Погляд

Відставка Плотницького: чому програв ватажок ЛНР і кому Путін віддає Луганськ

Військовий експерт про те, що означає відставка ватажка луганських бойовиків

Відставка ватажка так званої ЛНР Ігоря Плотницького - результат боротьби силовиків Росії на окупованому Донбасі. Останні події свідчать про те, що на території, підконтрольній бойовикам луганської так званої "республіки", військові РФ виграли у ФСБ. Таку думку висловив "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

Події в Луганську - це боротьба спецслужб Росії. Швидше за все, Росія взяла напрямок на створення так званого "Придністров'я" у версії 2.0: обладнання нового кордону з Україною по лінії розмежування, згідно вкидань депутата Держдуми, і створення квазідержави на кшталт Придністров'я.

Тому що Росія відмовилася обговорювати миротворчу місію, і [спецпредставник Держдепу США з питань України Курт] Волкер сказав, що у них два шляхи: або місія, або створення "Придністров'я", за чим підуть санкції та все інше.

Тому там військові наводять порядок, вибивають звідти ФСБ і беруть під контроль цю "республіку". Як вони робитимуть далі: об'єднають так звані ЛНР і ДНР чи залишать дві "республіки" - питання часу. Судячи з того, що Ігор Плотницький вже в Москві (та подав у відставку, - "Апостроф"), то будуть об'єднувати в одну.

Справа в тому, що Плотницького від самого початку курувала ФСБ, як і це луганське самоутворення. Донецьке самоутворення і Олександра Захарченка курує генеральний штаб, тобто міністерство оборони Росії. (Звільненого "главу "МВС ЛНР") Ігоря Корнета підтримали не представники ФСБ. Захарченко кинув туди вірних йому бойовиків, і через кордон, швидше за все, до Луганська увійшла якась приватна військова компанія - що й зафіксувала ОБСЄ.

Тобто військові вичавлюють ФСБ. Навколо Путіна теж йде політична боротьба. І [міністр оборони РФ Сергій] Шойгу, як віддана і вірна Путіну людина, бере на себе, по-перше, контроль над цими територіями, по-друге, реалізацію бюджетних коштів на утримання цієї території і, по-третє, контрабанду в обох напрямках. Він напевно переконав Путіна, що єдине командування і єдине кураторство в особі його самого або його відомства буде значно ефективнішим.

Читайте також: "Переворот" у Луганську і втеча ватажка ЛНР: в Москви є два варіанти

Путін, до того ж, завжди віддавав перевагу армії, незважаючи на те, що сам - виходець зі структур КДБ-ФСБ. Але він завжди тиснув на ФСБ. А сама ФСБ - найбільш нелояльна до Путіна організація в структурах управління РФ.

Тому він, швидше за все, піддався на розмови Шойгу і прийняв рішення, що військові впораються краще. Ось вони і розіграли такий спектакль начебто "повстання" всередині так званої ЛНР.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили