Рош ха-Шана – одне з найголовніших свят у тих, хто сповідує іудаїзм. У перекладі – "голова року". Це єврейський Новий рік, який відзначають два дні поспіль – у 2023 році його святкуватимуть із 15 по 17 вересня. theLime вирішив докладніше розповісти, які страви повинні бути на столі в ці дні, і поділитися простими рецептами.
Читайте також: Іудеї святкують Рош ха-Шана: 9 цікавих фактів про єврейський Новий рік.
Під час Рош ха-Шана прийнято їсти круглі хліби, які називають хала – їх форма нагадує про завершення ще одного кола (року) та про початок нового кола життя. Споживають яблука з медом, щоб рік був солодким, як мед, та гранати, щоб добрі справи та вчинки множилися, як зерна у цьому плоді. Також їдять фаршировану рибу – гефілте фіш. На тарілці з рибною стравою обов'язково має лежати її голова, яка символізує Главу Року – Рош ха-Шана. Також на святковий стіл бажано поставити моркву, нарізану кружальцями – вона символізує золоті монети. Ще традиційно їдять фініки, на івриті назва фрукта звучить як "тамар" (у перекладі "скінчилася гіркота"), і разом зі з'їденим фініком все погане залишається у старому році.
Храйме (Хрейме) – риба у пряному томатному соусі
Інгредієнти: риба (1,5 кг), перетерті томати (400 мл), цибуля (2 шт.), стебло селери (2 шт.), лимон (0,5 шт.), часник (0,5 головки), перець чилі (1 шт.), цукор (2 ст. л.), оливкова олія (3-4 ст. л.), мелена зіра (2 ст. л.), мелена солодка паприка (2 ст. л.), мелена куркума (1/2 ст. л.), запашний перець горошком (2 шт.), сіль, чорний перець.
Приготування:
Необхідно взяти окунь, тріску чи будь-яку іншу рибу за смаком. Очищаємо її, нарізаємо на шматочки завтовшки 3-4 см.
Усі овочі промиваємо у проточній воді.
Очищаємо та нарізаємо півкільцями цибулю. Подрібнюємо стебла селери із зеленню. Часник і перець чилі очищаємо та нарізаємо тонкими скибочками, а лимон – півкільцями. Горошини запашного перцю подрібнюємо у ступці.
У глибокій сковороді на розігрітій олії обсмажуємо цибулю та часник до золотистого кольору. Додаємо селеру, спеції та готуємо ще 2 хвилини. Потім додаємо протерті томати, цукор, сіль, лимон, чилі та тушкуємо разом ще 5 хвилин.
Обережно викладаємо в соус шматки риби в один шар. Накриваємо сковороду кришкою та готуємо на слабкому вогні 10 хвилин.
Читайте також: Рош ха-Шана: головні традиції та заборони у єврейський Новий рік.
Плов з гарбузом та фруктами
Інгредієнти: рис (1,5 склянки), гарбуз (500 г), яблуко (2 шт.), айва (1-2 шт.), родзинки (0,5 склянки), вершкове масло (150 г), мед (за смаком).
Приготування:
Очищаємо яблука та айву від шкірки, видаляємо насіннєву коробку, розрізаємо на дрібні кубики і змішуємо з промитими родзинками. Очищаємо гарбуз від шкірки та насіння та нарізаємо скибочками.
Розтоплюємо в каструлі частину олії, викладаємо скибочки гарбуза. Висипаємо 1/3 промитого рису, потім викладаємо шар фруктової суміші. Знову засипаємо рис, шар фруктової суміші та третім шаром – рис.
Поливаємо все вершковим маслом та підсоленою водою – так, щоб був прикритий верхній шар рису. Накриваємо кришкою та варимо плов на слабкому вогні протягом години.
Перед подачею плов поливаємо медом і даємо настоятися 10-15 хвилин, щоб він просочився.
Читайте також: В Умань вже прибули тисячі хасидів: запроваджено особливі заходи безпеки, відео.
Картопляний кугель
Інгредієнти: цибуля (3 шт.), картопля (10 шт.), яєчний білок (4 шт.), розтоплений курячий смалець або олія (1/4 склянки + 2 ст. л.), розпушувач (1 ч. л.), сіль (1,5 ст. л.), мелений білий перець (1 ч. л.), свіжа зелень (для прикрашання).
Приготування:
Розігріваємо духовку до 190°С.
Усі овочі ретельно промиваємо. Подрібнюємо цибулю та картоплю за допомогою кухонного комбайна або середньої тертки. Віджимаємо рідину з цибулі та картоплі частинами за допомогою марлі. Рідину залишаємо на декілька хвилин, щоб картопляний крохмаль осів, потім зливаємо її, залишивши крохмаль на дні. Відкладаємо убік.
Збиваємо яєчні білки міксером на середній або високій швидкості, поки суміш не стане світлою і не подвоїться в об'ємі - приблизно 3-4 хвилини.
Додаємо відкладений картопляний крохмаль, смалець або олію, розпушувач, сіль та перець. Збиваємо на середній швидкості до однорідності. Додаємо цибулю та картоплю, перемішуємо з яєчною сумішшю.
Змащуємо форму для запікання розтопленим курячим смальцем або маслом. Прогріваємо форму в духовці приблизно 5 хвилин.
Акуратно переливаємо суміш у розігріту форму та розподіляємо рівним шаром, не притискаючи. Випікаємо до золотистої скоринки 40-50 хвилин за 160°С.
Включаємо духовку на максимум і підрум'янюємо кугель протягом 2-3 хвилин. Нарізаємо великими шматками і подаємо відразу ж, посипавши свіжою зеленню.
- 14 вересня українці відзначали Семенів день – що це за свято, які його прикмети та традиції.
Цікаві новини для вас:
- Фалафель – це смажені котлетки з нуту: як приготувати східну страву в домашніх умовах.
- Традиційний рецепт дерунів з картоплі, який ніколи не втратить популярності у господинь.
- Якщо помідори не спіють, їх можна закрити на зиму зеленими: популярний рецепт консервації.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.