Лайм

Семюел Л. Джексон розповів про смертельну хворобу, яка переслідує його сім'ю

Шестеро людей в сім'ї 70-річного актора зіштовхнулися з хворобою Альцгеймера

Голлівудський актор Семюел Л. Джексон підтримав благодійну кампанію, спрямовану на боротьбу з хворобою Альцгеймера - незворотним захворюванням, яке веде до втрати пам'яті, розумових здібностей і ключових функцій організму. Зірка фільмів Квентіна Тарантіно і Marvel розповів, що хвороба буквально спустошила його сім'ю.

70-річний Джексон закликав громадськість підтримати і покласти край "жорстокому" стану, в якому він бачив шістьох своїх родичів. Його матері, дідусеві, тіткам і дядькам був поставлений діагноз "хвороба Альцгеймера", що в зробив його для них цілковитим незнайомцем.

"Я був оточений хворобою Альцгеймера більшу частину свого життя. Мій дідусь був моїм найкращим другом в дитинстві, тому мені було боляче бачити, що він не знає, хто я такий, - сказав актор в рамках кампанії #ShareTheOrange, яку проводить британський дослідницький центр Alzheimer Research UK. - Те ж саме сталося з моєю матір'ю незабаром після того, як їй поставили діагноз. Це було у її матері, у її брата, у її сестри, а також у моєї тітки з боку батька. Це так жорстоко, коли той, хто дбав про тебе, досяг точки, коли він навіть не може пригадати твоє ім'я".

Кампанія #ShareTheOrange обрала своїм символом апельсин, щоб показати вагу речовини, яку мозок втрачає під час розвитку захворювання.

"Пошкодження мозку при хворобі Альцгеймера може зробити його на 140 г легшим, ніж у здорової людини. Це приблизно вага апельсина, - каже Джексон в промо-фільмі кампанії. - Слабоумство - це не неминуча частина старіння, а хвороба, яку потенційно можна зупинити і вилікувати. Завдяки дослідженням ми знаємо, що її можна уповільнити".

Крім Семюела Л. Джексона, благодійну кампанію також підтримали Брайан Кренстон ("Пуститися берега") і Крістофер Екклстон ("Доктор Хто").

Протягом багатьох років вчені намагалися знайти спосіб лікування або профілактики хвороби Альцгеймера, на яку припадає до 60% всіх випадків деменції. Але спроби впоратися з руйнуючою мозок хворобою провалилися.

У березні 2019 року фармацевтична компанія Biogen відмовилася від двох випробувань перспективних ліків після декількох років досліджень. Компанія вирішила, що останні випробування препарату виглядають безперспективними, і припинила розробку, знищивши таким чином 18 мільярдів доларів своєї ринкової вартості.

У січні 2019 року фірма Roche оголосила про припинення двох випробувань препарату кренезумаб, який хоча і довів свою безпечність, але не дав бажаних результатів.

У період з 1998 по 2017 рік було зроблено близько 146 невдалих спроб розробки ліків від хвороби Альцгеймера, повідомляє науковий новинний сайт BioSpace. Експерти кажуть, що частково це пов'язано з неможливістю протестувати ліки на потрібних людях: хворобу Альцгеймера рідко діагностують на ранніх стадіях, і часто буває занадто пізно приступати до лікування.

Найсоковитіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Лайм, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

"Нова мелодія, стара істина": Лобода презентувала сингл Spogady

Співачка Світлана Лобода представила новий сингл з текстом, заснованим на особистих переживаннях