RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вибори за правилами й без: головні скандали на мажоритарних округах

Хто до останнього тримався за шанс отримати крісло в новій Раді

Хто до останнього тримався за шанс отримати крісло в новій Раді

Незважаючи на те, що вибори в Україні відбулися 21 липня, три дні потому на деяких округах все ще горять баталії за кожен голос. Оскільки ті, хто програв, відмовляються визнавати свою поразку, в хід йдуть поліція, спецназ та "тітушки".

"Апостроф" розповідає про найгарячіші точки на мапі дострокових виборів до Верховної Ради.

Небезпечною ситуація була на окрузі 64. Туди вже 22 липня відправили вертоліт зі спецназом. Ймовірно, це саме та причина, з якої ситуацію вдалося загасити на самому початку.

Зараз результати на окрузі підбито. Переміг нардеп-самовисуванець Володимир Арешонков, який обійшов і "Слугу народу" В'ячеслава Сігачова і бувалого нардепа Сергія Пашинського.

Ще одну групу спецназу Нацполіціі 23 липня відправили в округ 50. Там в процесі підрахунку голосів стало зрозуміло, що переможця і переможеного розділяє занадто мала кількість голосів. Під облвиборчкомом раптово з'явилися групи людей, які поставили намети і склали шини. Роботу ОВК зірвали, проте сам факт прибуття спецназу заспокоїв гарячі голови. В результаті ОВК таки завершила підрахунок голосів, визнавши перемогу кандидата від "Оппоблока" Руслана Требушкіна. Його відрив від посівшого друге місце Андрія Аксьонова склав 0,32% або 206 голосів.

Ще одна гаряча точка - округ 105 в місті Щастя Луганської області. Поліція вже на місці і забезпечує проведення перерахунку голосів. Один з членів ОВК нібито заявив правоохоронцям, що в ЦВК передали результати голосування, незважаючи на те, що обробка протоколів не проводилася. Цікаво, що розмови про необхідність перерахунку голосів виникли після того, як стало зрозуміло: переможцем округу стала кандидат від "Оппоблоку" Вікторія Гриб, а от програв ... кандидат від головного конкурента "Оппоблоку" - партії ОПЗЖ Сергій Медведчук, брат того самого Віктора Медведчука. Ситуація поки під контролем. ОВК перераховує голоси.

Міні-конфлікт виник на окрузі 118 у Львові, де зійшовся завсідник ВР Богдан Дубневич з кандидатом від "Голосу" Галиною Васильченко. Хто знає, як би все розвивалося, якби Святослав Вакарчук не виступив із заявою про те, що перемогу його кандидатки намагаються вкрасти. Зависла комісія раптово відновила підрахунок голосів, а Дубневич навіть визнав свою поразку. Обійшлося без всюдисущого спецназу.

Незважаючи на встановлення переможця, ще одна кризова ситуація намічається на 69 окрузі, де "Слуга народу" Едгар Токар програв 1,34% політику зі стажем Віктору Балозі. При цьому спочатку підрахунок голосів йшов на користь "слуги", але Балога зумів "рвонути". У партії ж впевнені, що на окрузі були фальсифікації, і будуть вимагати перерахунку. Сам Балога начебто і не проти, але ставить умови. Голоси повинні перерахувати по всьому округу, а вердикт має винести комісія, а не суд. Мовляв, в Україні ті ще суди.

Зовсім гаряче на окрузі 207 в місті Корюківка під Черніговом. На місце вже прибули і поліції і "тітушки", які намагалися забрати з робочого місця главу ОВК. Поліції вдалося відбити важливу робітницю, однак робота комісії все ще в підвішеному становищі. Зараз на окрузі підраховано 96,01% голосів: лідирує "Слуга народу" Максим Зуєв, другим йде самовисуванець Ігор Рибаков, який голосував за одіозні "диктаторські закони 16 січня". Розрив між ними всього нічого - 0,54%. Зуєв вважає, що його перемогу намагаються вкрасти.

Не гаряче, але вельми весело йшли справи на 51 окрузі в Донецькій області, який є найменшим в Україні. По-перше, там просто епічно пролетіла Надія Савченко (а після і зовсім психанула ), конвертувавши свій рейтинг аж в 8 (!!!) голосів. Переміг же на окрузі самовисуванець Олександр Ковальов. При цьому, його перемогу комісія нібито відтягувала як могла.

Відзначимо, що Ковальова підозрювали в тому, що в 2014 році він сприяв втечі бійців "Беркуту" після бійні на Євромайдані в Києві. Також в ГПУ вважали, що він ховав зброю, яка було використана "Беркутом". Разом з тим, ЦВК визнала Ковальова переможцем. Для проходу в Раду йому вистачило 220 голосів. З 3133 виборців, внесених до списків, на вибори прийшли всього 837 людей.

Не хотів здаватися без бою і Сергій Ківалов, який боровся за місце в Раді на окрузі 135 в Одесі. Зокрема, ОВК влаштувала технічну перерву, яка тривала непристойно довго через відсутність кількох членів комісії. Зрештою голоси таки дорахували, а Ківалов визнав свою поразку. У підсумку переміг "Слуга народу" Олексій Леонов з перевагою 8,58% голосів.

Відмовлявся визнати поразку на окрузі 94 в Київській області і нардеп від БПП Ігор Кононенко, який в результаті програв телеведучому Олександру Дубинському від "Слуги народу" з відставанням у 28%. Зокрема, поки в справу не втрутилася поліція, ОВК ніяк не могла доставити бюлетені до Києва. Довелося викликати спецназ ...

Серйозний конфлікт також палає на 210 окрузі. Там, за інформацією місцевих ЗМІ, самовисуванець Сергій Коровченко влаштував "пекло" в ОВК, зірвавши роботу комісії. Натомість зранку 24 липня у ЦВК надійшла інформація про те, що Коровченко на виборах переміг. Разом із тим, журналісти стверджують, що ЦВК оприлюднила результати незважаючи на відсутність даних з 11 дільниць. Різниця між Коровченко та Борисом Приходько, який, за даними ЦВК, програв вибори - 0,19%. Місцеві ЗМІ прогнозують, якщо підрахунок все-таки буде чесним, перемогу здобуде Приходько.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів