Лайм

Нарізка, майонезні салати і м’ясні консерви: які продукти найшвидше псуються без світла

Краще не вживати їжу, яка викликає у вас сумніви

Відсутність електроенергії протягом тривалого часу призводить до того, що деякі продукти в холодильнику починають псуватися. Це може стати причиною не лише появи неприємного запаху на кухні, а також і отруєння. Як захистити себе в такій ситуації та які продукти псуються найпершими, розповіла виданню "Pro Гроші" сімейний лікар Анна Сєрова.

Фото: Getty Images

Найшвидше псуються без світла:

  • деякі м’ясні готові продукти (балики, нарізка). Маркери, що продукти зіпсувалися: кислий запах, липкість та блиск, зміна структури.
  • Розбиті яйця. Якщо таке яйце перебуває довго у вимкненому холодильнику викиньте його.
  • Майонезні салати. Багато людей звикли доїдати їх тиждень, чого робити не можна, тим паче під час вимкнень світла. Ознаки несвіжого салату: кислий запах, зміна кольору, наявність слизу.
  • Соуси, відкрита консервація, домашній майонез. Мясні консерви, придбані на ринку, можуть мати спори ботулізму - а це важка хвороба, яка може закінчитися летально.
  • Креми (зі сметани чи інших молочних продуктів). Їх краще робити у невеликих кількостях, оскільки вони швидко псуються.
  • Риба - навіть засолена - якщо вона відкрита і довго зберігається.

Фахівець пояснює, що коли йдеться про планові відключення на 4 години - продукти не встигнуть зіпсуватися. Якщо світла немає вже близько доби чи більше - бажано придбати холодагенти, обкласти ними продукти, виставити їжу на балкон, якщо там температура нижче чотирьох градусів тепла, скористатися сумкою-холодильником.

Читайте також: Як зберегти їжу без холодильника: 7 корисних порад.

Фото: pixabay.com

"Якщо ви переклали продукти у морозильну камеру, маєте 48 годин, протягом яких з м’ясом і рибою у вимкненій морозилці нічого не станеться. Існує думка: якщо м’ясо почало псуватися, його можна піддати термічній обробці й страва буде нормальною. Однак це не дає гарантію того, що це не призведе до отруєння. Обидва варіанти - з’їсти зіпсовану страву та приготувати із такого продукту - погані", - каже Сєрова.

Лікарка радить наступне:

  • не готувати наперед, а робити страви, які можна з’їсти одразу чи за два дні.
  • Поки є світло, можна запекти чи відванити овочі на салат, завернути окремо і покласти у морозильну камеру за декілька днів до того, як готувати.
  • Також краще зберігати продукти не нарізаними, а цілими. Тобто купувати не порізане м’ясо, а взяти цілий шматок.
  • Краще викинути продукти, що викликають у вас сумніви. Це набагато простіше і легше, аніж потім викликати швидку.

Ми писали, як зберегти м'ясо від псування, коли немає світла.

Також дізнайтесь, що покласти в молоко, щоб воно довше не скисало.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Якщо не встигли спекти паску: найпростіший рецепт крафіна, який можна приготувати до свята

Як у домашніх умовах приготувати незвичайну паску-крафін на дріжджовому тісті, щоб здивувати гостей та побалувати близьких на Великдень 

Чи можна пекти паски у Страсну п'ятницю: народні традиції і що говорить церква

Чому паски можна пекти у Страсну п'ятницю, яка у 2024 році випадає на 3 травня, а також що ще обов'язково потрібно зробити в цей день

Навіть коли оточені людьми: які знаки Зодіаку завжди почуваються самотніми

Які знаки Зодіаку відчувають себе самотніми та чому, розповіли фахівці - у списку опинилися Водолії, Тельці, Діви, Козероги