Лайм

"Зоряні війни" надихнули вчених на створення штучної шкіри, яка може відчувати

Мета дослідників - допомогти людям з протезами відчувати текстуру, температуру і навіть біль

У фільмі "Зоряні війни" персонаж Люк Скайуокер втрачає праву руку, і її замінює роботизована протез, здатний відчувати дотики. Ця концепція надихнула дослідників з Національного університету Сінгапуру на створення електронної шкіри, яка зможе відтворити дотик. Вчені сподіваються, що винахід дозволить людям з протезами кінцівок відчувати текстуру предметів, температуру і навіть біль.

Кадр з фільму "Зоряні війни"

Пристрій, що одержав назву ACES, складається з 100 невеликих датчиків і має розмір близько 1 квадратного сантиметра. Вчені стверджують, що він може обробляти інформацію швидше, ніж нервова система людини, розпізнавати до 30 різних текстур і читати шрифт Брайля з точністю понад 90%.

"Зазвичай людям потрібно погладити поверхню, щоб відчути текстуру, але в цьому випадку електронна шкіра може виявити текстури різної шорсткості з одного дотику, - розповів керівник дослідницької групи Бенджамін Ті виданню Reuters. - Алгоритми штучного інтелекту дозволяють пристрою швидко вчитися".

Фото: reuters.com

Під час тестування пристрій зміг визначити текстуру твердого пластикового м'яча і м'якого антистрес-м'ячика. Технологія все ще знаходиться на експериментальній стадії, але викликала "величезний інтерес" з боку медичної спільноти. Також серед патентів команди Ті - прозора шкіра, яка може відновлюватися при розривах, і світловипромінюючий матеріал для переносної електроніки.

  • Майстер шкіряних виробів показав кращу маску в дні пандемії, і шанувальники "Чужого" вишикувалися в чергу. Для виготовлення такої маски британцеві знадобилося три дні.

Найсоковитіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Дбайливі і надійні: які знаки Зодіаку вважають найкращими братами та сестрами

Астрологи назвали 4 знаки Зодіаку, з яких виходять найкращі брати і сестри – Рак, Телець, Риби, Лев

Як правильно готувати спаржу, щоб не зіпсувати дорогий продукт: рецепт і кулінарні лайфхаки

Скільки потрібно варити зелену та білу спаржу, як правильно її підготувати, а також скільки хвилин обсмажувати на сковороді  

Сандалі дідуся і слінгбекі: стилістка назвала головні взуттєві тренди цього літа

Модельєр продемонструвала, які варіанти модного взуття доглянути на літній сезон, щоб виглядати стильно та виділятися з натовпу