Розвал Росії замість захоплення України: чого досяг плешивий московський фюрер

Дії Путіна призведуть до зворотного ефекту

Фото:

Йде шостий день війни. І стає остаточно зрозумілим, чого хотів досягти Кремль. Ідея відтворити імперію, створити такий собі СРСР 2.0 - давня манія Путіна. Тим не менш, він повністю прорахувався у своїх планах та стратегіях. Більше того, Путін сам підштовхнув Росію в прірву, останнім кроком завершивши те, до чого готувався понад 20 років. Як допоможе йому у цьому Україна, читайте у матеріалі "Апострофа".

Плани нового Гітлера

Плани Москви розкрилися 26 лютого, коли вранці на одному з головних пропагандистських російських сайтів, РИА Новости, вийшла стаття "Настання Росії та нового світу". Її, звичайно ж, оперативно видалили, але скріни в Інтернеті, як відомо, не горять.

Зважаючи на все, велика мрія маленького Путіна — це вже не лише Україна, а й усе близький закордон цілком. Оцінити цей потік нацистської свідомості можна, навівши лише кілька цитат: "Росія відновлює свою єдність — трагедія 1991 року, цієї страшної катастрофи нашої історії, її неприродний вивих, подолані. Так, великою ціною, так, через трагічні події фактично громадянської війни, бо зараз поки що ще стріляють один в одного брати, розділені приналежністю до російської та української армій, але України як анти-Росії більше не буде. Росія відновлює свою історичну повноту, збираючи російський світ, російський народ разом - у всій його сукупності великоросів, білорусів і малоросів" .

Як бачить читач, російський пропагандист повністю "заплив" у категорії ХІХ століття, згадавши чорносотенно-погодінську лексику. Дивно, що "Південно-Західний" та "Західний край" не були згадані ним у імперському чаді.

Політолог Євген Магда нагадує, що тема "єдиного слов'янського народу" існує ще з 19 століття, вона була тоді вкинута та використовувалася для стримування національних рухів на території Російської імперії.

"Парадоксальність тогочасної ситуації полягала в тому, що в Україні, яка стала в останній третині ХІХ століття центром економічного розвитку імперії, практично не розвивалася національна буржуазія. Цей парадокс вони хочуть повторити і зараз, позбавивши прав і свобод українців так, як це вже сталося з росіянами Але розвиток подій показав, що українське суспільство цього не сприймає і ніколи не сприйме. Навіть існуючі недоліки нашої держави не підштовхують людей до сприйняття цих речей", - каже "Апострофу" Магда.

Але повернемось до "шедевру" роспропаганди. Наступна цитата, ймовірно, нагадає читачеві 30-ті роки минулого століття та ще одного діяча, який намагався увійти до підручників, розширивши для своєї нації "життєвий простір" та остаточно вирішивши національне питання – щоправда, єврейське.

"Володимир Путін взяв на себе - без краплі перебільшення - історичну відповідальність, вирішивши не залишати вирішення українського питання майбутнім поколінням. Російський дім хата спочатку втратила частину свого фундаменту (київську), а потім змушена була змиритися з існуванням двох держав уже не одного, а двох народів ", - камлає фашистський пропагандист, впевнено заявляючи, що "тепер проблеми немає-Україна повернулася до Росії як частина російського світу".

Нагадаємо, що у статті згадувалося "завоювання України за 3 дні", чого завдяки самовідданому опору українців не трапилося і за 5 днів, і не станеться тепер ніколи.

На думку Євгена Магди, це свідчить про те, що до 26 лютого Росія розраховувала мати вирішальні успіхи, якими можна буде пишатися та використати.

"Лукашенко говорив, що війна триватиме 3-4 дні – ідея не випадкова, вона свідчить про існування певного наративу, в якому йдеться, що українців потрібно швидко перемогти. Звичайно, буде зворотний процес", – каже експерт.

За його словами, Росія намагається програмувати реальність і, відповідно, шматувати Україну на велику кількість частин і готова сприяти федералізму, сепаратизму та внутрішньому руйнуванню України, щоб формувати картину вибуху нашої держави зсередини.

"Зверніть увагу, що у своєму зверненні рано вранці 24 лютого Путін говорив про право народів, як живуть в Україні на самовизначення. Це означає прагнення розколоти Україну на максимальну кількість малих частин. Ми вже бачили визнання з їхнього боку існування "народу Севастополя" та " народу Криму". Народ Донбасу ще можна хоч якось пояснювати, але народ Севастополя?", – каже Магда.

Доводиться лише шкодувати, що Захід не зробив реальну контрставку на розвал Росії, що могло б запобігти безлічі жахливих подій, останнім з яких виявився напад на Україну.

Крах бліцкригу та його наслідки

Поки що ніхто не знає точно, чим закінчиться повномасштабна війна, що почалася, але деякі висновки з того, що відбувається вже можна зробити:

По-перше, єдиний Захід у вигляді союзу США та Європи - це знову геополітична реальність. Антиросійська коаліція – надовго і вона, ймовірно, вступить згодом у протистояння з Китаєм. Крім того, РФ у Європі більше не має союзників і немає друзів. Всі, кому давали дешевий газ в обмін на дружбу, більше Росії нічого не винні.

