Пощастило, напевно: декларації української еліти вражають соцмережі

Як соцмережі відреагували на 95 картин Довгого, 22 автомобіля Бурбака та інші придбання політиків

Соцмережі обговорюють декларації українських чиновників і депутатів Фото: УНІАН

Система електронного декларування для держслужбовців була запущена на початку вересня. Але технічні проблеми Національне агентство з питань протидії корупції (НАПК) змогло усунути лише в жовтні. За короткий термін роботи системи багато чиновників і політиків встигли "порадувати" українців інформацією про свою нерухомість, машини і нечувані суми готівкою. Але потім виникли і нові технічні проблеми у зв'язку з напливом бажаючих задекларувати свої статки. Грубо кажучи, система не витримала. Як результат, чиновники активно скаржаться, що змушені чекати ночі, щоб внести інформацію в систему, але і тоді це не вдається. Лише з 24 по 27 жовтня в НАПК прийшло більше 200 листів-скарг - в основному, від депутатів, суддів і працівників прокуратури. У НАПК 27 жовтня пообіцяли, що останні чотири дні жовтня окремі його підрозділи будуть працювати цілодобово, щоб терміни не були зірвані, але відкладати кінцеву дату подачі — 30 жовтня — не будуть. Однак агентство заперечує свою провину у неналежній роботі системи електронного декларування і стверджує, що винні оператори системи. "Апостроф" в соцмережах зібрав найцікавіші, на наш погляд, думки про роботу системи е-декларування та про розкриті багатства українських політиків.

Кум президента і за сумісництвом міністр інформполітики Юрій Стець у 2015 році позичив третім особам 40 тис. євро і 50 тис. доларів. Згідно декларації, Стець в минулому році отримав понад 200 тис. грн доходів, з яких зарплата склала 75 тис., страхові виплати - майже 40 тис. грн, а пенсія - аж на 93 тис. грн. Цим обурився, наприклад, блогер з ніком "Ледокоин Гетьмана".

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман в електронній декларації вказав понад 1,5 млн доларів готівкою, запонки з дорогоцінними каменями і 12 годин елітних годин: Rolex (2шт.), Breguet (2 шт.), Girard-Perregaux (2шт.), Parmigiani, Audemars Piguet, Ulysse Nardin.

Навколо декларації глави фракції БПП у Верховній Раді Ігоря Гриніва розгорівся цілий скандал. Він відмовився пояснити журналістам-розслідувачам проекту "Схеми", чому дані офіційної декларації суперечать його реальним статкам, а також вказати джерела своїх доходів. Журналістам він висловив своє велике презирство. Хоча сумарно сім'я Гриніва з трьох осіб в 2013-2014 роках "заробила" 750 тис. грн, дружина депутата в 2014 році купила квартиру, яка зараз оцінюється в 7 млн гривень.

Скандальний депутат від "Волі народу" Олесь Довгий відзначився любов'ю до мистецтва - у нього 95 картин і 10 статуй. Також нардеп задекларував 11 наручних годинників і 1,5 млн доларів готівкою в 2015 році. У його дружини готівки трохи менше - 400 тис. євро.

Народний депутат України Дмитро Шенцев задекларував колекцію з 170 самоварів IX-XX століть, колекцію ікон і кілька картин. А ще депутат зберігає в готівці 1,5 млн доларів.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак живе "екологічно" у величезній квартирі на 355 кв. м. Володіє він нею разом з дружиною. Міністр також задекларував два автомобілі: Jaguar S-type 2006 року випуску і Volkswagen Touareg 2011 року. У дружини - Toyota Camry 2011 року. Готівкою в Семерака зберігається, згідно декларації, 190 тис. грн і 160,5 тис. доларів.

Не довіряє банкам (фінансовим установам, а не скляному посуду) і голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк - він задекларував 390 тис. доларів і 60 тис. євро готівкою. При цьому в 2015 році в НКРЕКП Вовк заробив лише 68,997 тис. грн.

У віце-прем'єра Павла Розенка готівки не так багато: 550 тис. в гривнях, 15 тис. в доларах і 10 тис. - в євро. Зате мати Розенка подарувала йому квартиру в Києві площею 81,4 кв. м вартістю 450 тис. грн. У минулому році віце-прем'єр заробив на посаді міністра лише 74,5 тис. грн. Його дружина - лише на 10 тис. грн більше.

Без нерухомості живе міністр культури Євген Нищук. Він задекларував 43 тис. доларів і 15 тис. євро готівкою. У 2015 році Нищук заробив 194 тис. грн, з яких 183 тис. - зарплата в театрі імені Франка у Києві.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков любить дорогі годинники, шуби і зброю. У декларації він вказав годинник Rolex Daytona 1992 року, Vacheron Constantin 2003 року і Jaeger LeCoultre 2004 року, а також антикварні годинники, 7 одиниць антикварної зброї 19-20 століття. У його дружини 3 шуби - дві норкові і одна з каракулю. Вина у міністра накопичилося 760 пляшок. У Авакова в готівці є 265 тис. грн, 178 тис. доларів і 118 тис. євро. У дружини міністра - 1,3 млн гривень, 275 тис. доларів і 30 тис. євро. У мережі вже жартують з приводу декларації Авакова.

Колега Авакова - голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе - задекларувала три квартири, куплені в іпотеку і одну земельну ділянку. Все - в Грузії. Також Деканоїдзе вказала дві зарплати - майже 89 тис. грн - в Нацполіції і 3,4 млн гривень в американській компанії MPRI International Services LTD, an Corporation Engility.

Заступник голови фракції "Блок Петра Порошенко" Анатолій Матвієнко і зовсім здивував тим, що задекларував Храм Успіння Пресвятої Богородиці у Вінницькій області. Крім того, у нього є 10 земельних ділянок, та майже 3 млн грн готівки у нього і його дружини.

Секретар Київради Володимир Прокопів теж відзначився - у своїй декларації він вказав туалет.

Скандально відомий нардеп Володимир Парасюк задекларував годинник Samsung Gear S2 з коментарями "Приніс Святий Миколай. Але точно сказати не можу, бо я спав".

Український бізнесмен і народний депутат від партії "Народний фронт" В'ячеслав Костянтинівський став рекордсменом, задекларувавши 14,7 млн доларів готівки та позичені у колишнього міністра вугільної промисловості Віктора Тополова 5 млн доларів.

Голова Нацбанку Валерія Гонтарєва на відміну від багатьох українських політиків не зберігає гроші в готівці. На її рахунку в "Укрексімбанку" зберігається 1,8 млн доларів і ще майже 62 тис. грн – в "Ощадбанку". Також Гонтарєва задекларувала два автомобілі Porsche.

А ось народний депутат від БПП Микола Фролов заявив, що шахраї записали на нього в декларації сім квартир і автомобіль.

На декларації політиків відповів музикант Святослав Вакарчук.

Почуття українців з приводу декларацій чиновників влучно охарактеризував популярний блогер Роман Шрайк.

Читайте також

Підкоп під Зеленського: яку нову гру затіяв Путін

Ключевая задача ИПСО России состоит в том чтобы дискредитировать руководство Украины

Силові зміни: з чим пов’язані різкі кадрові рішення Зеленського

В один день президент провел ряд серьезных кадровых изменений в силовых структурах

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Увольнение министров очевидно является решением Офиса президента