Лайм

Як підготувати картоплю до посадки: прогрівання, пророщування та інші способи

Скористайтеся одним із перелічених методів

Після того, як ви визначилися з датами посадки картоплі, варто підготувати її до переміщення у відкритий ґрунт. Як саме це зробити - читайте далі у нашому матеріалі.

Читайте також: Сода допомагає при посадці і вирощуванні смородини: які є два способи використання.

Фото: unsplash.com

З кінця лютого до початку березня слід зайнятися підготовкою ранніх сортів, тоді як з кінця березня до початку квітня - середніх та пізніх. Найперше, з чого слід розпочати – перебирання. Всі неповноцінні, уражені, зіпсовані різними хворобами бульби, а також надто дрібні, варто прибрати, а придатні до посадки досвідчені городники радять розділити на три категорії: дрібні (масою 30-50 г), середні (50-75 г) і великі (76 90). Найкраще для посадки підходять здорові бульби середнього розміру. Кожну групу варто висаджувати окремо, щоб забезпечити дружні сходи та однаковий за часом розвиток рослин.

Як обробити картоплю перед посадкою: кілька дієвих способів

Прогрівання: заключається в тому, що бульби за 10-15 днів до посадки заносять в житлове приміщення, де залишають на 7-8 днів і витримують за температури 16-20° C. Далі культуру переміщають в прохолодне приміщення і тримають при більш низькій температурі - 7-8° C. Під час знаходження в теплі у картоплі прискорюється розвиток вічок, а розсіяне світло призводить до їх озеленення.

Також можна провести тепловий прогрів бульб за 2-3 дні до посадки - це короткочасний вплив на картоплю високої температури, який сприяє активізації ростових процесів. Такий метод варто проводити в ізольованому приміщенні, де температура протягом 8 годин піднімається до 35-40° C, після чого приміщення швидко провітрюється, аби уникнути можливого запарювання.

Наступний спосіб – пророщування. Його варто проводити у світлому приміщенні за температури 12-14° вдень та 6-8 уночі. Бульби розкладіть тонким шаром і витримайте 30-35 днів. Пророщування дає значно кращі результати при змінному температурному режимі.

Для цього перший тиждень варто витримати бульби за температури 20-22°, а наступні чотири - за температури 7-8°С. Висока температура у перший тиждень викличе пробудження великого числа вічок, а подальше її сильне зниження буде сприяти утворенню товстих і міцних паростків. Також важливою умовою є те, що в приміщенні має бути висока вологість повітря - в межах 90%.

Читайте на тему: Звичайний аптечний засіб допоможе якісно підживити розсаду помідорів після пікіровки.

Фото: unsplash.com

Якщо ж хочете захистити бульбу від можливих хвороб, то її слід обробити розчином мідного купоросу: 1 чайна ложка на 3 літра води. При цьому картоплю можна не тільки обприскати, але й опустити в цей розчин на 1 хвилину. Після чого її треба підсушити, а через 5 днів обробити розчином мінеральних добрив, а також стимуляторами росту.

Обробка культури мінеральними добрими добривами та мікроелементами дозволить отримати бульбі додаткове джерело поживних елементів та стимулюватиме хімічні процеси всередині неї. Для цього у відрі розчиніть 1 столову ложку аміачної селітри і суперфосфата, і у день посадки на годину занурте в нього картоплю або обприскайте її цим розчином з розрахунку 1 стакан на 10 кг.

  • Також почитайте про те, як захистити моркву від морквяної мухи: допоможе обробка насіння перед посадкою у ґрунт.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як зробити смачну паску швидко: найпростіший рецепт до свята

Як у домашніх умовах швидко приготувати смачну паску, щоб здивувати своїх близьких або порадувати друзів чи гостей на Великдень

Друге підживлення: чим полити часник, щоб отримати великі головки

Які добрива необхідно використовувати для першого та другого підживлення озимого часнику, як їх правильно приготувати, а також застосовувати  

Крашанки у цибулевому лушпинні, які робили наші бабусі: оригінальний спосіб з листочками

Яйця в цибулинні - традиційний спосіб зробити крашанки на Великдень, який ще використовували наші бабусі