Український телеведучий Костянтин Грубич спільно з експертами у Масничний тиждень, коли масово господині печуть млинці, дав кілька порад, як розпізнати неякісну червону ікру. Цей продукт часто використовують для начинки.
Про це повідомляє "Лайм", посилаючись на сторінку телеведучого у соцмережі Facebook.
За його словами, особливо важко обрати червону ікру, коли повно реклами з "вигідними акційними цінами".
Він зауважив, що фахівці застерігають споживачів не купуватися на різноманітні акції, а ліпше заплатити вищу ціну за справжній якісний продукт замість за менші гроші придбати фальсифікат.
Як зазначила експертка з якості продуктів Олена Сидоренко, зараз контрабанда ікри зашкалює. Зокрема, пропозиції в інтернеті не пропонують на 100% справжню ікру.
"Це завжди штучна ікра червона або змішана з натуральною. Це досить небезпечний продукт невідомого виробника, ці сайти зникають через місяць, з'являються нові. В півлітрових банках за таку ціну, за яку навіть штучну ікру, мабуть, не зробиш, то дуже занадто низька ціна. Категорично не рекомендую, можна отруїтися", - наголосила вона.
Через це люди часто купують фальсифікат, адже зовні це може важко помітити. Проте існує кілька простих правил, які допоможуть уникнути покупки підробки.
Перший нюанс, на який слід звернути увагу - ціна. На такий продукт не може бути дуже низька вартість.
Друге правило - варто перевірити етикетку, на ній має бути чітко вказано, з якої риби виготовлена ікра: лосось, горбуша, кета, або інші види. Також треба звернути увагу і на термін придатності - свіжий продукт не має бути довгим.
"Справжньою ікрою прийнято вважати ту, яка була засолена в місці промислу під час нересту риби - в липні і серпні. У деяких регіонах червону ікру виробляють з травня по жовтень. Тобто, по-хорошому на банці має стояти дата в межах цього часу. Якщо дата інша, то, швидше за все, для виготовлення такої ікри використовували заморожену сировину", - уточнила експерт.
Також на маркуванні варто читати склад: чесний виробник напише, саме якої риби ікра у баночці, вкаже олію і консерванти. Солі має бути не більше 7%.
Зокрема, без консервантів ікра зберігатиметься не більше 4 місяців. Не варто купувати продукт, де є Е239. Йдеться про шкідливий консервант уротропін, і він заборонений в країнах Заходу.
Також сорт є важливим показником якості. Ікра першого сорту - від одного виду риб, без олії, з меншою кількість солі. Ікринки всі приблизно однакові, майже без потріскань. Другий сорт - асорті ікри від кількох видів риб, різні ікринки за розміром, багато потрісканих, там більше солі і є олія.
Якщо є сумніви - справжню чи імітовану ікру придбано, треба провести вдома експеримент. Можна взяти ікру, залити окропом: справжня ікра надасть воді білого кольору, бо так поводить себе білок, а підробка зробить воду каламутною, маслянистою, можливе пожовтіння, бо там желатин і олія.
За останні роки з’явилася вітчизняна альтернатива заморській ікрі від українських підприємців. Саме її рекомендує купувати професорка Сидоренко.
Раніше ми писали, що дата святкування масниці змінюється щороку і залежить від дати Великодня. Цьогоріч - з 24 лютого по 2 березня.