Погляд

Карт-бланш від Трампа: в переговорах щодо Донбасу з'являється новий гравець

Астана готова прийняти переговори щодо Донбасу, вважає Олег Жданов

Фото: УНІАН

Казахстан може стати новим учасником переговорів щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. При цьому Астана змінить Мінськ, якщо буде відповідний запит з боку України. Таку думку висловив "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов, коментуючи пропозицію президента США Дональда Трампа про перенесення переговорів щодо Донбасу з Мінська в інше місце, зроблену на зустрічі з казахським лідером Нурсултаном Назарбаєвим.

Інтерес Назарбаєва створити новий політичний центр впливу (в Центральній Азії). І, в принципі, він вже є досить вагомою фігурою. А Казахстан в політичному відношенні став країною, з якою рахуються.

Навіть сам візит Назарбаєва (в США) говорить про ту повагу, яку виявив до нього Білий дім. Президент Трамп вийшов на зустріч, провів з ним перемовини. Відбулися спільний обід і спільна прес-конференція в Білому домі.

Підсумок співпраці Казахстану і США 50 мільярдів доларів інвестицій і 7 мільярдів на поточний рік, що закріплено контрактами.

Тобто ми бачимо, що вага Казахстану в цьому питанні зростає і тому Назарбаєв веде досить самостійну політику, особливо щодо РФ.

До речі зараз питання передачі космодрому "Байконур" закрите Казахстан наполіг і націоналізував "Байконур". І Російська Федерація виводить звідти війська, переселяє своїх громадян на свою територію, а "Байконур" передається Казахстану.

Тобто Назарбаєв намагається створити новий центр політичного впливу в Центральній Азії. І тому він, розуміючи, що на пострадянському просторі є кілька конфліктів, найгарячішим з яких є Донбас, проявляє ініціативу в плані перенесення Мінська (мінських переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, "Апостроф") в Астану, якщо буде запит з боку України. І я не виключаю, що США дадуть карт-бланш Назарбаєву на ведення переговорів у плані врегулювання кризи на Сході України.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На встрече глав МИД стран — членов НАТО вопрос Украины — главный на повестке дня