Україні варто зупинити "гру у звинувачення", яка отруює стосунки - екс-радник Джо Байдена

Цього року Мюнхенська конференція показала, що більшість міжнародної спільноти нарешті визнала виклики, які перед нею стоять

Фото:

Про провал кремлівської військової стратегії в Україні, причини того, чому Київ завжди був пріоритетом для США, а також коли Україні розраховувати на вступ в НАТО в інтерв'ю "Апострофу" розповів доктор Майкл ХАЛЦЕЛЬ, старший науковий співробітник Інституту зовнішньої політики Школи передових міжнародних досліджень Університету Джона Гопкінса, екс-радник Джо Байдена на посаді сенатора, представник США під час розширення НАТО на Балканах та представник США при ОБСЄ.

- Рік тому Росія планувала захопити Україну за три дні. Але за рік після повномасштабного вторгнення до Києва приїхав президент США Джо Байден. На вашу думку, цей візит є сигналом для Росії не намагатися повторити широкий наступ?

- Я сумніваюся, що цей візит зміг би стримати ескалацію. Але російська стратегія провалилася ще за довго до поїздки Байдена у Київ, це правда. Однак, його мужність посилить підтримку України з боку США.

- Американські президенти не відвідували Україну 15 років. Чи згодні ви з думкою, що Україна перебувала на периферії інтересів США і НАТО за цей час?

- Україна завжди була головним пріоритетом для США у Європі. Однак Україна не була готова до вступу до НАТО – і цей факт лишається фактом. Якби вона була готова і якби її прийняли, світ однозначно мав би сьогодні інший вигляд. Але такі міркування про нездійсненне нас далеко не заведуть.

Читайте: Сушанський скандал: як 45 росіян налякали Путіна до смерті

- У 2007 році на Мюнхенській конференції Путін фактично оголосив Заходу нову холодну війну. Але свідчення, що Захід прокинувся, ми побачили лише у Мюнхені тиждень тому. Чи згодні ви, що зараз Захід платить надто велику ціну за свою бездіяльність?

- Вторгнення Росії у Грузію і незаконне захоплення Росією Криму – це були дії, які мали розбудити усі західні країни і показати їм путінські імперіалістичні бажання. Так, цього року Мюнхенська конференція показала, що більшість міжнародної спільноти нарешті визнала виклики, які перед нею стоять. Але не всі – Китай, Індія, Африка та арабські країни ще цього не розуміють.

- В Україні зараз допомогу з боку Вашингтона бачать так – США контролюють ескалацію у війні України із Росією. Але, нажаль, це відбувається за рахунок життів українців. Якби ми отримали необхідну зброю якомога скоріше, ми б стримували Росію набагато ефективніше.

- Знову ж таки. Я розумію почуття українців, але такі запальні суперечливі аргументи лише сприяють "грі у звинувачення", яка отруює стосунки і зрештою зміцнює позиції тих, хто проти допомоги Україні. Такі заяви абсолютно контрпродуктивні.

- Ви згадали про Китай. Пекін нещодавно запропонував те, що називає своїм "мирним планом". Президент Зеленський заявив про бажання зустрітися із Сі Цзіньпіном. На вашу думку, яка роль Китаю буде у цій війні?

- Китай не хоче бачити, як дружній йому авторитарний російський режим зазнає принизливої поразки в Україні. Пекін також пам’ятає допомогу, яку Росія надавала під час Корейської війни й у інших конфліктах. Але допомога, яку Китай надає Росії, не є безумовною. Сі дав Путіну чітко зрозуміти, що Китай виступає абсолютно проти використання Росією ядерної зброї. Бо це може похитнути ядерне стримування в Індійському й Тихоокеанському регіоні, яке запровадив Китай проти США.

Вашингтон зараз тисне на Пекін, аби там не поставляли зброю Москві. Але зважаючи на те, що зараз США та Китай у поганих стосунках, цей тиск може не мати ефекту, і поставки відбудуться.

Читайте також

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

У Путина нет другого выхода, кроме как пытаться запугать страны Запада

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальных юридических оснований для принудительного возвращения военнообязанных из Европы в Украину нет

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

В США заговорили о серьезной помощи Украине, и это не похоже на предвыборные обещания