Погляд

Люди Порошенка відмовилися карати Януковича: є одразу кілька причин

Вплив біглого екс-президента на оточення Порошенка присутній, переконаний експерт

Фото: EPA/UPG

У перший пленарний тиждень після довгих вихідних Верховна Рада провалила голосування за санкції проти Віктора Януковича та його оточення. Проект постанови, яким пропонувалося Раді національної безпеки і оборони (РНБО) ввести санкції проти екс-президента та інших колишніх чиновників і олігархів – Віталія Захарченка, Віктора Пшонки, Миколи Азарова, Дмитра Фірташа, Едуарда Ставицького тощо – кілька разів вносили на голосування, однак він не отримав підтримки більшості депутатів. Чому український парламент не зміг назбирати необхідні голоси для такого рішення і з якої причини його провалили нардепи з фракції "Блоку Петра Порошенка", "Апострофу" розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

Якщо говорити про голосування за санкції проти Януковича і його оточення, тут може бути багато різних аспектів. Перш за все, саме голосування не має особливого сенсу. Чому? Зазвичай в Україні санкції вводяться рішенням РНБО за указом президента. Отже, голосування у Верховній Раді за санкції може бути виключно для того, аби показати добру волю депутатів та підтримку з їх боку подібного рішення. І багато депутатів, в принципі, говорили, що це не має особливого значення, коли пояснювали, чому вони не підтримали постанову.

Крім того, це могла би бути своєрідна провокація "Народного фронту" у зв'язку із протистоянням, яке існує між ним та Адміністрацією президента й "Блоком Петра Порошенка". У "Народному фронті" чудово розуміють, що в адміністрації і оточенні президента є досить серйозні зв'язки з колишніми високопосадовцями. Не секрет, що "Опозиційний блок" як осередок людей, що безпосередньо були причетні до минулої влади, досить часто підставляє плече підтримки, зокрема, ініціативам Адміністрації президента. Вони (депутати "Народного фронту", - "Апостроф") знали, що БПП не буде готовий так проголосувати, бо він є досить строкатим: там є частина, яка орієнтується на Дмитра Фірташа (який був в санкційних списках). Дивіться, в "Народному фронті" більшість проголосувала (за проект постанови щодо санкцій, - "Апостроф"), а у БПП не проголосувало більше 30 депутатів. Отже, це могла би бути така провокація, щоб потім заявити "Блоку Петра Порошенка": "Чому ж ви це не підтримали?"

Наступне – ця ініціатива могла виходити від самого президента. Ми розуміємо, що якщо президенту щось потрібно, то він знайде тисячу і один аргумент й можливість впливати на ухвалення рішень, щоб Рада голосувала. У цьому випадку такого не було. Очевидно, що це могло бути намагання просто перекласти відповідальність, наприклад. Можливо, у президента є якісь зобов'язання або домовленості з тими людьми, які входять до списку, або тими, які зараз керують їх бізнесом, і це може на них відобразитися. А він перекладає відповідальність на Раду і каже: "От, дивіться, це Верховна Рада не проголосувала". З іншого боку, він може вчинити за схемою "цар – хороший, а бояри – погані". Попри те, що Рада не проголосувала, він може все ж таки дати доручення РНБО розробити ці санкції і потім своїм указом їх ввести в дію.

"Блок Петра Порошенка" почав відразу розповідати, що це УДАР (не голосував за санкції, - "Апостроф"). Але якщо у вас в партії є люди, які знаходяться поза полем вашої ідеології, тоді ініціюйте перевибори, очищайтесь якось.

Чи є вплив Януковича на команду президента? Безумовно. Ми можемо побачити це за декількома моментами. До речі, там ще прізвище Ставицького є досить цікавим. Ми пам'ятаємо про деякі зустрічі оточення БПП з паном Ставицьким і про зволікання в кримінальних справах, які стосувалися його. Усе-таки є вплив.

Зараз ми розуміємо, що використовується та ж система функціонування бізнесу і держави, яка була раніше. Змінилися виключно прізвища, а схеми продовжують працювати. Людям, які їх знали, навіщо від них відмовлятися?

Крім того, ми розуміємо, що в оточення Януковича є достатні кошти, і використовують вони їх для того, щоб впливати на українську політику.