У Нацполіції не жіноче обличчя: хто може зайняти крісло Деканоїдзе

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оголосив конкурс на посаду начальника Нацполиции

Крісло голови української Нацполіціі досі залишається вакантним Фото: Кабінет міністрів України

Неабияка інтрига закрутилася навколо призначення нового голови Національної поліції України. У четвер міністр внутрішніх справ Арсен Аваков нарешті оголосив конкурс з відбору кандидатів на цю посаду і оголосив його умови. Але цілий місяць з моменту, коли міністр заявив про плановане конкурсі, в медіа та експертному просторі, як колоду карт, щосили перебирали можливих кандидатів на високе крісло. "Апостроф" вирішив з'ясувати, хто може претендувати на посаду, яку залишила Хатія Деканоїдзе.

Грузинки не в фаворі

"У новому Кабміні іноземцям не місце" - цю думку на всі лади висловлювали різні експерти, політологи, а упівголоса - і самі високі чиновники. МВС не стало винятком - 11 травня 2016 року рапорт про відставку подала перший заступник міністра Ека Згуладзе - чарівне обличчя нової поліції, тендітна жінка, яка, тим не менш, важким локомотивом однією з найскладніших реформ правоохоронної системи України. Зовні все виглядало красиво: міністр Аваков, а потім і сама Ека запевнили громадськість, що вона "залишається в команді" у групі спеціальних радників, говорили про "особисті причини" відходу. У кулуарах тихенько пліткували про інше: мовляв, не так вже багато Згуладзе і зробила, все більше в Париж хиталася, і взагалі - міністр був проти її призначення свої першим заступником...

Наступною кандидатурою "на вихід" вже тоді називали подругу Згуладзе - 39-річну голову Нацполіції Хатию Деканоїдзе, призначену на цю посаду 4 листопада 2015 року. Втім, злостивці прорахувалися - після відставки Згуладзе Деканоїдзе продовжила займатися реформою поліції, зокрема, переатестацію старих кадрів МВС - справою, прямо скажемо, важкою і невдячною.

Деканоїдзе намагалася не втручатися в політичні конфлікти. Примітно, що і рапорт про відставку вона подала, коли її старий добрий друг Міхеїл Саакашвілі почав публічні нападки на президента Петра Порошенка.

На своєму останньому брифінгу Хатія відкрито заявила: українські політики так і не відучилися втручатися в справи правоохоронців - і це реальна проблема.

"Вважаю своїм обов'язком звернутися до політиків на всіх рівнях, починаючи з народних депутатів і закінчуючи високими кабінетами. Не можуть і не повинні призначення в правоохоронних органах узгоджуватися з політиками. Не можуть і не повинні політики використовувати сили правопорядку для захисту своїх політичних інтересів", - сказала вона.

До речі, знайти собі заміну Деканоїдзе запропонувала якраз через відкритий і прозорий конкурс. При цьому вона виступила проти призначення першого заступника, голови кримінальної поліції Вадима Трояна, зазначивши, що не бачить його "політично незалежною фігурою". Не минуло й 15 хвилин після її слів, як Аваков призначив Трояна в. о. голови Нацполіції...

Зліва направо: Хатія Деканоїдзе, Арсен Аваков та Ека Згуладзе Фото: Кабінет міністрів України

Конкурс для профі або піар МВС?

Цікавий факт: для призначення нового глави Нацполіції міністр внутрішніх справ зовсім не зобов'язаний проводити конкурс - закон цього не передбачає.

Аваков пояснив своє рішення необхідністю затвердити довіру українського і міжнародного співтовариства до майбутнього глави Нацполіції (а, може, згадав скандал, що розгорівся після призначення його заступником 24-річної Анастасії Дєєвої?).

Серед базових вимог до претендентів: відповідність загальним умовам роботи в поліції, повну юридичну освіту, не менше 7 років стажу роботи в галузі права не менш як 5 років управлінського досвіду.

"Твоя нова поліція буде мати керівника, який відповідає соціальним запитом суспільства на довіру і професіоналізм. Тут немає місця політиці, ця реформа не для політиків – вона для тебе", - довірливо писав Аваков у Facebook ще в листопаді, коли вперше оголосив про намір провести конкурс.

На першому етапі учасникам, крім звичного СV, пропонується представити своє бачення роботи керівника Національної поліції - а на початку січня (документи приймаються до 8 січня 2017 року) комісія допустить вже до самих конкурсних процедур тих, хто пройде первісне "сито".

