Лайм

Слова "існуючий" не існує: як замінити росіянізм, щоб не здатися неуком

Вживайте один з правильних варіантів відповідно до контексту

З кожним роком стає дедалі більше українців, які переходять з російської мови на рідну. Тож ми бачимо нову хвилю суржику у їхньому мовленні. Одним з таких випадків є вживання слова "існуючий", що є калькою з російського "существующий".

Про те, чому це неправильно і чим можна замінити слово "існуючий", розповіла кандидатка філологічних наук, очільниця освітнього проєкту "ProМовУ" Ксенія Тараненко в ефірі телеканалу D1.

Читайте також: Говоріть українською правильно: чим замінити "полнолуніє".

Використання дієприкметників із суфіксами -ач, -яч, та -уч, -юч – це окремий сегмент мішанини (суржиків) в українській мові. Ці слова з'явилися внаслідок столітнього впливу російської імперської політики. Однак ніколи не пізно відмовитися від цього "спадку".

"Слово існувати означає бути "в дійсності" або ж просто бути живим. Однак не варто забувати й інші знайомі нам лексеми, що мають подібне значення. Чому б не сказати просто бути, жити, побутувати? А творити активний дієприкметник теперішнього часу "існуючий" не варто", - радить філологиня.

Як тоді бути і як правильно говорити українською?

Читайте також: Чому не варто "займатися коханням": українцям розповіли, як говорити правильно.

"Потрібно добирати відповідний контекстуальний синонім: наприклад, існуючі закони – чинні закони, існуюча проблема - наявна проблема, існуюча ситуація - теперішня ситуація, існуючий порядок - заведений порядок, існуючі кордони - сучасні кордони. Якщо ж на думку спадає калька з російської неіснуючий, кажіть: вигаданий, уявний, невідомий, нереальний, фантастичний.

Говоріть українською правильно, не тягніть до нашої мови неоковирні кальки та насолоджуйтеся життям-буттям, а не існуванням", - резюмувала Тараненко.

Цікаві новини для вас:

  1. Не Даша і не Наташа: як звучать українською русифіковані жіночі імена.
  2. Викорінюємо суржик: як українською сказати "визивающа поведінка".
  3. Жара чи спека: як сказати правильно українською, щоб не зганьбитися.

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!

Новини партнерів

Читайте також