Лайм

Не тільки повидло. Небанальні ідеї, що приготувати з яблук у серпні

Спробуйте зробити нові ласощі своїми руками

З яблук можна приготувати не лише смачне повидло на зиму, рецепт якого ми писали раніше. З цього соковитого та солодкого фрукта можна зробити безліч інших різновидів смаколиків. Так, цього разу theLime розповість, як зварити із цих плодів мармелад, желе та цукерки.

Фото: unsplash.com

Готуємо мармелад

Відбираємо стиглі, не зіпсовані солодкі яблука. Миємо їх, ріжемо на шматочки і кидаємо в киплячу воду. Після того як фрукти гарно розваряться, перекладаємо їх у металеве (емальоване) сито і перетираємо до того моменту, поки від плодів не залишаться лише шкірка і насіння.

Далі цю масу пересипаємо в широку ємність для варіння, ставимо на невеликий вогонь, доводимо до кипіння. Беремо каструлю, додаємо невелику кількість деревного попелу, обдаємо його окропом і, як тільки попіл осяде, зливаємо прозору воду в яблука. Безперервно вимішуємо мармелад дерев’яною лопаткою, поки маса не загусне. Як перевірити? Після лопаточки має лишитися слід на дні миски – це означає, що суміш вже достатньо загусла. Викладаємо мармелад ще теплим у стерилізовану суху тару, закриваємо чистими сухими кришками.

Фото: unsplash.com

Готуємо желе

Яблука миємо, чистити не потрібно. Ріжемо їх на шматочки, переміщаємо у ємність, заливаємо водою так, щоб вона покрила фрукти. Накриваємо каструлю і варимо плоди, але не доводимо до розварювання.

Зварені яблука проціджуємо. Після чого проціджений сік варимо до того часу, поки від його об’єму не залишиться рівно половина. Далі на 1 кг соку додаємо 500 г цукру, 1 ч. ложечку лимонної кислоти і 1 ч.л. ванільного цукру. Варимо до густоти. Готовність перевіряємо за краплею желе, яку опускаємо в холодну воду: якщо крапля не розчиняється — продукт готовий. Тепле желе розливаємо у стерилізовану суху тару і, як тільки охолоне, накриваємо пергаментним папером.

Фото: unsplash.com

Готуємо цукерки

Миємо, витираємо яблука, серединки вичищати не потрібно. Те саме робимо і з айвою, якої знадобиться дві штуки на кожний кілограм яблук. Нарізаємо всі інгредієнти на дрібні шматочки, кладемо в каструлю для варіння і заливаємо водою з розрахунку 500 мл на 1 кг яблук. Варимо до того моменту, поки фрукти не стануть м’якими і майже весь сік не википить. Важливо: на цьому етапі потрібно бути особливо пильними і слідкувати за тим, щоб яблука не підгоріли.

Викладаємо плоди на сито і перетираємо. Готове пюре потрібно зважити і на кожний кілограм додати 800 г цукру. Далі ретельно все розмішуємо і ставимо ємність з пюре знову на вогонь. Безперервно помішуємо протягом 20-30 хв – повинна вийти густа маса. Після чого суміш викладаємо на деко, попередньо змастивши його олією. Ножем, змащеним олією, розрівнюємо масу до 7-8 мм завтовшки і добре пригладжуємо зверху ножем. Залишаємо на два дні, щоб суміш гарно просохла, потім за допомогою чарочки вичавлюємо цукерки. Знову два-три дні їх сушимо, після чого густо пересипаємо цукровою пудрою і знову сушимо на білому папері. Коли солодощі повністю висохнуть, переміщаємо їх у ємності, кожен шар при цьому перекладаючи пергаментним папером.

  • Дізнайтесь, як приготувати густий і запашний сливовий леквар. Закарпатський рецепт знайдете тут.
  • Також почитайте про те, як консервувати на зиму смачні персики в сиропі. Ми підібрали для вас простий рецепт із медом.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Полуниця в шоколаді – улюблений десерт: як приготувати в домашніх умовах

Як у домашніх умовах приготувати полуницю в білому або молочному шоколаді, щоб порадувати себе та своїх близьких оригінальним десертом

Що посіяти у травні і яке насіння краще використовувати: пам'ятка для городників

Які пряно-ароматичні культури можна посадити на городі в травні, а також яке насіння краще використовувати і як його правильно сіяти  

Чим підживити полуницю під час і після цвітіння: поради досвідчених дачників

Якими мінеральними та органічними добривами можна підгодувати полуницю під час цвітіння та після нього, а також як їх застосовувати