Треба робити з розумом: в Україні відкривають полювання на "агентів Кремля"

Влада думає, як убезпечити Україну від впливу Росії на виборах, опозиція має сумніви

Фото: Прес-служба президента

Втручання Росії в президентські вибори в США в 2016 році започаткувало дискусії про кібербезпеку кожної держави. Не стала винятком і Україна. Напередодні президентських і парламентських виборів українські державні діячі заговорили про те, як захиститися від втручання Росії. "Апостроф" з'ясовував, чи зможе Україна вберегти себе від гіркого досвіду США і чи не можуть влада й особисто президент Петро Порошенко використати "полювання" на агентів Кремля і Володимира Путіна для переслідування опозиційних політиків.

Президент України Петро Порошенко вважає, що Російська Федерація намагатиметься будь-якими способами вплинути на результат президентських і парламентських виборів.

"Світ повинен запропонувати рецепт для протидії російському втручанню в будь-які вибори, зокрема й українські. В найближчі два роки в західних країнах має відбутися близько 20-ти виборчих кампаній. Наприклад, вибори до Європейського парламенту, який матиме надзвичайний вплив на майбутній склад європейської комісії", - закликав Порошенко на XI Форумі з питань безпеки, який відбувся 12-13 квітня у Києві.

Також він запропонував на законодавчому рівні вберегти Україну від прямого втручання Росії у вибори. Яким чином, глава держави не уточнив. Але навів у приклад Францію і Німеччину, в демократіях яких "впроваджені або впроваджуються зміни в законодавство такого типу".

Варто нагадати, що в 2017 році був ухвалений закон "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України", який є першим кроком держави до серйозного захисту своїх даних. Але, на жаль, в законі не прописані конкретні заходи, а лише надано перелік суб'єктів, які безпосередньо здійснюють у межах своєї компетенції заходи щодо забезпечення захисту в цифровому просторі. Серед них – Збройні сили, правоохоронні та розвідувальні органи, Рада національної безпеки і оборони та інші.

Фото: facebook.com/cyberpoliceua

У фракції "Блок Петра Порошенка" також поки не можуть відповісти, яким чином можна вберегти країну від втручання Росії у вибори.

"Це не врегулюєш законодавчо. Для кіберзахисту потрібні технологічні розробки", - відповів "Апострофу" нардеп від БПП Олександр Черненко, який займається виборчою реформою.

Він нагадує, що на законодавчому рівні прописана заборона на агітацію в іноземних ЗМІ, фінансування іноземними фізичними та юридичними особами виборчих кампаній в Україні тощо. Але це не позбавляє Росію можливості застосовувати в Україні більш витончені технології.

"Ми всі знаємо, скільки росіяни витрачають грошей на ботів, скільки витратили на втручання в американські вибори. Вони не будуть економити на цьому. Тому питання стоїть не стільки в законодавстві, скільки в технологічних розробках Центральною виборчою комісією, забезпеченні серверів каналів зв'язку і в цілому інформаційної системи виборів", - вважає Черненко.

Читайте також: Порошенко знайшов, чим налякати Гройсмана: що з цього вийде

А ось в опозиції інакше трактують заяву президента. Позафракційний депутат Віктор Чумак згоден, що необхідно захищати себе від втручання Росії, але потрібно робити це з розумом.

"Як Порошенко хоче це робити? Знищити опозиціонерів і назвати всіх, хто його критикує, агентами Кремля? Тому говорити про це я зможу тоді, коли побачу запропоновані механізми", - сказав він "Апострофу".

З такою думкою погоджується й політтехнолог Михайло Чаплига. Він стверджує, що під приводом боротьби з Росією і захисту виборів нинішня влада лише намагається зберегти своє місце.

"Якщо вони не можуть перемогти шляхом рейтингів і народної підтримки, тоді потрібно будувати такі умови, щоб всі інші конкуренти фізично не могли змагатися з ними. Відповідно, коли вони говорять про чиєсь втручання, створюється атмосфера, де будь-який політик, який не говорить в унісон з владою, буде автоматично клеймуватися як ворог", - сказав він "Апострофу".

Фото: ukrinform

Партнери БПП за коаліцією знайшли відповіді на аргументи опозиції. Нещодавно міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у своєму блозі на одному з українських сайтів написав, що в МВС пропонують забезпечити на законодавчому рівні невідворотність покарання за злочини проти виборчих прав, декриміналізацію дрібних порушень і попередження правопорушень під час виборів, що дозволить зробити їх чесними.

"Багато політиків розцінили таку заяву міністра, як політичний шантаж. Але ні! В нормальній цивілізованій країні закон однаковий для всіх, і міністерство зобов'язане діяти таким чином. А ті народні депутати, які хочуть чесних виборів, повинні йому в цьому допомагати", - сказав "Апострофу" депутат від НФ Леонід Ємець.

Він підкреслив, що захистити українські вибори від російського втручання може одна важлива і вирішальна реформа – виборча. Якщо її не провести, то це дозволить росіянам знову купувати мандати в українському парламенті.

"Необхідно змінити нинішню виборчу систему на систему з відкритими списками, яка дозволить прибрати корупційну складову у виборах", - підкреслив Ємець.

"Фронтовик" попереджає: якщо провести вибори за старою виборчою системою, то в парламент прийдуть популісти, російські диверсанти і українські корупціонери.

Разом з тим, політтехнолог Чаплига, який працює з виборчими кампаніями, впевнений, що будь-які вибори можна врятувати тільки одним способом – критичним мисленням виборця.

"Тому що потрібно буде захищатися від втручання не тільки Росії, а також Європи і США", - підсумував він.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Многое относительно будущих выборов решится уже в декабре

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

В высоких кабинетах всерьез подумывают над проведением следующей весной выборов