У п'ятницю глава МВС запевнив ЗМІ, що комісія буде засідати вже в найближчі дні, і в який раз підкреслив, що в неї входять представники громадськості, правозахисники і зарубіжні фахівці.

Трохи пізніше, зазначив міністр, буде оголошена формальна процедура відбору - "ускладнені тести, перевірки на поліграфі та співбесіди", після чого комісія запропонує Авакову на затвердження декілька кандидатур.

"Якщо людина відповідає критеріям... я подаю кандидатуру в Кабінет міністрів, після цього ми отримуємо нового главу Нацполіції... За законом, з керівником Нацполіції буде укладено п'ятирічний контракт, і таким чином він буде дистанційований від політичних змін", - окремо наголосив міністр.

Сам Аваков бачить, щонайменше, 5 гідних претендентів. "Кілька людей з діючих офіцерів, які в змозі конкурувати на цьому рівні... Можливо, є хтось за межами поліції", - додав він.

Пікантна деталь в тому, що з 1 січня 2017 року нині спрощені критерії відбору кандидатів у начальники Нацполіції істотно посиляться і стануть більш вимогливими.

Виникає логічне запитання: якщо гідних досить, чому з оголошенням конкурсу тягнули так довго і прийом документів, по суті, починають під численні свята та вихідні? Хотіли дочекатися того самого посилювання процедури? Підбирали експертів в комісію? Або в МВС теж тасували кандидатів, вели переговори, вирішуючи, який підійде більше?

"Багато, безумовно, хотіли б зайняти це високе крісло, але давайте не будемо забувати - на це місце повинен прийти не політик, а чистий професіонал, причому найвищого класу, - сказав "Апострофу" екс-спікер МВС Володимир Поліщук. - Можливо, оголошення конкурсу затягується саме за певного кадрового "голоду".

Вкрай скептично поставився як до самої ідеї конкурсу, так і до обговорюваних кандидатам автор проектів журналістських розслідувань, екс-радник міністра внутрішніх справ Костянтин Стогній.

"Я скептично ставлюся до конкурсу, який проводить МВС, так само, як скептично поставився і до самої реформи, проведеної поліцією для поліції. Реформувати будь-який орган повинен хтось ззовні - це, до речі, загальноприйнята світова практика. Інакше чиновники-"реформатори" свого відомства просто прописують реформу під себе. Те ж саме зараз відбувається з конкурсом та створеної для нього комісією. Суспільству, по суті, намагаються нав'язати видимість конкурсу", - сказав Стогній.

Експерт нагадав, що Нацполіція, за законом, перебуває у віданні Кабміну, а тому оголошувати конкурс і прописувати його умови повинен був як мінімум Кабінет міністрів, але ніяк не МВС і його керівник.

"Це захід (конкурс, - "Апостроф") не має серйозного характеру, просто "хід конем" для громадськості. Я розглядаю це як PR-хід міністерства", - додав Стогній.

Експерт критично оцінив як умови конкурсу (зокрема не прописані в них серйозні психологічні тести), так і склад комісії. Наприклад, зазначив він, насторожує велика кількість запрошених іноземців.

"Персоналії не вражають. Один - ветеран морської піхоти, інший служив у кінній гвардії. Що ці люди можуть розуміти специфіку роботи Національної поліції України? Так, іноземний досвід можна і потрібно вивчати, але давайте не забувати, що у всіх країн свої шляхи розвитку, а у громадян - різне сприйняття життя. Те, що роблять зараз, - просто експерименти над державою, які можуть розвалити (і вже це роблять) систему", - переконаний Стогній.

Увійти до складу комісії, на думку Стогнія, повинні були бути в системі МВС професіонали, авторитетні люди з успішним досвідом роботи та високими показниками розкриваності злочинів - як, наприклад, колишній в. о. міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко, колишній начальник карного розшуку Києва Валерій Курей або генерал-лейтенант міліції у відставці (нині губернатор Закарпатської ОДА) Геннадій Москаль.

Фаворити

Все ж фаворити вже визначилися. І перша прізвище ймовірного нового глави Нацполіції, яку нам називали близькі до МВС джерела, це нинішній в. о. відомства Вадим Троян. За плечима у 37-річного Трояна, до речі, бойовий досвід в АТО: пішов добровольцем у "Азов", в травні 2014 року став заступником командира полку "Азов" при ГУМВС України в Київській області. Восени 2014 року Троян очолив Нацполіцію в Київській області, а на посаді першого заступника голови Нацполіції України з березня 2016 року займався кримінальним блоком.

Джерела "Апострофа" зійшлися в тому, що Вадим Троян вважається людиною, близькою до міністра Авакову. Нещодавно, до речі, Троян сказав, що не боїться оголошеного конкурсу, хоч і не підтвердив, що буде в ньому брати участь. "Час покаже", - ухилився від відповіді чиновник.

Наиболее вероятный кандидат на должность нового главы Нацполиции - Вадим Троян Фото: УНИАН
1 / 1
Вадим Троян вважається людиною, близькою до міністра Арсена Авакова Фото: УНІАН
1 / 1

Ще один ймовірний кандидат - керівник Головного управління Національної поліції у Києві Андрій Крищенко. Нещодавно він, щоправда, заявив ЗМІ, що не збирається претендувати на вакантну посаду - мовляв, і на своєму місці обов'язків і роботи вистачає.

Крищенко навіть зробив комплімент своєму в. о. начальника Трояну, назвавши того професіоналом, який досконало розбирається в предметі. Але виключати цю кандидатуру все ж не варто. Адже хто б став заздалегідь гучно заявляти про думки "підсидіти" пряме начальство?

Що стосується Крищенко, то зовсім нещодавно з'явився один неприємний фактор, який гіпотетично може вплинути на його шанси очолити Нацполіцію країни - саме він віддав наказ про притягнення спецназу КОРД у сумнозвісній спецоперації в Княжичах, де загинуло 5 силовиків. Правда, його шеф Вадим Троян сказав журналістам, що не бачить в цьому інциденті причин для відставки начальника київської поліції. "Давайте дочекаємося результатів розслідування. Я не вважаю, що Крищенко прямо причетний до того, що сталося ", - зауважив Троян.

У розмові з "Апострофом" екс-спікер МВС Володимир Поліщук зазначив, що в нинішній ще "постреволюційний період" в Україні, при незакінчених системних змінах правоохоронної структури, від подібних ситуацій не застрахований навіть самий досвідчений керівник. "Так, на Заході, при повністю усталеною і сформованої системи, така ситуація, очевидно, призвела б до відставки, але в наших умовах, якою б "ангел" не приймав рішення, подібні інциденти, на жаль, не виключені", - сказав він.

Ще один ймовірний кандидат - керівник (з 15 січня 2015 року) Головного управління Національної поліції в Києві Андрій Крищенко Фото: УНІАН

Про масштабної фігури ще одного можливого кандидата на посаду голови Нацполіції ми вже згадували - і його, називало кілька близьких до МВС джерел.

Отже, Геннадій Москаль - людина-глиба, якого в останні три роки відправляють наводити порядки в самих складних областях, наприклад, у Луганській, а зараз - у Закарпатській. А між тим, у 66-річного Москаля, генерал-лейтенанта міліції у відставці, крім досвіду управлінського, величезний стаж роботи в системі МВС - з 1975 року! Як не подивися, хороший плюс для людини на такій складній роботі як далеко ще недореформована Нацполіція.

"За плечима Москаля - колосальний досвід. З його вимогливістю і прямотою можна було б сподіватися на відмінні результати і в подальшому реформуванні Нацполіції, і результати її роботи", - зазначив Поліщук.

Позитивно оцінив цю кандидатуру і екс-радник міністра МВС Костянтин Стогній.

"Єдиний, хто більш чи менш підходить на цю посаду (з тих, кого обговорюють), - це Геннадій Москаль, - сказав він. - У нього є розуміння, що потрібно робити в системі, і він давно перейшов межу, за якою людині треба заробляти собі якісь дивіденди", працювати на особистий імідж".

Геннадій Москаль - людина-глиба, якого в останні три роки відправляють наводити порядки в найскладніших областях Фото: Владислав Содель

Про креатури Авакова

Майже всі близькі до МВС джерела, з ким ми розмовляли, згадуючи будь-якого з можливих кандидатів, обов'язково додавали щось на кшталт "близький до Авакову", "знаходить спільну мову з міністром", "його Аваков виділяє".