По-друге, Росія робить жалюгідні спроби відходу в Азію, тобто Московія йде назад у Золоту Орду, кілька століть вдаючи, що наближається до європейської цивілізації. Якщо найближчим часом у РФ не зміниться влада, а в цьому практично немає жодних сумнівів, ми побачимо девестернізацію та формування там абсолютно нової ідентичності. По суті, Москва потрапить остаточно в залежність від Китаю, перетворившись на його сировинний придаток.

По-третє, більше нема питання, чи відносити Україну до Європи: тепер на нього відповіли не лише українці, а й сама Європа. Тут досить характерним моментом є запровадження розгромних санкцій проти Москви, яких вдалося досягти завдяки емоційному спічу Володимира Зеленського. Виступаючи з поля бою у Києві, він просив європейських лідерів чесно оцінити прагнення України до Європейського Союзу та надати реальну допомогу у боротьбі з російськими окупантами. Україна потребувала того, щоб її сусіди активізувалися із продовольством, боєприпасами, паливом, санкціями. За словами чиновника, який був особисто присутній на відео-зустрічі, по суті Зеленський говорив: "Послухайте, ми тут помираємо за європейські ідеали". Саме таке швидке особисте звернення Зеленського пересилило опір європейських лідерів нав'язуванню заходів, які можуть призвести російську економіку до стану, близького до колапсу.

Безпрецедентні дії змусили росіян товпитися біля банкоматів у відчайдушній спробі зняти готівку та викликали запеклу реакцію Путіна, який назвав санкції "незаконними" і наказав привести в стан підвищеної бойової готовності ядерні сили, остаточно запевнивши світ у своєму божевіллі. Втім, не надто адекватною є і реакція самих росіян на те, що відбувається. На думку директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, у Росії когось у чомусь переконувати великого сенсу немає, найкращим доводом таки будуть санкції.

"Хіба що наші кібервійська можуть закидати в їхній інтернет кадри з жахами війни, хоча ФСБ, звичайно, дуже серйозно все блокує в нинішній ситуації. Поза всяким сумнівом, "вантажі 200" впливатимуть на їхню картину світу, але для цього ще потрібен певний час Думаю, більший результат дадуть санкції, коли тих 150 тис. туристів, які зараз блоковані за кордоном Росії, не зможуть долетіти додому, зняти гроші зі своїх карт – це буде головною причиною, щоб росіяни почали ставити питання, "що сталося?" шукати на нього відповіді, нариваючись на нашу контрпропаганду. Санкції, які б'ють по конкретному росіянину, його гаманцю – це найкращий вид пропаганди. Потрібна ще візуалізація з нашого боку: подробиці, за що і які ввели санкції тощо".

Що далі?

Фактично, ми є свідками та учасниками завершальної стадії процесу формування становлення української політичної нації. Війна з Росією, що перейшла з гібридної фази до конвенційної, має зовсім інше звучання.

На тлі жахів, що відбуваються, Україна все ж таки пішла на переговори, щоб спробувати уникнути нових смертей і відтягнути час для поповнення резервів. Але, як і очікувалося, ні до чого конкретного на цьому етапі прийти сторонам не вдалося.

На думку Віталія Бали, Москва продовжуватиме кидати своє "м'ясо", щоб взяти реванш, а наша справа - продовжувати кришити його.

"На підході значна військова підтримка Заходу, ми вистоїмо. Правильно б поставити питання про повне виведення військ з території України разом із припиненням вогню. Тільки до складу нашої делегації, мені здається, можна було не включати цілого міністра оборони Резнікова під приводом того, що він юрист і хороший переговорник, адже за наших умов хороший переговорник там не потрібен: можна було відправити заступника міністра закордонних справ, заступника міністра оборони Ганну Маляр, яка має гарні комунікативні навички, і голову ОП Єрмака як голову делегації, вони повинні просто озвучити нашу позицію, вислухати ворога, не потиснути руки, підвестися і поїхати", - вважає експерт.

Поки що, втім, були заяви про якісь "точки дотику", знайдені делегаціями, які поїхали до столиці радитися з керівництвом. Здається, на даний момент єдиними точками, що "дотикаються" з Росією, можуть бути комплекси "Точка-У", з яких російські фашисти, здається, ще не обстрілювали українські міста. Але навіть якщо так і станеться, можна констатувати, що формування України завершено. Якщо піти слідом за збоченими московськими уявленнями про історію, то Ленін дав Україні державу, Сталін територію, а Путін завершив їхню справу: дав нам політичну націю. Навіть втрата частини території нашу держава лише зміцнить. Публічна проросійська політика в Україні закінчилася якщо не назавжди, то на десятиліття. За вживання разом слів "Росія" та "дружба" у нас тепер лише даватимуть в морду.

Читайте також

Силові зміни: з чим пов’язані різкі кадрові рішення Зеленського

В один день президент провел ряд серьезных кадровых изменений в силовых структурах

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Увольнение министров очевидно является решением Офиса президента

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Вокруг правительства продолжаются серьезные страсти