Дмитро Ярош: Я вірю в парад перемоги України в Москві

Засновник "Правого сектору" сприйняв чергову кримінальну справу як подарунок на день народження

Народний депутат України Дмитро Ярош Фото: EPA/UPG

30 вересня Слідчий комітет Росії повідомив про порушення кримінальної справи проти засновника "Правого сектору" Дмитра Яроша та діючих лідерів організації Андрія Стемпіцького, Андрія Тарасенка та Валерія Воронова, а також прес-секретаря "ПС" Артема Скоропадського. ДМИТРО ЯРОШ, якому сьогодні виповнилося 45 років, в інтерв’ю "Апострофу" повідомив, що розцінює повідомлення російських слідчих як подарунок на день народження. Він також розповів про те, чи можливо сьогодні в анексованому Криму та окупованому Донбасі вести партизанську війну та коли українські військові пройдуть із парадом в Москві.

- Пане Дмитро, сьогодні з’явилося повідомлення про те, що проти вас в Росії відкрили кримінальну справу за використання заборонених засобів ведення війни. Як це прокоментуєте?

- Це вже не перша кримінальна справа, відкрита проти мене. Тому скільки їх буде ще, немає ніякої різниці.

- А скільки загалом кримінальних справ проти вас відкрито?

- Я їх не рахував. Кілька точно є. Я знаю, що є кримінальна справа за Чечню, в якій я жодного разу не був. Є інші кримінальні справи.

- Як ці кримінальні справи вплинули на ваше життя? Чи до вас не підбираються російські спецслужби?

- Від Служби безпеки України за ці два з половиною роки неодноразово надходила інформація про можливість якихось дій з боку диверсійно-розвідувальних груп з Російської Федерації конкретно по мені. Деколи їх нейтралізовували, а деколи - це була дезінформація, неправда. Але це ж війна, це нормальний стан. Ми воюємо проти них, а вони воюють проти нас.

- Хоча ви до "Правого сектора" вже не належите, але виходить, що з вашими колишніми побратимами бійцям вас тепер об’єднує одна кримінальна справа…

- А чому колишніми? Ви думаєте, якщо ми належимо до різних організацій, то ми перестали бути побратимами? Ті хлопці були, є і будуть мені побратимами. По Артему Скоропадському - взагалі смішно, бо тут йдеться про порушення правил ведення війни, а Артем ніколи не брав участь в жодних бойових діях. Це просто фарс з боку Росії.

- Як ви думаєте, чому інформацію про цю кримінальну справу оприлюднили саме зараз?

- Мабуть, вирішили подарунок мені на день народження зробити, бо я дивлюсь, що там дата якраз 30 вересня.

- Я вас щиро вітаю!

- Дякую.

- Нещодавно під час так званої "диверсії" в Криму українська влада виправдовувалась, що ніяких диверсій не проводила. Але чому справді не вести партизанську війну в Криму, адже це наша територія?

- Ви абсолютно правильно говорите, що це наша територія. І те, що ми самі вважатимемо за необхідне, те й будемо там робити. Якщо буде необхідність ведення партизанської війни - то буде партизанська війна. Якщо буде необхідність ведення якихось пропагандистських акцій - то будуть такі акції.

Ми вільні у виборі методів і засобів ведення цієї війни, бо не ми прийшли на цю землю і її окупували, а це наш віковічний ворог Росія прийшла і окупувала частину нашої землі. Все, що буде в інтересах нашої держави і нашої нації по Криму і по тимчасово окупованих районах Донецької і Луганської області, ми будемо робити. Для того, щоб ці території були якомога швидше звільнені політичним шляхом і військовим шляхом.

- Колишній боєць ДУК "Правий сектор", журналіст і блогер Олена Білозерська останнім часом говорить про необхідність ведення партизанської війни в Криму. Чи готуєтеся ви до неї і як її будете вести?

- Я не знаю, що там говорить Олена Білозерська. Про партизанську війну краще не говорити, а якщо буде така необхідність, краще її робити. Це та тема, про яку не варто говорити.

- Чи можлива партизанська війна на окупованому Донбасі?

- Є різні види партизанської війни. Є війна в лісах і степах. За нинішніх умов ведення такої класичної партизанської війни, якою вона була під час ІІ Світової Війни, в степах Донбасу практично є неможливим. Партизани і зараз діють, час від часу інформація про це проходить… Або про ліквідованих керівників банд-формувань та про певні диверсії, і так далі. Звичайно, що робота ведеться.

- В Криму відбулися так звані вибори в Держдуму і відповідно будуть вакантні посади, в тому числі - і посада генпрокурора. Як гадаєте, кого Путін пришле в Крим замість Поклонської і Аксьонова.

- Я не дуже відстежую. Чесно кажучи, мені все одно, хто буде їхнім гауляйтером цієї території. Там встановлено фашистський режим. Ми це бачимо і по репресіях проти українських патріотів, проти кримських татар. Хто там буде, це вже ролі не грає, бо все одно вони - маріонетки в руках Путіна.

- В Мінську було підписано нове рамкове рішення по Донбасу, відповідно до якого важке озброєння має бути відведене від лінії розмежування протягом 30 днів. Ви вірите, що у Мінському процесі настав новий етап?

- Я думаю, що якогось там розведення сторін, судячи з тої інформації, яку я отримую станом на зараз, не передбачається. Ми бачили заяву начальника генерального штабу, генерала армії Муженка про те, що вогонь не припинено. А це вже порушує ті домовленості, які були підписані. На мій погляд, відведення українських збройних сил, з будь-якої території нашої держави, це, м’яко кажучи, не правильно. Його не може бути. Але побачимо, що буде далі.

- Чи може статися так, що ЗСУ, відповідно до домовленостей, відійдуть від лінії розмежування, а "Правий сектор" та деякі інші добробати залишаться?

- Підрозділи української добровольчої армії в повному підпорядкуванні командування АТО і ми не збираємось робити зараз якихось демаршів. В нас повне порозуміння. Ми, на щастя, дуже непогано воюємо, і я не бачу необхідності не виконувати якісь накази командування АТО. Звичайно, що якщо, не дай Боже, буде зрада національних інтересів, здача територій, ми патріоти і зобов’язані ставати на захист нашої Конституції, наших прав і свобод. Тоді будемо бачити, а поки що якоїсь зради страшної я не спостерігаю.

- Тобто виконання пунктів Мінських домовленостей не є зрадою національних інтересів?

- На цей момент не буде. По-перше, я дуже сумніваюсь, що буде розведення,як вони там домовлялися, бо йде геополітична гра. На нас тисне Європа, на нас тиснуть різні міжнародні чинники, бо Росія більш впливова в міжнародних організаціях і відповідно наша влада маневрує. Але при тому всьому, це ще далеко не зрада.

- Коли ви останнє були в зоні АТО? Розкажіть, яка там зараз ситуація?

- Я там перебуваю постійно, тиждень тому був останній раз. Ситуація доволі стабільна, принаймні там, де стоять наші підрозділи. Якихось занепадницьких настроїв в підрозділах добровольчої армії немає. ми постійно працюємо над підвищенням своєї бойової готовності і підготовки.

- Деякі експерти прогнозують, що Мінський процес може тривати хоч сто років. Скільки ще років на передовій готові стояти наші солдати?

- Я думаю, що ми маємо всі шанси набагато раніше звільнити окуповані райони Донбасу, десь за два чи за три роки. Але солдат має виконувати накази, і він буде стояти там стільки, скільки треба. На мій погляд, дуже багато буде залежати від геополітичних і політичних рішень, бо українські воїни готові йти в наступ, готові перемагати. Ми це доводили на "промзоні" протягом останніх восьми місяців, доводили це в Широкіному. Тут зараз слово за політиками в першу чергу. Якщо буде політична воля, то підемо вперед і звільнимо території.

- А який дієвий метод звільнення Донбасу: військовий прорив, ліквідація лідерів "ДНР/ЛНР" чи може все закінчиться тільки після того, як буде усунуто Путіна?

- От якщо зараз я скажу "усунути Путіна", то мене ще й у міжнародному тероризмі звинуватять. Я вже не раз казав, що тут потрібен комплексний підхід. Не можна тільки одними військовими методами перемогти в цій війні, бо вона справді є гібридною. Тут треба включати всі важелі впливу, включно з ліквідацією найодіозніших злочинців, які керують бандитськими угрупуваннями, включно з проведенням різноманітних диверсійних акцій, включно з потужною інформаційною кампанією не тільки на окупованих територіях, а й у світі. Це цілий комплекс питань. Коли ми все це виконаємо, тоді і звільнимо наші території.

- На вашу думку, це не залежить від того, хто керує в Росії - Путін чи хтось інший?

- Уявімо гіпотетично, що Путін помер. Звичайно, тоді певна часова зона турбулентності в Росії з’явиться, поки вони будуть боротись за владу між собою. Але якщо проаналізувати політичний спектр сучасної Росії, то там всі - імперці, кожен з тих, хто представляє владу, чи опозицію, якої там майже нема (це різні напрямки влади ), є імперіалістами. Тому їхня імперська політика продовжиться. Для України єдиний вихід - це зробити максимум для того, щоб ліквідувати "Російську імперію" як явище, щоб на місці "Російської імперії" виникло багато національних держав тих народів, які живуть на цій землі.

- Ви, можливо, чули про книжку письменника Василя Кожелянка "Дефіляда в Москві". Чи вірите ви в те, що дефіляда українців у столиці РФ стане реальністю?

- Я читав цю книжку. Все може бути. Може бути й парад перемоги в Москві. Я справді в це вірю, докладемо максимум зусиль, щоб таке сталося. А може вже досить задавати мені в день народження так багато питань? Ви б краще приїхали, ми б випили? (сміється)

- Буквально останнє питання. З’явилися розслідування катастрофи рейсу МН17, в якому говориться про те, що "Бук", який збив Boeing рейсу MH17, прибув з Росії. Як ви вважаєте чи було це особисте рішення Путіна - прислати в Україну цей "Бук"?

- Мені здається, що він прийняв стратегічне рішення про те, що регулярні військові частини Російської федерації можуть брати участь в штучно спровокованому військовому конфлікті. Том в будь-якому випадку Путін несе безпосередню відповідальність за збитий Boeing. Але, звичайно, були люди, які командували "Буком", щоб він міг переїхати з точки А в точку Б. Зрештою, це організоване злочинне групування.

- Як загалом оцінюєте результати оприлюдненого розслідування по збитому Boeing?

- Я розцінюю позитивно і вважаю, що власне у політико-правовій площині це справді буде допомога. В мене сумнівів не було в цьому (що "Бук" з Росії, – Апостроф) з самого початку. Те, що міжнародне співтовариство нарешті це усвідомило, це, звичайно, позитивно. Сподіваюся, що в якійсь мірі нашій дипломатії це допоможе.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили