Ранній Ляшко: яке політичне майбутнє чекає Савченко

Українська льотчиця заявила про початок самостійної політичної кар'єри

Надія Савченко оголосила про запуск нового політичного проекту та про свій намір розпочати самостійну політичну кар'єру Фото: Владислав Мусієнко

Українська льотчиця і народний депутат "Батьківщини" Надія Савченко через півроку після свого звільнення з російської в'язниці заявила, що хоче почати самостійну політичну кар'єру під прапорами партії "Народного руху України". Льотчиця анонсувала поїздки по Україні з презентацією нового політичного проекту, зазначивши при цьому, що не збирається вступати ні в "Народний рух", ні виходити з "Батьківщини". Чого насправді хоче Надія Савченко, розбирався "Апостроф".

В прямому ефірі програми Шустер-Live 25 листопада "некерована і непередбачувана", як вона сама себе називає, українська льотчиця Надія Савченко голосно заявила про свій намір будувати незалежну політичну кар'єру. "Я вибираю вести "Рух" разом з вами, тільки не той "Рух", який зараз створює Михайло Саакашвілі, не той "Рух", який зараз представляють нардепи Віктор Кривенко та Павло Кишкар в парламенті. Це той "Рух", з яким я познайомилася, який тримає той джерело цінностей, які залишилися, але не були реалізовані, і за які виходив Майдан", - заявила Савченко під час ефіру.

Про свої плани Савченко говорила дещо плутано: "Народний рух України" — це партія. Але, крім партії, це ще і громадська організація. Ось я за цю громадську організацію". Вона також підкреслила, що згодом збирається завести партію в Раду, але вступати в неї не збирається. "Я стаю самостійним політиком. Я відкриваю свій фонд. Ваша довіра може виражатися в цьому фонді. Я не буду брехати, що я створюю партію, яка буде чесною, і їй виділять гроші з бюджету на якусь політичну діяльність. Це не так. Я зроблю так, як це роблять в американській системі. Якщо я йду в політику, якщо я йду в президенти – скиньтеся мені, як кажуть, по гривні", – ще більш плутано повідомила Савченко. При цьому вона підкреслила, що не має наміру виходити з фракції "Батьківщина" у Верховній Раді.

Говорячи про Народний Рух, Надія Савченко мала на увазі партію, засновану відомим українським політиком В'ячеславом Чорноволом ще в 1989 році. І це саме той "Рух", який представляють Павло Кишкар і Віктор Кривенко, раніше виключені з фракції "Самопоміч". Про свої переговори з Савченка "Апострофу" розповів лідер НРУ Василь Куйбіда: "Ми поговорили в цілому - трохи про історію Руху, про його традиції, про програмі та статут. Потім вона захотіла зустрітися з політрадою, я її запросив, у нас відбулася конструктивна розмова, був обмін думками, який нікого ні до чого не зобов'язує". Про подальшу роботу з Савченко Куйбіда не сказав нічого конкретного: "Я не стверджую, що буде політичне співробітництво, тому що я не є директором партії. Політрада приймає всі рішення". При цьому пан Куйбіда зазначив, що чинне законодавство дозволяє Савченко очолювати партійний список, не будучи членом партії. "Треба, щоб з'їзд затвердив це рішення", - пояснив лідер НРУ.

Представники партії "Батьківщина", які давно підозрювали, що Савченко хоче створити власний політичний проект, не збираються виключати її з своїх рядів. "Вона давно не відвідує засідання фракції... Але у нас не було такого засідання, на якому ми обговорювали її виключення, і я думаю, що не буде. Ми її поставили в список як героя України, щоб витягнути з російської в'язниці, якщо б ще раз потрібно було її поставити, щоб врятувати, ми б зробили це. А далі — це її вибір. Думаю, що виключати ми її не будемо, і що вона повинна залишатися депутатом, а далі, якщо вона хоче робити самостійну політичну кар'єру, то це її справа", - пояснила "Апострофу" член фракції "Батьківщина", народний депутат Альона Шкрум. Раніше заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв стверджував, що Савченко абсолютно самостійно приймає рішення, не погоджуючи їх з позицією фракції.

Надія Савченко вже не перший раз заявляє про свої політичні амбіції. Практично відразу після виходу з російської в'язниці льотчиця заявила про готовність стати президентом України. "Щоб змінити структуру країни, повноваження президента, перезапустити закони, побороти корупцію, необхідно стати диктатором, який тримає все в своїх руках", - заявила, зокрема, Савченко, висловивши впевненість у тому, що на виборах її чекає стовідсоткова підтримка. Льотчиця також була помічена на мітингах, організованих партією 5.10 Геннадія Балашова і на протестах біля Нацбанку, які влаштовують народні депутати Євген Мураєв і Вадим Рабинович зі своєю партією "За життя". Цілком можливо, що таким чином, Савченко шукає собі ситуативних союзників, адже риторика у цих політиків схожа: всі вони виступають за дострокові вибори.

На своїй сторінці у Facebook льотчиця вже повідомила про те, що має намір їздити по Україні з рекламою своєї нової політичної сили: "Я буду виходити до людей скрізь, де будуть прапори "Народного руху України"! Ви почуєте мене, я - вас. Не прошу вас мені сліпо вірити. Навпаки, я прошу вас сумніватися і не зачаровуватися раніше часу. Тільки в дискусії народжується істина".

Крім того, Савченко останнім часом все частіше говорить про необхідність внесення змін до Конституції. За словами старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолія Октисюка, зміни в Основний закон — фішка нового політичного проекту Надії Савченко. "Для того, щоб ця партія чимось відрізнялася, планується, що вона буде сконцентрована на конституційному процесі. Цей "Рух" повинен буде просувати ідеї прийняття і розробки нової Конституції, за допомогою якої можна буде з чистого аркуша побудувати нову Україну, без корупції, без старих інститутів влади, без президента. Така ідея є ідеологічною, на ній дійсно можна будувати якусь партію і виходити до людей. Але є питання з фінансуванням. Наскільки я знаю, зараз у них немає спонсорів", - пояснив Октисюк. За його словами, електорат Савченко - це люди, які бажали приходу нових сил. Вони незадоволені системою влади та готові виступати проти Росії. "Не виключено, що на якийсь час вони об'єднаються з Саакашвілі, тому що риторика у них зараз дуже схожа",- зазначає експерт.

На думку політолога Руслана Бортника, з впливових політиків зараз навряд чи хтось надасть підтримку Савченко, хоча серед її можливих спонсорів звучали прізвища Сергія Тарути та одіозного бізнес-партнера Коломойського Геннадія Корбана. "У той же час Савченко може стати хорошим тягачем для політиків, тому вона цілком здатна сформувати якусь групу депутатів навколо себе навіть в нинішньому парламенті. Сьогодні Надія Савченко нагадує раннього Ляшка, коли є образ однієї людини, навколо якого можна зліпити будь-яку команду і запустити в парламент",- підсумовує експерт.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На встрече глав МИД стран — членов НАТО вопрос Украины — главный на повестке дня