Лайм

75 років тому був зроблений знімок поцілунку в День перемоги над Японією - як склалася доля моряка і медсестри

Згадуємо історію відомого кадру

Знамениту фотографію Альфреда Ейзенштадта з поцілунком моряка і медсестри знають по всьому світу. Як був зроблений цей кадр, і як склалася доля його героїв? Про це ми розповімо вам в цьому матеріалі.

Фото: Getty Images

Знімок під назвою "День Перемоги над Японією на Таймс-сквер" був зроблений рівно 75 років тому. 14 серпня 1945 року Японія прийняла умови капітуляції. Люди почали масово виходити на вулиці, тому фотограф Альфред Ейзенштадт схопив камеру і поспішив на фотополювання.

Він знімав багатьох перехожих, але раптом його увагу привернув моряк, який радісно підбігав до всіх жінок поспіль. Пізніше в одному з інтерв'ю Альфред розповів:

"Він носився по всій вулиці, хапав усіх жінок, яких бачив - неважливо, були вони людьми похилого віку, огрядними або стрункими. Я біг перед ним зі своєю "Лейкою", обертаючись і намагаючись зробити знімок, однак жоден з них мені не подобався. І тут раптово - як спалах - я побачив, що він схопив щось біле. Я повернувся і натиснув на кнопку в той самий момент, коли він поцілував медсестру. Якби вона була одягнена в щось темне, я б ніколи не сфотографував їх. Те ж саме - якщо б на ньому була світла форма, знімка б не було".

Після довгих і ретельних пошуків та перевірок вдалося з'ясувати, що моряком був Гленн Макдаффі, а медсестрою - Едіт Шейн. Ні до, ні після знаменитого фото ці люди більше не зустрічалися і ніякого роману між ними не було, хоча багато хто говорив про подібний розвиток подій.

Фото: GettyImages

За однією з версій, події на фото розгорталися наступним чином. Гленн відправився до метро на Таймс-сквер і дізнався про закінчення війни. З ним нібито заговорила незнайома молода жінка:

  • - Матрос, я так рада за тебе
  • - А що сталося?
  • - Війна закінчилася, ти можеш йти додому!

І після цього вони поцілувалися. Сам Макдаффі пізніше говорив: "Я знаю, що цілував саме Едіт Шейн: ніколи більше не цілувався я з жінкою, у якої був би такий великий рот - просто від вуха до вуха. Таке не забувається".

А ось версія Едіт відрізнялася від версії Гленна. За її словами, матрос буквально схопив її в пориві емоцій і вони почали цілуватися:

"Я працювала в лікарні. Ми з другом почули по радіо, що Друга світова закінчилася і пішли на вулицю, на якій вже була дика юрба. Все відбувалося дуже бурхливо. Люди металися, обіймали і цілували один одного. Один матрос схопив мене і дуже довго цілував. Я навіть не бачила його, тому що закрила очі, коли ми цілувалися. А потім я повернулася і пішла в іншу сторону. Ми навіть нічого не сказали один одному. Я навіть не знаю, чи подивився він на мене. Може і ні".

Фото: nytimes.com / Pat Sullivan / Associated Press

На "ролі" знаменитих моряка та медсестри з фотографії претендували й інші чоловіки та жінки. Багатьом хотілося отримати свій шматочок слави і визнання. Але різні тести і перевірки експертів все-таки довели, що на фото зображені саме Макдаффі та Шейн.

По легендарному знімку створили кілька скульптур, його можна побачити в багатьох вибірках, фільмах, книгах. Ну а самі герої фото прожили довге життя окремо один від одного. Все, що їх пов'язувало - дивовижний поцілунок двох незнайомців, який увійшов в історію.

Едіт Шейн прожила 91 рік і померла 20 червня 2010 року, у неї залишилося троє дітей, шестеро онуків і вісім правнуків. А Гленн Макдаффі пішов з життя в 86 років в будинку для літніх людей після важкої хвороби, у нього залишилася дочка.

Цікавий факт: Цю ж парочку в той же самий момент встиг зняти ще один фотограф, Віктор Йоргенсен. Його знімок надрукували на наступний день в New-York Times під назвою "Прощальний поцілунок війні" (Kissing the War Goodbye).

Фото: Getty Images

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Чистий четвер 2024: що не можна робити в цей день, традиції і обряди

Що можна, а що не можна робити у Чистий четвер 2 травня - традиції, обряди та заборони церковного свята Страсного тижня перед Великоднем

Має особливу силу: що таке четвергова сіль і як правильно її готувати

Як у домашніх умовах зробити четвергову сіль у Чистий четвер перед Великоднем, а також для чого її можна використовувати

Як захистити буряки і моркву від шкідників: натуральний засіб відлякує довгоносика і мурах

У травні на буряках може з'явитися довгоносик - чим обробити грядки, щоб відлякати шкідників, прогнати мурах з городу