Лайм

Коли відзначати Горіховий Спас у 2023 році: на яку дату його перенесли

Дізнайтесь детальніше про обряди цього дня

Горіховий Спас (Третій Спас) називають його Днем пам’яті Нерукотворного Образа Спасителя, і у 2023-му році віруючі відзначатимуть його 29 серпня. Тоді як наступного року це свято припадатиме на 16 серпня, згідно з новим календарем, на який ПЦУ перейде від 1 вересня 2023 року. Детальніше про те які назви та традиції має Горіховий Спас – читайте далі на нашому сайті.

Читайте також: Успенський піст 2023: коли закінчується і як правильно розговітися.

Фото: unsplash.com

В цей день християни святкують важлива важливу подію - перенесення Нерукотворного Образа Спасителя з Едеси до Константинополя. За церковними переказами, Ісус Христос витерся рушником після вмивання, після чого на тканині з’явився божественний лик. Саме з цього рушника художники почали писати ікони Спаса Нерукотворного, і полотно вважалося цілющим.

Що стосується назви Горіховий Спас, то вона пояснюється тим, що саме наприкінці літа починають збирати волоські і лісові горіхів на зиму. Також в цей період завершуються жнива, з нового урожаю збирають колоски, з яких роблять свіжий хліб (тому ще одна назва свята - Хлібний Спас).

В народі цей день також можуть називати "Холодним", оскільки в останній місяць літа спека вже не така сильна і дні стають прохолоднішими.

Ще одна назва свята - Полотняний Спас. Це пов’язано з тим, що предки шанували цього дня полотно, йшли на ярмарку, де продавали тканини. Це також підтверджує давня приказка: "Перший Спас — на воді стоять, другий Спас — яблука їдять, третій Спас — на горі полотна продають".

Читайте на тему: Що приготувати на Горіховий Спас: страви, які мають бути на святковому столі.

Фото: unsplash.com

Що нести до церкви на Горіховий Спас

За традицією, на третього Спаса освячують горіхи, мед, воду, свіжоспечений хліб із зерна нового урожаю, яблука, груші та інші фрукти серпня, букети з квітів і лікувальних трав, а також воду в криницях.

Традиції свята

Окрім освячування певних продуктів, є й інші традиції, пов’язані з Горіховим Спасом. А саме:

  • церква не забороняє цього дня працювати, тому можна збирати фрукти, овочі, ягоди, горіхи на зиму.
  • В українських селах є традиція обирати найстарішу жінку і посилати її збирати горіхи до лісу. Вважається, що скільки вона принесе горіхів, стільки ж повинні принести всі мешканці села (не менше).
  • У давнину цього дня ткали полотно, вишивали рушники й шили одяг. Після чого люди йшли на ярмарок аби продати свої речі.
  • Традиційно печуть свіжий хліб і роблять настоянку, яка, згідно з віруваннями, має лікувальні властивості.
  • Освяченими у церкві продуктами пригощають рідних, запрошують у гості кумів, друзів. Стіл накривають обов'язково багатий, з великою кількістю страв, свіжими пирогами та горіховою настоянкою.

Читайте на нашому сайті: Яка перша Пречиста - така й осінь: народні традиції та прикмети свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Фото: unsplash.com

Що не слід робити на свято Горіхового Спаса

  • не можна пліткувати, лихословити, злословити, сваритися й бажати іншим зла;
  • не бажано лінуватися, оскільки цей час краще присвятити фізичній роботі;
  • не можна відмовляти у проханні когось про допомогу;
  • до лісу без оберега (натільного хрестика) ходити заборонено, оскільки там, згідно з віруваннями, можна зустріти нечисту силу.

Церковний календар на вересень 2023 за новим стилем: дізнайтесь, на які дати випадають три великих свята

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Навіть коли оточені людьми: які знаки Зодіаку завжди почуваються самотніми

Які знаки Зодіаку відчувають себе самотніми та чому, розповіли фахівці - у списку опинилися Водолії, Тельці, Діви, Козероги

Меню на Великдень: рецепти салатів, які варто приготувати на святковий стіл

Як в домашніх умовах приготувати різні варіанти салатів з червоною рибою, куркою, моцарелою та зеленню, щоб здивувати гостей на Великдень  

Забудьте про бабусині сукні: що одягнути на Великдень, щоб мати доречний і стильний вигляд

Український дизайнер Андре Тан продемонстрував, який одяг можна вдягнути до церкви на святкове богослужіння на честь Великодня