Лайм

Кажуть, участь України в Євробаченні під загрозою - чи так це насправді

Що варто знати про галас навколо "Суспільного"

28 лютого в ЗМІ з'явилася інформація про те, що участь України в Євробаченні-2020 опинилося під загрозою в результаті арешту рахунків "Суспільного мовлення" - організатора і спонсора поїздки представника країни на пісенний конкурс.

У свою чергу, інформація про арешт рахунків з'явилася на офіційній сторінці "Суспільного" у Фейсбук. Відповідно до неї, Міністерство юстиції України відкрило виконавче провадження по стягненню з "Суспільного" боргу в розмірі понад 10 млн євро. Рахунки були арештовані, що, в числі інших проблем, робить підготовку до Олімпіади-2020 та Євробачення-2020 неможливою. З проханням прокоментувати ситуацію theLime звернувся до голови Національної громадської телерадіокомпанії України Зураба Аласанії.

Про який борг мова?

Як стверджує "Суспільне", борг був отриманий "в спадок" від колишньої державної Національної телекомпанії України (НТКУ), яка в 2010 році уклала угоду з міжнародним каналом EURONEWS про створення його україномовної версії, але з часом перестала платити ліцензійні внески. Договір був розірваний, після чого НТКУ нібито зверталася до уряду з питанням про заборгованість, але так і не отримала коштів з держбюджету для її погашення. Детальніше про ситуацію, зокрема, про причини появи боргу і подальших судових розглядах Зураб Аласанія також розповів на особистій сторінці у Фейсбук.

"Зараз арешт рахунків вже унеможливлює підготовку до трансляції Олімпіади-2020, блокує забезпечення участі України в Євробаченні-2020", - йдеться в повідомленні "Суспільного".

Чи справді участь України в Євробаченні під загрозою?

"Буквально все зараз під загрозою. Вся робота, - розповів виданню Аласанія. - Якщо ви включите ефір, він зараз ще є, але це як втратити зарплатню: за один день ви від цього не помрете, просто щось не купите завтра, не поїсте післязавтра, і так це накопичується. Що стосується Євробачення, ми вже зараз не можемо оплатити бронь готелів. Так це накопичується. А чого чекати через тиждень-два, я не знаю".

На питання, чому, знаючи про про існуючу проблему, "Суспільне" продовжувало виступати організатором Євробачення в Україні і також обіцяло спонсорство цього року, Аласанія Розвів руками: "Рахунки вони не арештовували. Чому вони вирішили зробити це зараз, я не знаю. Ніяких пояснень, ніяких комунікацій немає".

Яких заходів планують вжити

За поточними витратах, підкреслив Аласанія, "Суспільне" вже боргує. "Добре, хоч ліцензійні були оплачені минулого року. За поточними витратами вже боргуємо. Перші три місяці точно нічого не буде оплачено за трансляцію. І все це накопичується".

Вирішенням питання активно займаються, проте результат ситуації залишається непередбачуваним: "Ось сьогодні мало бути засідання Мін'юсту, але воно було скасоване. Нам дзвонять і вже говорять: "А давайте ми вам наближення зробимо?" Тобто пропонують частину нашого бюджету з кінця року пересунути на початок. Заарештувати її і сплатити за цей рахунок борги EURONEWS. Прекрасно, правда?"

  • Нагадаємо, Україну в Нідерландах має представити гурт Go-A, який здобув перемогу у фіналі Національного відбору на Євробачення-2020 з піснею "Соловей".
  • Цього тижня Go-A провів свою першу прес-конференцію після перемоги у Нацвідборі. Музиканти відповіли на розпитування журналістів, а також підписали контракт із суспільним мовником.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Автор "найскандальнішої скульптури" України-2023 прокоментував спроби пошкодити його витвір

Скульптор Василь Корчовий висловився про критику його роботи Впевнена і спроб її пошкодити

Що буде модно восени 2023 року: головні тренди нового сезону

Якими модними речами урізноманітнити свій осінній гардероб в цьому році, щоб бути в тренді та завжди виділятися із сірої маси