Заморожування продуктів – один із найпопулярніших способів їх збереження. Завжди зручно мати під рукою пакет замороженої зелені, овочів, фруктів або ягід, наприклад, ароматної полуниці. До того ж цей метод дозволяє зберегти в продуктах майже всі корисні властивості, проте важливо знати правила зберігання у морозилці. Якщо не знаєте, що заморозити на зиму і як правильно це зробити, цей матеріал буде вам корисний.
У морозильній камері можна зберігати не лише сирі продукти, а й ті, що пройшли теплову обробку. Найчастіше заморожують овочі, фрукти, ягоди, деякі молочні продукти, вироби із тіста, фруктові соки.
Читайте також: 5 продуктів, які не варто морозити на зиму – ні смаку, ні вітамінів.
Заморожують на зиму лише свіжу продукцію. Овочі, фрукти, ягоди перед закладанням у морозильну камеру слід ретельно промити і залишити на деякий час, щоб стекла вода. Продукти, що пройшли теплову обробку, перед заморожуванням слід охолодити.
Як заморожувати овочі
Овочі найчастіше заморожують у свіжому вигляді. Також можна покласти в морозильну камеру приварені, тушковані або варені овочі.
Якщо хочете заморозити буряк для борщу, тоді натріть його на тертку і помістіть у поліетиленовий пакет. Варені коренеплоди також піддаються заморожуванню. Перед тим як помістити їх у морозилку, наріжте кубиками або пластинками.
Читайте також: Свіжі овочі будуть усю зиму: як правильно заморозити кабачки.
Зелений горошок заморожують двома способами: закладають у сирому вигляді або приварюють протягом 4-5 хвилин.
Цвітну капусту та броколі заморожують лише у привареному вигляді. Розберіть її на суцвіття, опустіть у киплячу підсолену воду і приваріть протягом двох хвилин. Потім капусту дістаньте, швидко охолодіть, дайте стекти воді та помістіть у морозильну камеру.
Баклажани зберігають у морозилці як у сирому вигляді, так і у вигляді напівфабрикатів. Перед цим овочі нарізають такої форми та розмірів, якої потрібно.
Мало хто знає, що можна заморожувати часник. Чистити головки не потрібно, просто загорніть його у фольгу та помістіть у морозильну камеру. У такому вигляді часник зберігатиметься кілька місяців.
Читайте також: Важливе правило тривалого зберігання часнику, яке порушує більшість людей.
Заморожування фруктів та ягід
Аличу та сливи заморожують лише тих сортів, у яких відділяється кісточка. Спочатку їх чистять та заморожують у лотку. Приморожені плоди поміщають у поліетиленовий пакет та відправляють на зберігання у морозилку.
Ягоди, такі як малина, вишня та суниця, закладають у морозильну камеру як у свіжому вигляді, так і з додаванням цукру (на 1 кг ягід – 0,1-0,4 кг цукру).
Малину заморожують цілою або в перетертому вигляді. Таким чином можна заготовити і суницю. Спочатку цілу малину або суницю потримайте в лотку в морозилці, щоб ягоди не змерзлися між собою, а потім перекладіть в харчовий контейнер або поліетиленовий пакет і заморозьте.
Цілу вишню перед заморозкою на зиму також можна спершу приморозити, а потім скласти в пакет.
- Раніше ми розповідали, у чому можна заморожувати продукти, а яка тара не підходить для морозилки.