Лайм

Скандальний епізод "Південного парку" про цензуру в Китаї показали на вулицях протестного Гонконгу

Крім сатиричного мультсеріалу, протестуючі також дивилися фільм про Революцію гідності в Україні

Після того, як останній епізод 23 сезону "Південного парку" висміяв цензуру в Китаї, мультсеріал повністю видалили з китайського інтернету. Творці шоу Трей Паркер і Метт Стоун саркастично відповіли на рішення китайської влади, але протестувальники в Гонконзі по-достоїнству оцінили серію і показали її прямо на вулиці.

Нагадаємо, що масові демонстрації тривають в Гонконзі вже більше 3 місяців. Спочатку населення виступило проти планів місцевого уряду видавати своїх в'язнів Китаю. Потім вимоги розширилися: протестуючі вимагають демократичних реформ, загального виборчого права, розслідування випадків поліцейського насильства і відставки прокитайсьої глави адміністрації Гонконгу Керрі Лам.

Видання The Hollywood Reporter повідомляє, що епізод "Південного парку" "Банда в Китаї" був показаний на проекційному екрані, встановленому на вулиці в районі Шам Шуй По. На знімках видно, що навколо екрану зібрався натовп, з цікавістю спостерігаючи за тим, що відбувається.

"Сьогодні ввечері в Шам Шуй По епізод" Південного парку" "Банда в Китаї" був показаний на вулиці великий і вдячної аудиторії. Вуличні кінотеатри були важливим аспектом протестів в Гонконзі, - пише журналіст Конг Цунг-ган в Твіттер. За його словами, крім Південного парку на вулицях Гонконгу також показували документальний фільм "Зима в вогні: Боротьба України за свободу" про Революції гідності і корейський політичний трилер "1987: Коли настане день".

Невідомо, хто був відповідальним за показ. Протести в Гонконзі були організовані без лідера і анонімно, щоб захистити учасників від репресій з боку уряду.

Показ "Південного парку" викликав широку дискусію на онлайн-форумах, підтримуваних протестним рухом. Багато хвалили творців мультсеріалу Трея Паркера і Метта Стоуна як "пророків", а також рідкісних представників західних ЗМІ, які бажають продемонструвати свою позицію у відповідь на зусилля китайського уряду по придушенню міжнародної свободи слова.

Користувачі також відзначили, що показ був цінним, тому що дав можливість людям похилого віку, які зазвичай не дивляться західні шоу, відчути, що деякі впливові люди за кордоном підтримують Гонконг, коли багато інших догоджають Пекіну, щоб не зашкодити бізнесу.

Ілюстрацією такої поведінки стало рішення Apple видалити зі свого магазину додаток, який протестуючі в Гонконзі використовували для відстеження переміщень поліції. Компанія заявила, що воно порушувало правила, тому що використовувалося "для засідки на поліцію".

Додаток HKmap.live зник з App Store 9 жовтня, а напередодні цього державна газета Комуністичної партії "Женьмінь жибао" засудила Apple за надання доступу гонконгців до додатка.

"Бізнес є бізнес, а політика це політика. Ніхто не хоче втягувати Apple у протести в Гонконзі. Але у людей є підстави вважати, що Apple змішує бізнес з політикою і навіть незаконними діями. Apple повинна подумати про наслідки свого нерозумного і безрозсудного рішення" , - цитує Женьмінь жибао видання Deadline.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал TheLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Автор "найскандальнішої скульптури" України-2023 прокоментував спроби пошкодити його витвір

Скульптор Василь Корчовий висловився про критику його роботи Впевнена і спроб її пошкодити

Що буде модно восени 2023 року: головні тренди нового сезону

Якими модними речами урізноманітнити свій осінній гардероб в цьому році, щоб бути в тренді та завжди виділятися із сірої маси