"Ті, чиї імена найчастіше звучать зараз, - креатура Авакова. І в цьому нічого хорошого немає, - сказав Стогній. - Найбільш незалежним і професійним я бачу Москаля. Він самодостатній, досвідчений, здатний самостійно приймати важливі оперативні рішення і буде найменш підданий політичному впливу ".

Практично всі наші співрозмовники були одностайні: очолити Нацполіцію повинен не політик, а професіонал.

"Посаду міністра може бути політичною, але в поліцію повинен прийти міцний профі. Людина, яка не тільки зможе відповідати за свою роботу і своїх підлеглих як професіонал, але і в змозі вирішувати питання розвитку служби, бачити її перспективи", - підкреслив Поліщук.

Екс-спікер МВС назвав ще одну, на його погляд, підходящу кандидатуру колишнього генерального прокурора Віталія Ярему. "Він керував міліцією Києва, працював у центральному апараті МВС, взагалі пройшов шлях від міліцейських низів до Генпрокуратури", - сказав наш співрозмовник.

Інше питання - чи дозволять Яремі амбіції претендувати на місце голови Нацполіції, очевидно, нижчий за статусом, ніж його остання посада генпрокурора?

"На цю посаду має прийти жорсткий спец, який зможе реально боротися з криміналом, заможна людина, міцно стоїть на ногах і не потребує політичні дивіденди. Я боюся політизації Національної поліції", - сказав Стогній.

Віталія Ярему також розглядають як ймовірного кандидата на посаду голови Нацполіціі Фото: Владислав Содель

Серед інших можливих кандидатів у керівники Нацполіції ми почули ім'я голови Нацполіції в Миколаївській області Юрія Мороза - "людину з великим досвідом правоохоронної роботи". Примітно, що поліцію Миколаївської області Мороз (до цього - радник Авакова) очолив 25 серпня 2016 року після трагедії в Кривому Озері, де шестеро поліцейських вбили місцевого жителя Олександра Цукермана. Очевидно, таке призначення в непростий момент говорить про те, що ця людина вміє вимагати від підлеглих ефективної роботи по забезпеченню правопорядку.

В якості можливих кандидатів називають імена глави Нацполиции в Донецькій області В'ячеслава Аброськіна та заступника голови Нацполіції України Костянтина Бушуєва.

"Чесно, мене менше всього хвилює, чиєю креатурою буде новий начальник поліції, і набагато більше - як він буде працювати. - сказав Поліщук. - Керівник поліції повинен бути абсолютно аполітичним і чітко розуміти свою головну задачу - забезпечення порядку і безпеки людей. І звичайно, роботи з подальшої реформи поліції, адже зараз вона, по суті, проведена лише на 10%".

Зате з деяким скепсисом джерела "Апострофа" поставилися до наміру йти на конкурс у глави Нацполіції народного депутата від БПП Мустафи Найєма. Днями політик заявив, що консультується з юристами на предмет подачі документів для участі в конкурсі.

"Так, Найєм має деяке відношення до МВС - входить в склад колегії міністерства, курирував процес переатестації співробітників міліції, але цього досвіду однозначно недостатньо, щоб керувати такою службою, як Нацполіція ", - зазначив один з близьких до МВС джерел.

Все вирішить Порошенко?

Отже, що ми маємо "у сухому залишку"? Конкурс відкритий, умови оголошені, міністр сподівається, що нового керівника Нацполіція отримає вже в лютому 2017 року.

Цікаво, що Аваков теж особливо підкреслив - хоче бачити на цій посаді фігуру аполітичну. "Перш за все, він не повинен бути політиком, він має бути ефективним. Думаю, що ми досить награлися в особисті кар'єри та задоволення амбіцій. У нас повинен бути ефективний офіцер, якщо хочете – лідер для тих поліцейських, які прийняли рішення служити і захищати", - сказав він журналістам.

Інша справа, що сам міністр - фігура політична, існує переконання, що в Україні подібні статусні призначення узгоджуються з вищим керівництвом країни.

"У цьому випадку всі заручники ситуації і міністр, і президент, - а найгірше - і суспільство теж, - зазначив Стогній. - Думаю, Порошенко давно б змінив Авакова, але не може цього зробити, тому що розсиплеться парламентська коаліція, а нові вибори нікому з провідних політсил зараз не потрібні. Швидше за все, кого б у підсумку не поставили керувати Нацполіцією, продовжить діяти система політичних противаг, компромісів та "договорняків".

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили