що російський публіцист Олександр Невзоров отримав громадянство України нібито за "визначні заслуги перед країною", що призвело до скандалу.

Олексій Данилов, який у той період був секретарем РНБО, заявляв, що у росіянина поки немає українського громадянства, він тільки звернувся, щоб його отримати.

Сам Невзоров, ще не отримавши документа, в інтерв'ю російському журналісту Тімуру Олевському заявляв, що дав цілий список росіян, кому теж потрібно дати український паспорт, і навіть пообіцяв допомогти з отриманням нашого громадянства самому Олевському, бо той також цікавився цим питанням.

Фото: instagram.com/nevzorovofficial

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації

alyona alyona і Jerry Heil поділилися емоціями від першої репетиції на сцені "Євробачення-2024": відео

alyona alyona і Jerry Heil провели першу репетицію на сцені Євробачення-2024 - артистки розповіли про правки та сценічні костюми